extrait-adele

По повод изказванията на столични общинари след протеста ни на 9-ти април и новата информация за събаряне на сгради около гара „Пионер” и започване на строителни дейности за трамвайната линия, припомняме, че до момента няма одобрено изменение на устройствени планове от Столичен Общински Съвет. Причината е, че тези точки бяха отложени от заседанията на комисиите в съвета. Според нас това означава, че се извършват незаконни действия, за които сигнализирахме и главния прокурор Сотир Цацаров, а след като 2 седмици нито една институция не реагира, се стигна до протеста от 9-ти април.

Ако някой си направи труда да анализира позицията на главния архитект на София Петър Диков последните месеци ще види не само противоречия в позицията по казуса, но и откровени лъжи. Например, казусът със спирането на автобус 94, за който той твърдеше, че няма да бъде спиран „Не знам кой заблуждава хората, че автобус 94 ще бъде спрян. Независимо от това дали ще се изгради това трамвайно трасе, или не линия 94 няма да се спира\“, категоричен беше той.” http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2049922 , а в последно време главният архитект твърдеше, че има комисия по транспорт към Столична Община, която ще решава.
Ние имаме официално писмо от проектантите, в което категорично е написано, че автобус 94 ще бъде спрян след изграждането на трамвайната линия. http://obshtestven.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/04/07/spirane-na-94-oficialen-otgovor.1254797
От самото начало, ябълка на раздора са и дърветата, които се предвижда да бъдат изсечени. Бройката дори и по думите на арх. Диков варира от 30 до 91 дървета. Тук въобще не се коментира по кой участък ще има изсичане на дървета, тъй като става въпрос най-общо за три пункта – първият: вече изсечените 2,5 декара от Борисовата градина по бул. Симеоновско шосе в посока гара „Пионер” от 20-ти март. Там гражданите преброиха поне 25 дървета, а Общината – между 0 и 6.

Видеото със сечта е налично тук: http://www.youtube.com/watch?v=RcBirM_iMOQ

Второто място е просеката в Борисовата градина към гара „Пионер”, където гражданите преброиха над 230 дървета. Интересното в случая е, че „Зелени системи” и комисията по Околна среда към СОС броят за дървета само тези с диаметър над 10 см. Останалите са наричани „саморасляци”, „храсти” и какво ли още не. По тази логика всички новозасадени фиданки в София също не би трябвало официално да бъдат водени като дървета, тъй като и техният диаметър е под 10 см.

Третият пункт е зоната от южната страна на бул. Г.М. Димитров по линията на автобус №88, където е сградата на бившия „Мултигруп” и няколко автокъщи. До момента на заседанията на комисията са обявявани над 80 едроразмерни дървета за премахване само в този участък.

Другата голяма лъжа, която се лансира и от главния архитект, и от самите проектанти е, че трамваят ще обслужи пътуващите в трите автобуса – 88, 94, 102. Тук е може би най-големият скандал, който показва, че липсват проучвания на живущите. Виждайки целите маршрути, ще стане видно, че би трябвало да се изградят 3 трамвайни трасета, които да заместят трите автобуса, тъй като те се засичат за 3-4 спирки, а след това отиват към „Овча купел” (102), „НДК” (94), вътрешността на „Студентски град” (94), „Дружба” (88), „Хладилника” (88). Трамваят не отива на нито едно от тези места и е отдалечен на минимум 1-2 км. Това означава дупчене на повече билети, по-дълго време за трансфер (ходене пеша и чакане на спирките), което означава спад на дела на обществения транспорт в крайна сметка. Категорично заставаме на позицията, че това означава ФРАГМЕНТИРАНЕ на обществения транспорт и дори целенасочени усилия за качване на повече хора на личните автомобили, съответно обосноваване на изграждането на кръстовища на няколко нива в София/градски магистрали. Столична Община предвижда 20% увеличение на броя автомобили в следващите 20 години, което е в абсолютно противоречие с европейската политика, която предвижда намаляване на дела на автомобилния транспорт.

