IMG_4113

Печално известният трамвай „Безумие”, за който гражданските комитети от кварталите „Изгрев” и „Дианабад” алармираха многократно, се оказа с пусната от миналата седмица обществена поръчка за изпълнение. Начинът, по който се случва тази процедура е също толкова безумен, тъй като проектът е с течащи дела в съда, прокурорска проверка и все още с неприети от СОС Подробни Устройствени Планове (ПУП). От пуснатата процедура става ясно, че бройката на предвидените дървета за изсичане набъбва от обявяваните 91 до 176. Независимо от многократните протести на гражданите, подписката с над 2000 подписа, думите на главния архитект на София Петър Диков, че „насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш”, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е дала началото на процедурата на 27 юни т.г. Срокът за подаване на оферти е 18 юли, а класирането ще бъде обявено на 21 юли. Всички тези действия показват „голямо бързане”, тъй като проектът трябва да бъде започнат септември т.г., иначе парите по него верооятно ще бъдат загубени. Въпреки многократното им задаване на обществени обсъждания и в публичното пространство, зам. кметът по транспорта Любомир Христов и отговорните по проекта лица продължават да не дават отговор на следните въпроси:

1. Счита ли Столична община, че при течащи съдебни дела, свързани с проекта и прокурорска проверка по същия, процедурата може да продължи без това да е в нарушение на ЗУТ и ЗУЗСО?

2. Има ли влезли в сила решения на СОС за одобрени ПУП-ове или общ ПУП на цялото трамвайно трасе?

3. Предвижда ли се спирането на автобус №94 и промени в маршрутите на автобуси №88, №102, като последните два бъдат преместени от ул. „Никола Габровски” по бул. „Симеоновско шосе”?

4. Искаме да ни бъде предоставена разработката за проучване на пътникопотоците (O-D матрица на трафика) по проекта за „Изграждане на нова трамвайна линия от „Семинарията” до кв.„Дървеница”, включително анкетно проучване с брой анкетирани, разделени по пол и възраст, представителност на извадката и въпросите, които са задавани в анкетното прочуване.

5. Искаме да ни бъдат предоставени цитираните от зам.кмета по транспорта на Столична община (http://www.focus-news.net/news/2014/06/25/1936489/lyubomir-hristov-golyama-chast-ot-darvetata-v-borisovata-gradina-s-ili-bez-tramvaynoto-trase-tryabva-da-badat-premahnati.html), разгледани 5 варианта за трамвайното трасе с тяхното прогнозно натоварване и изследване ползи-разходи.

Въпреки многократно исканата среща от гражданите с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, до момента единственото, което имаме е мълчание.

Припомняме, че на 9-ти юли от 15 часа ще бъде поредното заседание на Административен съд – София град за делото срещу естакадата на Семинарията, чието изграждане включва и първия етап на трамвайното трасе. Процедурата за обществената поръчка може да се види на сайта на Столична община – http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=12&sub_open=78630&nxt=20

Според нас, Общината умишлено пуска процедурата през месец юли, когато повечето хора са в отпуск и на почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40