За хората с епилепсия

10268102_781009201923108_450452308_n

Пепи (вдясно) и Георги

 

Епилепсията е хронична болест на мозъка, придружавана от временни припадъци, които обикновено се характеризират със загуба на съзнание. По време на тези припадъци, човек е способен да извършва действия, които са в пълна противоположност на това, което по принцип би правил.

Това обаче по никакъв начин не означава, че тези хора се намират  в невъзможност да бъдат от полза за обществото, както и за средата около тях. Въпреки всичките си проблеми, които имат, много от тях са силно интелектуално развити. Доказателство за това са хора като Сократ, Бетовен, Микеланджело, Цезар и Наполеон, които също са били болни от епилепсия.

Още по железен пример, затова как тези хора са точно толкова полезни за обществото, колкото и другите, даже в някои случаи и по-продуктивни е Петко Събев. Въпреки затрудненията, които Петко изпитва като епилептик, той се старае всеки ден да допринася с нещо за хората около него. Например градинката до която той живее е почти изцяло поддържана от него. Със скромните 400 лева на месец, с които преживява (120 от пенсия, другите ги заработва), той е построил маса за тенис, засадил е множество малки дръвчета, системно пребоядисва пейките и ги поддържа. Работи като охрана в местното кафене, където благодарение на него, мястото е станало уютно за хора от всякакви възрасти и перфектно за провеждането на спокойни разговори. Също така, постоянно организира събирането на помощи за хора, които са потънали в социалните дупки на нашето съвремие. Към всичко това трябва да се допълни и абсолютното свободомислие на този човек и безкрайно чистите намерения с които са изпълнени неговите думи.

Така, както има хора като Пепи, които се стараят да се раздават за всички около тях,  има и такива хора, които виждат в епилептиците социално бреме. Това обикновенно са празноглави хлапета с добре промити мозъци повлияни от неонациската идеология, според която всички, които се различават по някакъв начин от нас трябва да бъдат отстранявани. Разбира се излишно е да казвам, че това са абсолютно безпочвени твърдения, при факта, че има доказателства за интензивното интелектуално развитие при епилептиците, както и при хората с подобни неврологични проблеми.

Иван Иван

П.П. По долу може да видите някои от стихотворенията, които Петко е написал още като младеж:

ЧУДЕСА

 

В живота се случват безброй чудеса

богати и бедни си имат съдба

и въпреки нашето „не“ или „да“

вървят си нещата като по вода.

 

Върти се Земята. Дървото расте

човекът се ражда с късмет или не

И въпреки нашето „не“ или „да“

В живота се случват безброй чудеса

 

 Понякога

Понякога грешници движат света

а щедрите нямат ни хляб ни вода

Понякога чувствата някой краде

а друг посред бял ден спасява дете

 

 

Понякога времето спира за миг

и някой си тръгва с нерадостен вик

В живота се случват безброй чудеса

любов ни пробожда, пониква звезда

 

Понякога шансът ни носи крила

но никой не знае къде и кога

В живота се случват безброй чудеса

но всичко е истинско тук и сега

 

 

 

Етикети: 
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

12 коментара

 1. Pingback: petko sybev

 2. Pingback: Djaba

  • Pingback: Жорко

 3. Pingback: petko sybev

 4. Pingback: petko sybev

 5. Pingback: petko sybev

 6. Pingback: petko sybev

 7. Pingback: petko sybev

 8. Pingback: Petko sybev @ 08

 9. Pingback: petko sybev

 10. Pingback: petko sybev

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40