Настояваме медиите да зададат следните въпроси на арх. Диков, тъй като той категорично отказва да отговаря по същество по време на комисиите към СОС. Настояваме след това главният архитект да се подпише, за да носи и съответната отговорност за твърденията си.

1. Разширен ли е бул. Стоян Михайловски/Симеоновско шосе в югозападна посока и по кой проект е извършено това разширение?

2. Т.нар. „просека” през Борисовата градина дали е била улица или алея с осветление и преди колко години е била такава?

3. Разгледани ли са други алтернативни трасета и ако да – нека да ни бъдат представени.

4. Къде са проучванията, включително анкетни на жителите на кварталите? Провеждани ли са срещи със заинтересованите страни през трите години, през които е текъл проектът и ако да – къде са се провеждали и защо гражданите не са могли да участват.

Припомняме, че именно заради купищата лъжи през последната година, ние, гражданите, поискахме оставката на арх.Петър Диков.

Припомняме, че гражданите имаха среща с зам. кмета по транспорта Любомир Христов през лятото на 2013г., на която бяха преповторени тезите, които чухме и след протест ни от 9-ти април 2014г., че проектът е европейски, че има риск от загуба на финансиране и т.н.

В самия проект обаче изрично е написано, че „цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Столична Община и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерството на Регионалното Развитие и Благоустройството”.

Категорично сме против гражданите да бъдат обвинявани в неуспеха на този проект, както и Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт да бъде определяна като „враг на трамваите”. Отново напомняме, че ние настояваме и защитаваме възстановяването на старото трасе на трамвай №18, за чийто маршрут до момента не е имало недоволство, но който никога не е бил разглеждан като възможна алтернатива заради огромния лобизъм за изграждане на кръстовището на Семинарията, чиито локални платна сега лежат върху старото трасе на ТМ №18; както и за възстановяване на Околовръстната жп линия на София (S-bahn) за превоз на пътници, подобно на много европейски столици и големи градове. Напомняме, че главният арх. на София беше най-големият лобист за премахването на трамваите по бул. Витоша и бул. Ломско шосе, както и за спирането на трамвай №9, повтаряйки заучената мантра, за да „не се дублират с метрото”.

Това недвусмислено показва, че всеки един ход на Столична Община е преди всичко ПиАр, а след това се гледа ползата за гражданите.

Нас не ни интересува, че ще изгубите финансирането, уважаеми столични общинари, защото вината си остава единствено и само ваша. Вие, уважаеми господа, изготвихте проекта в този му вид и вие ще си носите отговорността и срама пред нашите партньори в ЕС.

2 thoughts on “Лъжите около трамвай „Безумие“ излизат наяве!”
  1. Статията си има адрес и заедно с това картинен материал, който също е от значение. http://obshtestven.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/04/27/lyjite-okolo-tramvai-bezumie-izlizat-naiave.1260384 Жалко също, че няма известна доза сътрудничество между АРС и Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт – това също е интересна насока за развитие и освен това за подкрепа на една важна обстествена кауза – демократизирането на управлението на транспорта като съвместна отговорност на работещите и потребителите, като основна обществена услуга, вместо хаоса, печалбарството и курупцията, които управляват сектора днес, откъдето и всичките многобройни и разнородни щети, които естествено са социализирани, за разлика от печалбите. Важен момент в една демократична транспортна политика би било да се насърчават общо-полезните и екологични практики, именно като развитието на обществения безплатен транспорт и санционирането и максималното ограничаване на индивидуалния мпс транспорт, вреден за здравето, живота, дружелюбието, околната среда и пейзажа или с други думи демократичната работническо-потребителска транспортна политика би била в огромна степен обратното на настоящата. Естествено това би включвало и едно дълбоко преосмисляне на нуждите и ползването на транспорта, а следователно и на териториалната организация и организацията на труда, както и развитието на местното производство, предимно хранително, услуги и практики, всичко това естестевено също под прекитя демократичен контрол. Не става дума само за климата, а и за дружелюбието и радостта от живота като водещи ценности.

  2. Винаги слагаме адресите на статии, които не са наши, сега е пропуснат от недоглеждане, оправено е, благодаря за забележката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40