1462990_628210920558322_724647892_n

На 8 декември 2013г, във Валенсия се откри 25-тият Конгрес на Международната работническа асоциация, в която членуват както ”CNT – AIT“, така и множество други организации, чиято дейност е пряко свързана с принципите на революционния синдикализъм. Конгресът поставя едно ново начало и то точно в момент, в който цялата световна работническа класа е изправена пред огромни предизвикателства, пряко свързани с тежестта на времето, в което живеем.

По време на конгреса бяха разгледани организационни аспекти, които са изключително важни за подобряването на вътрешната работа на Асоциацията, както и за едно по – добро координиране на нейните действия. На конгреса беше акцентирано върху самата синдикална дейност на автономните федерации, членуващи в МРА. Има интерес да се създаде и поддържа международна работническа мрежа съставена от представители на различни сектори в производството.

Продължава да се обсъжда и разширяването на дейността на Асоциацията и то най – вече, към страните от Източна Азия. Целта е да се засилят вече установените контакти с анархосиндикалисти от тези страни, както и да се прокарат идеите на анархосиндикализма в райони, в които Асоциацията и нейната дейност са непознати до момента. Известно е, че в много азиатски страни (и най – вече в Китай) съществуват синдикални организации, които обаче са основани на вертикален (йерархичен) принцип и са пряко обвързани с правителствата и с политическите партии. Прокарването на анархосиндикалистките идеи в тези структури ще засили интереса на местното население към международната дейност на Асоциацията и може да окаже влияние за създаването на собствени стратегии и тактики близки до анархосиндикализма.

По време на конгреса беше направен и задълбочен анализ на сегашната ситуация на капиталистическа експлоатация, която поражда огромни противоречия между труда и капитала. Стана въпрос и за финансовите спекулации с цените на хранителните стоки, които довеждат до сигурно обедняване на населението на по целия свят. Наблюдава се бавно развитие и разпространение на местни, либертарни проекти (основани на принципите на самоуправлението), което улеснява взаимните връзки между инициативите, свързани с производството и потреблението на различни хранителни продукти; тоест създават се условия за развитие на малки свободни общества с либертарни комунистически идеи.

Разширяването на влиянието на Международната работническа асоциация в различни страни, е видимо от факта, че част от нейните редици вече са организации като Анархосиндикалистка Федерация (Австрия) и Автономния Работнически Синдикат (България). Междувременно, Австралийската анархосиндикалистка федерация, която освен всичко останало и много активна, вече е със статут на пълноправна секция.

Изключително важна беше и организационно-подготвителната работа на синдиката – домакин “CNT” и неговата организация във Валенсия, благодарение на която конгресът беше проведен на изключително високо ниво. Бяха проведени и няколко международни културни дни, на които бяха обсъдени различни актуални теми от дейността на интернационалната организация. Тези международни дни придадоха допълнителен акцент на конгреса като цяло. Една от най – важните теми, които бяха обсъдени, беше именно темата за репресиите спрямо имигрантите, пристигащи от бедни страни. Много остро беше критикувана практиката по принудителното настаняване на имигрантите в затвори, лицемерно наречени „центрове за настаняване на чужденци“. По време на конгреса бяха обсъдени също така и различните икономически и трудови реформи в Германия през последните няколко години, както и окупирането на различни фабрики и прякодемократичните инициативи на самоуправление в Аржентина по време на икономическата криза в страната. На конгреса бяха раздадена и колекция от интересни исторически брошури и материали.

1459797_628210913891656_2110671542_n

1471094_628210877224993_1311996127_n

1499377_628211170558297_1228634586_n

Домакини на следващия конгрес ще бъдат другарите от “ZSP” полската секция на МРА, които поемат Секретариата за съответния период. На тях се пада честта да продължат разпространението на идеите на революционния синдикализъм, както и координацията в  революционните действия на различните секции.

Постоянен секретариат към Конфедеративния Комитет на Националната конфедерация на труда (CNT)

http://cnt.es/noticias/xxv-congreso-de-la-ait-un-paso-m%C3%A1s-del-anarcosindicalismo-internacional

Превод от испански език :
Ирис Ким

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40