430x330

От ден първи на трагедията във Варна политиците започнаха да хвърлят кал по опонентите си, прехвърляйки си вината за случилото се.

За едно обаче те бяха единодушни – най-виновни са циганите. Медиите с радост и раболепие подеха тази хипотеза и започнаха да предоставят на зрителите “най-разумните” обяснения за потопа. Първо – циганите са изсекли гората, за да се топлят зимата, и за това ската се е срутил и второ – “незаконните” къщи на циганите са спрели водата, която се е насъбрала заради тях и се е превърнала във вълна, която е заляла целия квартал. Тези две обяснения изтекоха като кал от медиите и се вляха в устите на местните общественици и “патриоти”, които само чакаха удобния момент да заявят отново позицията си относно циганската “сган”. Калта заля и фейсбук групата създадена за самоорганизация и взаимопомощ, която се превърна в расистки зверилник. Един през друг стотици хора се надпреварваха да засвиделстват омразата си към циганите обвинявайки ги за всички злини в България и най-вече за най-прясната. Най-често срещания коментар беше – “защо стихията не уби само цигани”.

Веднъж потекла, калта не спря дотук. Започнаха да излизат една след друга статии и свободни съчинения със заглавия като – “Цигански банди мародерстват след наводненията”, “Защо нямаше нито един циганин-доброволец” и т.н.

Това още повече амбицира варненските патриоти, като омразата се пренесе от фейсбук, директно в Аспарухово. Пред сформирания временен пункт за взаимопомощ и организация на доброволците идваха стотици хора, най-вече цигани, тъй като циганският квартал беше най-засегнат. “Добросъвестни” граждани започнаха да проверяват личните им карти и да ги разпитват. Естествено се насочиха към най-бедните и най-мръсните и резултатът беше това, че накараха най-пострадалите цигани да се чувстват като престъпници, а тези, които бяха дошли да правят злоупотреби, така или иначе си ги направиха.

Аз бях в Аспарухово от първия ден след трагедията и мога да потвърдя:

Цигани доброволци имаше и то много! Всеки, който твърди обратното, или е бил твърде зает да пише расистки коментари във фейсбук вместо да помогне на хората, или просто лъже!

Има и десетки снимки в мрежата доказващи това. Качвам някои от тях и тук.

ScreenHunter_01 Jun. 23 20.46

ScreenHunter_02 Jun. 23 20.46

Мародерстващи цигански банди НЯМА. Мародерстват си тези, които мародерстват по принцип – рецидивисти и наркомани от двата етноса. Останалите хора помагат в разчистването.

Незаконни постройки ИМА. Има и законни. И двата вида играят някаква роля за наводнението. Докато постройките в циганската махала допринасят за затлачването на дерето и правят труден достъпа на разчистващите машини, същото правят и търговските обекти, супермаркети и заведения на пазарчето на Аспарухово, от които голяма част всъщност са законни, въпреки че са построени директно върху отводнителния канал, идващ от високото. Явно това, че една постройка е законна или притежавана от етнически българин, не я прави автоматично безопасна.

Незаконна сеч ИМА. Има и законна. Циганите били секли дърва, за да се топлят през зимата. Същите цигани, които уж живееха на наш гръб и ние им плащахме тока? Как така хем безплатен ток имат, хем им е студено през зимата? Както и да е. Когато се качихме (защото се качихме, за разлика от журналистите) на хълма над циганската махала видяхме следната картинка. Поляната, която се е сринала в дерето, действително е обезлесена. Точно до нея има огромна няколко етажна сграда, все още в строеж, около която естествено абсолютно всичко е изсечено. От кого? От циганите или от собствениците на сградата? Кои са те? А къде са журналистите? Освен това, хората от съседните кошари споделиха, че въпросната сграда, въпреки че е необитаема, е била старателно отводнена от няколко екипа на гражданска защита и пожарната още първата вечер след потопа. Това още един път ни кара да си зададем въпроса, чия е тази сграда?

