901bangladeshprotest.jpg_600_411_100

Работничка на 20 години беше застреляна от полицията по време на бунт на работници от обувна фабрика в Дака, столицата на Бангладеш, 9 януари 2014г.

Повече от 5 хиляди работници от обувна фабрика, собственост на южно-корейската корпорация „Юнггон“ (Youngone), излизат на протест заради намаляване на заплатите им. По време на протеста се стига до сблъсъци при които полицията открива огън срещу редиците на работниците. Момиче на 20 години е тежко ранено и умира няколко часа по-късно в болницата.

По време на сблъсъка са ранени още 15 работници и няколко полицаи.

Това е първият голям протест на работници от обувната промишленост в Бангладеш, която в последните няколко години се разраства бурно, заради инвестициите на корейски, тайвански и китайки фирми, привлечени от държаната в полуробски условия „евтина работна ръка“.

Изминалата 2013г, беше белязана от множество бунтове на работниците от текстилната промишленост в Бангладеш, особено след срутването на фабрика в чийто руини загинаха 1130 души.

За разлика от работниците в бангладешката текстилна промишленост, които с цената на много протести, репресии и жертви, успяха да си извоюват увеличение на заплатите с 70% и вече взимат средно (цели!) 68 щатски долара месечно, работещите в обувните предприятия, не само, че не получиха увеличение на възнагражденията, но са подлагани на репресии и намаляване на надниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40