www-monitor-bg

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън направи интересни коментари по време на пресконференция относно случващото се в Украйна:

– Г-жо Аштън, каква е разликата между жертвите на Майдана и тези, които в рамките дори на самия Евросъюз слагат край на живота си, в следствие на безизходицата в която са попаднали поради безработицата, непосилни кредити, корупция и чувство за безперспективност?

– Това е провокативен въпрос, но въпреки това ще ви отговоря. Вие се опитвате да сравните несравнимото – да се самоубиеш е висше демократично право на всеки човек живеещ в напреднала демокрация, а да те застрелят като куче, без твое съгласие е висша форма на тирания. Тези хора излезли да се борят за свободата си, за демокрация, за бъдещето си са хора вярващи в себе си и своите възможности. Те са уверени, че могат да постигнат много, всичко, но тираничното правителство им слага бариера, оковава ги и реакцията е логична. Всеки човек има право да се бори за възможността да се развива. Именно тези хора са хората на които се опира човешката цивилизация, те са двигателите на прогреса, на науката, на печалбите и икономическия растеж. Те вярват в себе си и карат останалите да вярват в тях.

Колкото до тези избрали самоубийството, то това са хората на другия край на цивилизационната стълба. Това са хора непригодни да живеят в днешния свят на бързи промени, хора с остарели разбирания, мироглед и морал. От самият ви въпрос се вижда, че това са хора неспособни да се развиват финансово, едно защото нямат необходимите качества и умения, друго защото имат някакви съвсем неадекватни разбирания за ценности, ценности несъвместими с днешните стремежи към неограничени печалби и устойчив растеж. Това, че някой се е самоубил защото е останал без работа, защото не може да си погасява кредитите и са му отнели имуществото, защото не вижда перспективи или защото се чувства сам и изолиран от съвременното общество е следствие на неговата собствена непригодност да върви в крак с времето.

Решението за самоубийство, за разлика от разстрела, не е наложено насила, а е плод на свободен избор, на вътрешно осъзнаване за собствената си непригодност. Тук нямат вина нито банките, нито бизнеса, както вие подло се опитвате да внушите. Един единствен застрелян някъде от някого, особено ако се е борил в името на нещо, е неизмеримо по-голяма загуба от всички самоубили се през цялата човешка история – защото той не е умрял по собствена воля, свободна воля. А свободната воля е плод на демокрацията, затова и там където има демокрация, там където има стремеж за икономически растеж, за печалби, за потребление там и самоубийствата са повече.

Самоубийството е природна даденост, то е дадено от майката природа като естествен елемент на естествения подбор. За съжаление обаче, не всички които се чувстват непригодни за съвременния начин на живот вземат решение да се самоубият. Много от тях излизат да демонстрират по улиците на редица европейски държави, че дори и в Щатите, срещу демокрацията, срещу свободния пазар, срещу икономическия растеж, срещу философията на потреблението. Тези хора спъват развитието на човешката цивилизация и заплашват да я разрушат, те са като тумор, който трябва да бъде изрязан, но заради демократичните си ценности ние не можем да направим това насила.

Мисля, че ви стана ясно защо няма логика да сравняваме, загиналите в Украйна с гражданите на Европейският съюз взели решение да сложат край на живота си поради икономическа непригодност. Едните са жертви, другите са излишни. Едните се борят за демокрация, другите за личните си несгоди.

– Кои са най-големите постижения на демокрацията в Европа, към които трябва да се стремят гражданите на Украйна след като свалиха диктаторския режим, който ги потискаше?

– Несъмнено, едно от най-големите постижения на европейската демокрация е свободата на себеизразяване и най-голямото е свободата да демонстрираш открито своята сексуална ориентация. Всеки европейски гражданин днес свободно може да крещи по площадите по какъв начин най-добре получава оргазъм. Ние успяхме да наложим на педерастите названието гейове, на циганите – роми, и в същото време предпазихме бизнеса и банките от възможността да се споменават нерегламентирано и негативно техните търговски марки и бизнес практики. За съжаление, напоследък виждаме, че някои кръгове от изпаднали икономически типове се опитват да злоупотребят със свободите на демокрацията и да заменят понятията политик, банкер и бизнесмен със сборното понятие крадец – измамник и дори изрод.

Друго огромно постижение на демокрацията е, че днес човек може свободно да се отдаде на задоволяване на своите животински страсти, на своите първични инстинкти, стига да не пречи на икономическия растеж и пазарната икономика. Самото потребление е вид първичен инстинкт, тиранично потискан в недемократичните държави. Възможността да си купуваш храна и да се тъпчеш в неограничени количества е завоевание на демокрацията, да пиеш до припадък и да се свестяваш отново с пиене също. Човекът е животно и демокрацията дава възможност на всеки да се почувства такова. Именно благодарение на демокрацията днес човешките сетива до такава степен са обсипани с усещания и информация, че няма време, нито пък смисъл човек да мисли.  Медиите в демокрацията са поели тежестта на осмисляне на света върху себе си. Единственото задължение на човека живеещ в демократично общество е да полага усилия за ускоряване на икономическия растеж, като работи неуморно и всеотдайно без претенции към заплащането и същевременно потребява безгранично и задлъжнява безкрайно.

– В крайна сметка какво бихте посъветвали хората излезли по улиците на Европейският съюз за да протестират срещу социалните неправди ?

– Не се опитвайте отново да внушавате неверни твърдения. В Европейският съюз социални неправди няма, има само хора неспособни да се развиват и да допринасят за икономическият растеж, тоест неконкурентоспособни индивиди. Бих ги посъветвала, да гледат внимателно как хората в Украйна умират в името на това да бъдат на тяхно място и да престанат да злоупотребяват с търпението ни. Най-добре е да се гръмнат и да отърват демокрацията и икономиката от своята тежест, но ако не могат да направят това, то поне да не раждат деца.

2 thoughts on “Катрин Аштън: „Демократичното е да се самоубиеш, а не да те застрелят като куче.“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40