04img_6671

Гръцкото министерство на правосъдието е подготвило пакет от закони за създаване на специални затвори с най-висока степен на сигурност. Целта на тази мярка е политическите затворници да бъдат набутани в тези нови затвори и с помощта на специалните режими и изолацията, да бъдат погребани, в пряк и преносен смисъл, в килиите.

Отворено писмо на политическите затворници Костас Гурнас („Революционна борба“) и Димитрис Куфудинас („17 ноември“) относно новото затворническо законодателство в Гърция.

Новото затворническо законодателство в Гърция създава положение като това в Гуантанамо.

На лишените от свобода в новите специални затвори ще бъдат отнети всички права, които останалите затворници имат:

– отпуск, пробация, възможност за работа

– ще бъдат почти напълно лишени от правото на свиждания и телефонни разговори

– ще стоят заключени в килиите си по 23 часа в денонощието

– специалните части на полицията ще се разпореждат в тези затвори с точно разписани пълномощия и власт

Тези нови режими определено приличат на американския затвор Гуантанамо. Затворническото законодателство на тройката Самарас – Дендиас – Атанасиу е вдъхновено от фашизма. Неговата цел е затворниците да бъдат пречупени и държани постоянно „под тревога“, еквивалентно на начина, по който Меморандумите влияят на обществото.

Затворническото микро-общество няма как да не бъде засегнато от цялостната атака срещу гръцкото общество. В момента наблюдаваме как изпадналия в криза неолиберален капитализъм се опитва по най-жесток начин да отнеме всички права, които гръцкият народ е извоювал с десетилетни борби.

Тази нова стратегия срещу затворниците цели да не остави неизпуснати клапани – тя се стреми да компресира както самото човешко достойнство, така и всяка мисъл и намерение за съпротива. Целта на новите специални затвори не е само да се всее страх сред затворниците, но и в цялото общество. Но първо и най-важно за тях е да изолират политическите затворници. Прототипът на този модел беше използван през лятото на 2002г, срещу арестуваните членове на революционната организация „17 ноември“.

Този модел цели също и легализиране и стандартизиране на подобни практики. Прекъсването на контакта между политическите затворници и обществото пък е част от цялостната им стратегия срещу анти-системните сили. Въпреки всичките им машинации и сега както и през 2002г, съпротивата на затворниците и движенията за Солидарност извън затворите, ще провалят плановете на властта.

14img_6709

Ние призоваваме всички политически затворници, движенията за солидарност, всички боеви обществени организации, да обединят гласовете и действията си и да не допуснат това фашистко законодателство да мине. Тази борба е част от цялостната борба срещу политиката на Меморандумите, която унищожава нашето общество.

п.п. Въпреки, че още не са гласувани тези закони, затворническите власти започнаха да ги прилагат, което доведе до инциденти и убийства, както на затворници, така и на надзиратели.

Костас Гурнас, Димитрис Куфудинас

Затвора „Коридалос“, Атина

assets_LARGE_t_420_9103541_type11491

koufontinas_giotopoulos_17n

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40