20140407_FMI-Ucraina

Автор: Пепе Ескобар
Превод: Илиян Станчев

МВФ (Международният валутен фонд) одобри отпускането на заем от 17 млрд. долара за Украйна. Първият транш от 3,2 млрд. долара бе получен в сряда. От съществено значение е да се споменат някои условия, прикрепени към този мафиотски тип „заем”. Той няма почти нищо общо със съживяване на икономиката на Украйна. Схемата е прословутата еднотипна политика на „структурни реформи”, позната на стотици милиони души от Латинска Америка и Югоизточна Азия до Южна Европа.

Превратаджиите в Киев се подчиняват тъпо, въвеждайки неизбежния пакет от строги икономически мерки – от увеличение на данъците и замразени пенсии до непоколебимо над 50-процентно увеличение на природния газ, отопляващ украинските домове. „Украинският народ” няма да може да си плаща сметките за отопление идната зима.

Предвидимо, огромният заем не е в полза на „украинския народ”. По същество Киев е фалирал. Кредиторите са най-различни – от западни банки до „Газпром”, който има да получава не по-малко от 2,7 млрд. долара. „Заемът” ще служи за разплащания към тези кредитори; без да споменаваме, че 5 млрд. долара от общата сума е определена за плащане по – какво друго? – предишни заеми на МВФ. А дори не се говори, че голяма част от парите ще отидат – в афганистански стил – в джобовете на сегашната група олигарси, които подкрепят правителството на „Яц”* в Киев.

МВФ вече предупреди, че Украйна е в рецесия и може да се нуждае от увеличение на заема от 17 млрд. долара. Новговорът** на МВФ нарича това „значителна пренастройка на програмата”. Ще се наложи, според МВФ, ако Киев загуби контрола върху Източна и Южна Украйна – което вече се случва.

Източна Украйна е индустриалният център на страната – с най-висок БВП на глава от населението и дом на фабрики и мини, предимно в Донецкия регион, който силно се мобилизира срещу съюзените с неофашисти/неонацисти превратаджии в Киев. Ако сегашните вълнения продължат, това ще означава значителен спад в промишления износ и приходите от данъци.

Ето и съобщението на МВФ към бандата олигарси, някои от които активно финансиращи бойците на „Десен сектор”: Докато сте изправени срещу народен бунт в Източна и Южна Украйна, не се притеснявайте, и в бъдеще ще получавате пари от МВФ. Да използваме ситуацията за капитализъм на бедствията***.

Искаме да нахлуете

Междувременно, младата престъпна дипломатическа школа на правителството на Обама следва своя маршрут: да подлъже Москва да „нахлуе”. Ползите ще са огромни. Вашингтон ще разруши веднъж завинаги всяко зараждащо се стратегическо партньорство между ЕС – особено Германия – и Русия като връзка между Европа и Азия; Европа ще остане под влиянието на Америка; САЩ ще увеличи силите на НАТО след унижението в Афганистан.

Е, неслучайно са млади престъпници. Все пак брилянтният им план пропуска един ключов елемент: достатъчен брой компетентни войници, които да служат на Киевските планове. Превратаджиите разпуснаха специалните части „Беркут”. Голяма грешка – те са професионалисти, безработни, и сега, бидейки силно недоволни, подкрепят искащите федерализация украинци.

Хората, които Министерството на истината**** изисква от западните корпоративни медии да бъдат наричани „про-руски сепаратисти”, са всъщност украинци, които искат федерализация. Те не искат да се отцепват. Не искат да влизат в Руската федерация. Искат една федерализирана Украйна със силни, автономни провинции.

Междувременно, в Газопроводистан…

Вашингтон се моли сблъсъкът между ЕС и Русия на газовия фронт да излезе извън контрол. Природният газ ще възлиза на 25% от енергийните нужди на ЕС до 2050 г., a oт 2011 г. Русия е най-големият му доставчик за Евросъюза, изпреварвайки Норвегия и Алжир.

Гъмжащата от бюрократи Европейска комисия (ЕК) съсредоточава атаките си срещу „Газпром” заради газопровода „Южен поток”, чийто строеж започва през юни. ЕК настоява, че сключените споразумения между Русия и седем страни-членки на ЕС нарушават законите на Евросъюза (защо не го разбраха по-рано?). ЕК иска „Южен поток” да стане „европейски” проект, а не на „Газпром”.

