Калта и хората

430x330

От ден първи на трагедията във Варна политиците започнаха да хвърлят кал по опонентите си, прехвърляйки си вината за случилото се.

За едно обаче те бяха единодушни – най-виновни са циганите. Медиите с радост и раболепие подеха тази хипотеза и започнаха да предоставят на зрителите “най-разумните” обяснения за потопа. Първо – циганите са изсекли гората, за да се топлят зимата, и за това ската се е срутил и второ – “незаконните” къщи на циганите са спрели водата, която се е насъбрала заради тях и се е превърнала във вълна, която е заляла целия квартал. Тези две обяснения изтекоха като кал от медиите и се вляха в устите на местните общественици и “патриоти”, които само чакаха удобния момент да заявят отново позицията си относно циганската “сган”. Калта заля и фейсбук групата създадена за самоорганизация и взаимопомощ, която се превърна в расистки зверилник. Един през друг стотици хора се надпреварваха да засвиделстват омразата си към циганите обвинявайки ги за всички злини в България и най-вече за най-прясната. Най-често срещания коментар беше – “защо стихията не уби само цигани”.

Веднъж потекла, калта не спря дотук. Започнаха да излизат една след друга статии и свободни съчинения със заглавия като – “Цигански банди мародерстват след наводненията”, “Защо нямаше нито един циганин-доброволец” и т.н.

Това още повече амбицира варненските патриоти, като омразата се пренесе от фейсбук, директно в Аспарухово. Пред сформирания временен пункт за взаимопомощ и организация на доброволците идваха стотици хора, най-вече цигани, тъй като циганският квартал беше най-засегнат. “Добросъвестни” граждани започнаха да проверяват личните им карти и да ги разпитват. Естествено се насочиха към най-бедните и най-мръсните и резултатът беше това, че накараха най-пострадалите цигани да се чувстват като престъпници, а тези, които бяха дошли да правят злоупотреби, така или иначе си ги направиха.

Аз бях в Аспарухово от първия ден след трагедията и мога да потвърдя:

Цигани доброволци имаше и то много! Всеки, който твърди обратното, или е бил твърде зает да пише расистки коментари във фейсбук вместо да помогне на хората, или просто лъже!

Има и десетки снимки в мрежата доказващи това. Качвам някои от тях и тук.

ScreenHunter_01 Jun. 23 20.46

ScreenHunter_02 Jun. 23 20.46

Мародерстващи цигански банди НЯМА. Мародерстват си тези, които мародерстват по принцип – рецидивисти и наркомани от двата етноса. Останалите хора помагат в разчистването.

Незаконни постройки ИМА. Има и законни. И двата вида играят някаква роля за наводнението. Докато постройките в циганската махала допринасят за затлачването на дерето и правят труден достъпа на разчистващите машини, същото правят и търговските обекти, супермаркети и заведения на пазарчето на Аспарухово, от които голяма част всъщност са законни, въпреки че са построени директно върху отводнителния канал, идващ от високото. Явно това, че една постройка е законна или притежавана от етнически българин, не я прави автоматично безопасна.

Незаконна сеч ИМА. Има и законна. Циганите били секли дърва, за да се топлят през зимата. Същите цигани, които уж живееха на наш гръб и ние им плащахме тока? Как така хем безплатен ток имат, хем им е студено през зимата? Както и да е. Когато се качихме (защото се качихме, за разлика от журналистите) на хълма над циганската махала видяхме следната картинка. Поляната, която се е сринала в дерето, действително е обезлесена. Точно до нея има огромна няколко етажна сграда, все още в строеж, около която естествено абсолютно всичко е изсечено. От кого? От циганите или от собствениците на сградата? Кои са те? А къде са журналистите? Освен това, хората от съседните кошари споделиха, че въпросната сграда, въпреки че е необитаема, е била старателно отводнена от няколко екипа на гражданска защита и пожарната още първата вечер след потопа. Това още един път ни кара да си зададем въпроса, чия е тази сграда?

Злоупотреби с помощта ИМАШЕ – и от БЪЛГАРИ, и от ЦИГАНИ. Аз лично злоупотребяващи цигани не видях, но съм сигурен че е имало. Но видях злоупотребяващи българи. Някакъв човек извика мен и още няколко доброволци да му чистим къщата за 200 000 лв., в която единствените щети бяха окаляната градинка и вмирисаните петунии. Друг пък ни повика да му чистим търговското хале. И това, докато все още имаше затрупани хора под къщите в другия край на града. От друга страна, в неделя нямах ботуши и се наложи да спра с копането и да тръгна с колата да раздавам помощи заедно с едно момче от БЧК. Районът ни беше циганската махала – улица Розова Долина и дерето. Това се оказа най-трудната задача. Много от циганите отказваха помощите и казваха “носете ги на тия по-надолу, те са по-зле”. Никой не злоупотребяваше, никой не грабеше. Въпреки това съм сигурен, че е имало злоупотреби, както от българи, така и от цигани. Защото, ако махнем калта, ще видим, че всички сме хора.

Евгени

Етикети: , , , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

6 коментара

  1. Pingback: Пламен Михайлов

    • Pingback: Даниела

  2. Pingback: Евгени

  3. Pingback: Доброволец

  4. Pingback: Цветан

  5. Pingback: Евгени

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40