52a5d2869896b_large

Няма заповед на кмета, която да въвежда новите „синя“ и „зелена“ зони в столицата след последните промени в Наредбата за организация на движението на територията на СО от общинския съвет от 26.09.2013 г. Без такава заповед незаконни са всички приходи от платеното паркиране, които е събрало в периода на правна празнота търговското дружество „ЦГМ“ ЕАД при експлоатацията на публичната общинска собственост.

За административния хаос от общината се оправдават с поредното оспорване на подзаконовия нормативен акт пред съда. Аргументите на институцията, обаче, са неоснователни, тъй като оспорени от областния управител са само правомощията на „ЦГМ“ ЕАД и все така дискриминационния регламент за паркиране на живущите в зоните. Именно  тези текстове не е допуснал Административния съд София-град, впоследствие и ВАС за предварително изпълнение, а първото заседание по делото е насрочено за 07.03.2014 г. от 15:00 часа.

Останалите изменения в Наредбата, включително новите общи правила за платено паркиране, са влезли в сила от момента на приемането им от СОС, а те еднозначно изискват издаването на заповед от Й. Фандъкова за въвеждането на зоните и определяне на задълженията и  отговорностите на всички страни при ползването им. При така създадената ситуация с липсваща заповед на отговорното лице отсъства правното основание, въз основа на което гражданите да бъдат таксувани и глобявани в зоните, а това дава възможност на всички потърпевши да поискат по съдебен ред възстановяване на незаконно събираните от тях пари.

„За пореден път са зейнали огромни дупки в бутафорната наредба на Столичния общински съвет, но още по-лошо е, че се събират незаконно пари от гости, работещи и живеещи в центъра на София. Поради все по-разширяващата се с годините административна своеволност не очакваме някой общинар да признае или да поеме отговорност за поддържания с години административен хаос в паркирането, но ще сме доволни, ако повече хора успеят да си върнат сумите, които са им събрани без правно основание. Няма да се изненадаме, ако безхаберното управление се окаже част от някоя европейска програма за развитие на гражданското общество, защото ние ежедневно обогатяваме познанията си за недостатъците на системата при сблъсъците с безумията на местното самоуправление.  С нетърпение очакваме и повишението на г-жа Фандъкова и екипа й, защото няма по-добра възможност за българите в национален мащаб да развият своята административна култура и да добият увереност в статута си на граждани.“ – коментира Гергана Владкова от СОФИЙСКИ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ.

Софийски обществен съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40