Е, това зависи от сериозна дипломация и вътрешната политика на няколко страни-членки на ЕС. Например Естония и Литва са 100-процентово зависими от „Газпром”. Някои страни, като Италия, внасят над 80% от своята енергия; други, като Великобритания – само 40%.

Сякаш изведнъж ЕК се събуди от обичайния си сън и реши, че „Южен поток” е политически футболен мач. Еврокомисарят по енергийната политика Гюнтер Ойтингер вдига аларма за законите за конкуренция на ЕС, наречени „Трети енергиен пакет”, които по същество ще изискат от „Газпром” да отвори газопровода за други доставчици. Москва подаде жалба в Световната търговска организация по този въпрос.

Строгото прилагане на наскоро изровен закон на ЕС е едно. Но фактите са нещо съвсем друго. Цената на „Южен поток” може да достигне до 16 млрд. евро – но ще бъде построен, дори да се наложи финансиране от държавния бюджет на Русия. Още повече, че през 2014 г. „Газпром” вече подписа допълнителни споразумения със своите германски, италиански, австрийски и швейцарски партньори. „Ени” в Италия и „Електрисите дьо Франс” във Франция са негови патньори от самото начало. Германия, Италия, България, Унгария и Австрия са силно замесени в „Южен поток”. Нищо чудно, че не подкрепят налагането на по-строги санкции срещу Русия.

Колкото до някой реален ход на ЕС да открие нови източници на доставки, този процес ще отнеме години – и ще включи най-добрия алтернативен източник, Иран, ако предположим, че тази година ще бъде скючено споразумение между него и страните от П5+1***** по ядрената му програма. Друг възможен източник, Казахстан, изнася по-малко от възможностите си и това ще остане така поради инфраструктурни проблеми.

И така се връщаме на украинската трагедия. Москва няма да „нахлуе”. И защо да го прави? Структурните реформи на МВФ ще разрушат Украйна повече от една война; дори е възможно повечето украинци накрая да молят Русия за помощ. Берлин няма да се опълчи на Москва. Така че същността на Вашингтонската реторика за „изолиране” на Русия не е нищо повече от приказки на млади престъпници.

Това, което остава на Империята на хаоса, е да се моли хаосът да продължи да се разпространява в Украйна, изсмуквайки енергията на Москва. И всичко това, защото Вашингтон е абсолютно ужасен от нарастващата сила в Евразия. Не една, а две – Русия и Китай. По-лошо: стратегически съюзени. Още по-лошо: искащи да обединят Азия и Европа. Чувствайте се свободни да си представите банда разгневени старци във Вашингтон, съскащи като млади престъпници: „Не те харесвам. Не искам да говоря с теб. Искам да умреш.”

Източник: RT
7 май 2014 г.

*Яц е обръщението за Арсений Яценюк, което използват Виктория Нюланд, помощник-държавният секретар на САЩ, и Джефри Пайет, посланикът на САЩ в Украйна, в изтеклия в ютуб скадален запис на разговор между тях. (бел.прев.)

** Новговор е термин, използван от Джордж Оруел в неговия роман „1984”, който представлява замяната на определени изрази, главно политически, с други, с цел ограничаване на изразните средства за по-добър контрол върху населението. Един прочут пример за новговор е фразата „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.” (бел.прев.)

*** „Капитализъм на бедствията” е термин, който канадската журналистка Нейоми Клайн използва в своята книга „Шоковата доктрина. Възходът на капитализма на бедствията”. С него описва радикално социално и икономическо преустройство в една страна, преживяла голямо сътресение – природно бедствие, война, икономическа криза, – извършвано предимно от големи международни компании и финансови институции с цел огромни печалби.

**** Идеята за Министерство на истината е също от романа на Джордж Оруел „1984”.

***** Група от шест световни сили, водещи от 2006 г. дипломатически преговори с Иран по ядрената му програма. П5 се отнася до петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ, а шестата сила е Германия.

One thought on “МВФ отива на война в Украйна”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40