809bd172faa0cd8a5a9734e5b92bb_h450_w598_m2_q90_cdibxqmls

От 18-ти юни 2014, затворници от всички гръцки затвори започнаха да се отказват от храната си, като протест срещу фашисткия законопроект за специални изолационни затвори от „тип C“ и в защита на правото на отпуск и освобождаване под гаранция.

Ето тяхната декларация:

Министерството на правосъдието и правителството продължават да игнорират нашия протест. По никакъв начин не отговориха на справедливите ни искания и искат да прокарат закона през летните заседания на парламента, с цел да избегнат обществена реакция. Срещу този законопроект, който ни осъжда да останем затворници до живот, без права и без надежда, ние използваме нашите тела и души като щит. Това е единственото, което ни остана.

От 23-ти юни 2014 година, ние започваме масова гладна стачка във всички гръцки затвори. Искаме правата си и се борим да останем хора, преди да ни превърнат в човешки сенки, затворени и забравени в отчаяние.

Ние искаме:

1) Оттеглянето на фашисткия законопроект за затворите от „тип C“. Ние казваме „не“ на гръцкия Гуантанамо, затвор в затвора, без отпуски, без посещения, без бъдеще…

2) Отпускът и освобождаването под гаранция, трябва да бъде неотменимо право на всички затворници. Гърция е единствената държава, в която затворникът бива подлаган на изпитание и наказание всеки ден. Законът казва, че всеки затворник излежал между 1/5 и 3/5 от присъдата  може да бъде възнаграден с живот извън затвора или временно освобождаване, но реално, затворниците са задължени да минават отново и отново пред светата инквизиция на съдебните надзорници, които отказват молбите една след друга без основание и чрез висящи дисциплинарни действия. По този начин те създават отчаяни затворници и възпроизвеждат престъпността.

3) Да се осигури справедливост за всички пред лицето на закона. Всички затворници, осъдени на доживотен затвор за притежание на наркотици според стария закон 3459/2006г (които полицаите продължават да третират като наркобарони, вместо като обикновени пристрастени ) трябва да имат правото на нов процес, според новия закон и осигуряването на лечение за наркозависимите, каквото той предвижда (4139/2013г).

4) Да се осигури правото на лични (брачни) посещения. В затвора ти отнемат свободата, но в гръцките затвори ти отнемат дори усмивката на нормалния човешки разговор и директния контакт с любимите ти хора. Личните посещения са разрешени във всички европейски държави; затворникът бива лишаван от човешка комуникация само в Гърция.

5) Веднага да се прекрати продължителното задържане на тези, които трябва да бъдат депортирани. Стотици чуждестранни затворници остават заключени, заради бюрокрацията на посолствата, въпреки че са си излежали цялата присъда. Искаме незабавното освобождаване на тези затворници. Настояваме Министерството на правосъдието да разреши истинските проблеми в затворите и веднага да оттегли фашисткия законопроект за гръцки Гуантанамо в затвора „Домокос“. Министерството на правосъдието ще бъде отговорно за всеки ден от гладната стачка и за всеки затворник, чийто живот е в опасност.

НИЕ, ЗАТВОРНИЦИТЕ В ГЛАДНА СТАЧКА ЩЕ ПОБЕДИМ!

БОРБА – ДОСТОЙНСТВО – СОЛИДАРНОСТ!

Комитет на борещите се затворници

Превод: Антон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40