colombia-eln-guerrillas

На 1 януари 2014г, втората по големина колумбийска бунтовническа групировка ELN (Армия за национално освобождение) е взривила с експлозиви четири петролни кладенеца по дължината на газопровода Caño Limon – Coveñas, в щата Северен Сантандер.

Според съобщения на медиите, взривовете са причинили огромен пожар и са принудили местните хора временно да напуснат домовете си.

Властите били взели мерки, за да предотвратят по-нататъшните екологични проблеми след атаките, и са започнали реконструкция на повредените петролни кладенци.

colombia-eln-pipeline-fire

Тези атентати са първата атака на ELN за 2014 г. През последните няколко месеца, бунтовническата армия е извършила координирано редица атаки срещу петролната промишленост на Колумбия , обявявайки война на Мултинационалните петролни компании. Според властите, по-рано през седмицата, петима бунтовници в района, са били убити по време на военни операции.

В публикувано в интернет комюнике на ELN, се заявява, че организацията „обявява война на Мултинационалните петролни компании, ограбващи природните ресурси на страната“. Командирът на Източния фронт на Армията на национално освобождание Мануел Васкес потвърждава, че „цел на последните атаки са били джобовете на мултинационалите“.

В комюникето, подписано от Васкес се казва и това:  „Още веднъж, ние потвърждаваме нашата непримирима позиция да се противопоставим на мултинационалните компании и техните репресивни структури: грабителите и експлоататорите на нашите природни ресурси . Колумбия е колония на Северо-американския империализъм – буржоазните елити във властта, на всяка цена и в името на „демокрацията“ доставят природни ресурси, за своите господари – янки.

eln_guerrillas2_still_youtube

One thought on “Колумбия: ELN минава в настъпление”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40