Злоупотреби с помощта ИМАШЕ – и от БЪЛГАРИ, и от ЦИГАНИ. Аз лично злоупотребяващи цигани не видях, но съм сигурен че е имало. Но видях злоупотребяващи българи. Някакъв човек извика мен и още няколко доброволци да му чистим къщата за 200 000 лв., в която единствените щети бяха окаляната градинка и вмирисаните петунии. Друг пък ни повика да му чистим търговското хале. И това, докато все още имаше затрупани хора под къщите в другия край на града. От друга страна, в неделя нямах ботуши и се наложи да спра с копането и да тръгна с колата да раздавам помощи заедно с едно момче от БЧК. Районът ни беше циганската махала – улица Розова Долина и дерето. Това се оказа най-трудната задача. Много от циганите отказваха помощите и казваха “носете ги на тия по-надолу, те са по-зле”. Никой не злоупотребяваше, никой не грабеше. Въпреки това съм сигурен, че е имало злоупотреби, както от българи, така и от цигани. Защото, ако махнем калта, ще видим, че всички сме хора.

Евгени

6 thoughts on “Калта и хората”
 1. Явно ходим да чистим на различни места, аз циганин доброволец не видях, но лошото е друго, че вместо да ходят да разчистват в най-тежко пострадалите места почти всички отиват пред журналистите да ги снимат или само се подпират. Реално помагащите от всички доброволци са не повече от 10-15 %. То журналистите да бяха хвърлили по една кофа кал Аспарухово щеше да светне.

  1. Ами ела в циганската махала да почистиш малко и така ще видиш подпира ли се някой.

 2. Имаше и много доброволци които питаха пред БЧК „има ли някъде за чистене където не са цигани“ .

 3. Забавна статия. Особено снимките на „доброволците“, които са с тениски на известната фондация „Амалипе“, т.е. акцията им е политическа реклама на циганска фондация и работата им е да правят точно това, което са направили. Интересен и е факта, че за доброволци се броят и циганите, които почистват собствените си домове или нещо в квартала.

  Точно незаконните постройки построени в самото дере са причина за потопа, а също и бруталното обезлесяване. Разходете се из държавата да видите как секат братята – дървете са през средата отсечени, сакън да не си сецнат кръстовете. После се върнете в училище и си припомнете ученото по география в 9-ти клас.

  Злоупотреби имало – каква злоупотреба с материални помощи е това, че някакъв идиот ви карал да му чистите двора на къщата? Говори се за това как цигани от съседни квартали се редяли за помощи, въпреки че не са засегнати.

  Не видях да споменавате някъде за нападението над доброволци от циганин с нож, сигурно това е било халюцинация на болен расист.

  Въобще, забавно-смешна статия. Не е расизъм това да казваш истината, нито да искаш справедливост.

 4. А някой ходи ли на битака да види как се разпродаваха помощите : минерални води , лопати , одеала , ботуши

 5. Доброволец , имаше доброволци и без тениски, но те не си правиха селфита за разлика от повечето бледолики. Можеби нямат телефони за по 1200 лв, затова.
  Тоя с ножа е рецидивист, и няма никакво значение циганин ли е българин ли е. Българи рц-та с лопата да ринеш, но като си в циганския квартал, нормално рц-то което те напада да е циганин. В бг кварталите ножарите са българи. Или за теб престъпника е престъпник само ако е циганин?
  А за причините за наводненията се изписа толкова много че не смятам да ти обяснявам кое как. Ти досега щом не си си направил труда да погледнеш разследванията а си лапнал като шаран първата кукичка фърлена от общинските съветници, значи си безнадежден … успех в борбата с циганската престъпност, само ще ти дам една насока: бедните гони, те са най-виновни. И без това е страшничко да застанеш срещу циганските босове, най-добре насочи справедливия си български гняв срещу бедняците дето режат дървета за да се топлят зимата. Те са най-виновни и най-лесни. Ама ти това и без мен си го знаеш, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40