dhkp-c_233894

СЪПРОТИВА СРЕЩУ ИЗОЛАЦИОННИТЕ ЗАТВОРИ В ГЪРЦИЯ!

ГУАНТАНАМО В АМЕРИКА, ТИП „F“ В ТУРЦИЯ, АБУ ГАРИБ В ИРАК, ЗАТВОРИ ТИП „G“ В ГЪРЦИЯ!

ИЗОЛАЦИОННИТЕ ЗАТВОРИ СА АТАКА НА АМЕРИКАНСКИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ!

След бягството от затвора на Христодулус Ксирос, член на организацията „17 Ноември“ в началото тази година, в гръцкия парламент бе вкаран законопроект отнемащ голяма част от правата на затворниците, като същият проект предвижда и въвеждането на изолационни затвори. Разбира се, на всички е известно, че това е отдавна планиран ход на правителството на Самарас, което само очакваше удобен момент за да започне тази кампания. Ясно е също, че зад това стои Американският империализъм. Бягството на Ксирос бе само повод за да бъде започнато осъществяването на този проект.

В първите дни след бягството на Ксирос, САЩ открито даде заповед на правителството на Самарас, а именно: „Заловете и отново хвърлете в затвора Ксирос!“. Не след дълго законопроекта за затворите с повишени мерки за сигурност, бе внесен за разглеждане в парламента от министъра на правосъдието. В този проект изрично се споменава, че затворите от тип „G“ са предназначени специално за обвинените в „тероризъм“.

Какво представлява закона за затворите със засилени мерки  за сигурност?

– Обвинените в тероризъм, членовете на престъпни организации (мафията, различни мрежи на контрабандисти и т.н) биват настaнявани в затвори от тип „G“, с повишени мерки за безопасност.( В момента действа само един такъв затвор в Домоскос, където се намира и членът на „Народен Фронт“ Хюсеин Февзи Текин).

– Ще бъдат ограничени: социалния живот, правото на свиждане с близки, правото на ползване на телефон на съдените по член 187  (закона за борба с тероризма). Няма да имат право на отпуск. (При нормални условия, подсъдимите имат право след определен срок да посетят за няколко дни семейството си).

– Обвинените в тероризъм, получили доживотни присъди, ще лежат за срок от 20 години, като в това време няма да имат право да работят.( При нормални условия всеки затворник, работи и всеки един ден, в който са работили им се признава за два дни и се приспада от присъдите им.)

– Тези затвори ще бъдат ръководени от пенсионирани висши полицаи или висши магистрати.

– Охраната на периметъра около затворите ще бъде поверена на полицията, като при възникване на опасни ситуации те ще имат право да стрелят без предупреждение.

– Лицата дали информация относно дейността на въоръжени организации, без оглед на извършените от тях престъпления, ще се ползват от намаляване на присъдите .( тоест, чрез намаление на присъди, по-добри условия или подкупи се насърчава предателството и капитуланството.)

Законопроектът в момента се обсъжда от правната комисия в парламента и се очаква в най-скоро време да бъде предложен за обсъждане в пленарна зала. От известно време се провеждат акции срещу приемането на закона. Но поради все по-силните сигнали, че законът ще бъде приет без никакви възражения, подсъдимите и арестантите в цяла Гърция обявиха безсрочна обща гладна стачка. На 20 юни някои затворници от албански произход започнаха гладна стачка. От 23 юни насам в голяма част от затворите започна обща гладна стачка. Гладната стачка е подкрепена и от всички обвиняеми по делото срещу DHKP-C (Революционна народно-освободителна партия – Фронт, турско-кюрдска въоръжена марксистка организация, бел.ред.), намиращи се в затворите на Гърция.

Чрез създаването на Затворите с Повишени Мерки за Безопасност, правителството на Самарас, дава живот на агресивните и човеконенавистни политики на империалистите, насочени срещу гръцкия народ и революционерите. В затворите започна яростна съпротива, след като политическите и криминалните затворници обявиха обща гладна стачка. За всичко, което може да се случи на затворниците, като последствие от гладната стачка или от евентуална силова намеса, ще е отговорно лакейското правителство на Самарас.

Исканията на затворниците:

– Законопроектът незабавно да бъде оттеглен.

– Строителството на затвори от тип „G“ да бъде преустановено.

– Всички затворници да бъдат равни пред закона.

– Трябва да бъде възстановено правото на свиждане и ползването на телефон.

ЗАТВОРИТЕ ОТ ТИП „G“ СА АТАКА НА ИМПЕРИАЛИЗМА!

Гърция е една от страните, в които империалистическата криза се усеща най-осезаемо.
Империалистическите монополи, МВФ, Световната Банка, са се качили на главата на Гърция.
Политиките за „стягане на коланите“ доведоха до нива на безработица над 25%, десетки хиляди изхвърлени от работа, орязване на всички социални придобивки, включително и пенсиите, приватизация на всички подземни и надземни богатства, безогледно ограбване на всички социални, културни и икономически права, и… изпълнение на всичко това за шепа долари.

Правителството на Самарас, изпълни досега много от тези условия, и продължава да ги изпълнява. Естествено, макар и не толкова силна, всичко това предизвика съпротивата на народа. Правителството на Самарас, предвиждайки последствията за себе си оттук нататък, започна да напада народа, работниците, служителите в публичния сектор, земеделците, учениците. Всеки път, когато се опита да накара народа да плати цената за кризата, той ще среща още по голяма съпротива, и той ще напада още повече. Разбира се, империалистите знаят това и заставят Гърция да приеме затворите от тип „G“, както по същият начин заставиха и Турция да приеме затворите от тип „F“. Естествено тази атака е срещу революционерите, левицата, всички, които се съпротивляват: тоестсрещу народа.
С този закон, чрез империалистическите политики, искат да смажат всички съпротивляващи се, искат да ги унищожат и спокойно да експлоатират гръцкия народ.

Правителството на Самарас, сътрудничейки си, на първо място със САЩ  и с другите империалисти, продава своя народ и своята страна. Самарас, с фашистки нападения срещу народа си и смазвайки революционерите, се опитва да прокара политиката на империалистите. Както нашите другари в затворите, така и ние ще бъдем до останалите съпротивляващи се затворници и до гръцкия народ!

По целият свят изолационните затвори са оръжие на империалистите и марионетните правителства срещу борещите се народи и революционерите. Тази гладна стачка сплотява всички в борбата срещу Империализма и Фашизма. Исканията на затворниците незабавно трябва да бъдат приети! Законът за Затворите с Повишени Мерки за Безопасност трябва да бъде Оттеглен!

КОМИТЕТ ЗА СОЛИДАРНОСТ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЗАТВОРНИЦИ,  ТУРЦИЯ

СПИСАНИЕ „O AGONAS“ – СРЕЩУ ИМПЕРИАЛИЗМА И ФАШИЗМА

„НАРОДЕН ФРОНТ“

devrimci_halkcephesi

One thought on “Декларация на Народен Фронт-Турция в подкрепа на гладната стачка в гръцките затвори”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40