manifestaci_n_en_atenas1

На 2  юли 2014г, в Солидарен Център – Варна се проведе отворена среща с представители на гръцката ЕЕК. На срещата присъстваха представители от няколко местни леви организации, анархисти и активисти от Солидарния център.

От гръцка страна, гост лектори бяха Савас-Михаил Мацас – лидер на ЕЕК и Костас Апостолоу. Те представиха пред публиката кратък брифинг за случващото се в южната ни съседка в момента: разказаха в детайли за настоящата борба на гръцките затворници в която те самите са дейни участници. Затворници от всички гръцки затвори започнаха ефективна гладна стачка в знак на протест срещу приемането на нов закон в гръцкото законодателство позволяващ изграждането на нов тип затвори от „клас С“.  Този нов тип затвори, представляват “затвор в затвора” и са предназначени предимно за политическите затворници. В тях затворниците губят всички свои права, като право на посещения, право на разходка, право на кореспонденция и право на отпуск. Изолацията в тях цели обезличаването на личността и цели смазването на радикалната политическа опозиция в Гърция. Изолацията улеснява и физическата ликвидация на политическите затворници, сравнително честа практика в гръцките затвори. Гладната стачка подхваната във всички затвори е най-голямата в историята на страната. Правителството на Самарас умишлено прокарва този закон през летния сезон когато очаква мобилизацията срещу него да бъде по-слаба. В крайна сметка закона е приет преди няколко дни и гладната стачка е отменена, но борбата срещу новите затвори продължава. Тактиката вече е насочена срещу строежа на новите затвори, които трябва да бъдат спрени чрез директни действия.

Разказаха още и за политическата ситуация в Гърция след европейските избори на 25 май.Страната е разкъсвана от безпрецедентна политическа криза в която въпреки победата на лявата Сириза на европейските избори, ултра-дясната Златна Зора с 10% от гласовете (половин милион гърци са гласували за фашистите, включително повече от половината полицейски служители) е трета политическа сила а доверието към политиците от центъра е напълно изчерпано. В тази взривоопасна среда вече ги няма масовите надигания от 2008-2009г,  но те са заменени с хиляди по-малки борби по всички фронтове и във всички сфери на икономиката и обществения живот. Според лидерът на ЕЕК Савас Мацас, тяхната (на ЕЕК) задача е да обединят тези хиляди искри в един огън, който да завладее цяла Гърция и да я отведе по пътя на Революцията. Той вярва че работниците в момента имат огромен революционен потенциал, но за да го осъзнаят те не трябва да “гледат само дървото” а да “видят цялата гора”. Целия балкански полуостров и Източна Европа се тресат от социални вълнения – Босна, Словения, България, Румъния и най-вече Украйна. В тази “гора”, работниците трябва да видят своя потенициал и да повярват в своята сила. Според Мацас, Гърция не трябва а и не може да участва в тази борба сама.

10528167_10203054764867897_797227819_n

Обсъдена бе и ситуацията в Украйна. Гостите ни от Гърция имат директна връзка с активисти от Одеса и от градове от източна Украйна. Според тяхната информация от първа ръка, в момента в размирните райони воюват обикновените руско-говорящи жители. Решението за ненамеса на Путин и договорките на местните олигарси с Киев говорят в полза на това твърдение. Въпреки това, положението там е хаотично, особено от идеологическа гледна точка. Съществуват няколко въоръжени работнически организации като „Бородба“,  но в щабовете на съпротивата може да се види странна смесица от идеи – червени знамена, руски знамена, сърпове и чукове и християнски разпятия. Този коктейл, говори и за цялостната обстановка в източна Украйна, като медийната война прави анализа на ситуацията там още по-труден.

Относно ситуацията на Балканите и Европа, представителите на ЕЕК изказаха следното мнение: единствения път на балканските народи за изход от кризата на световния финансов капитал и диктатурата на Международния валутен фонд и Световната банка, започнала в Америка с разпадането на „Лемън Брадърс“ и получила своя пик в Европа и най-вече в Гърция, е излизането от ЕС и създаването на Балканска федерация. Това беше и най-разискваната тема на срещата, като мнозинството от присъстващи се обединиха около тази идея, както и около идеята, че една такава федерация трябва да бъде социална, децентрализирана и не-бюрократична. Тя трябва да бъде изградена от хора от различни идеологии преминали през различни исторически реалности, което е характерно за народите от балканския полуостров. Тази идея е била обсъждана и разработвана неведнъж в историята и се е проваляла поради различни причини през годините. Но днес годината е 2014 и голяма чат от факторите предотвратили работата по изграждане на Балканска федерация в миналото не съществуват. За такъв мащабен проект е необходима тактика в две перспективи – изработка на програма ( предложение на Савас Мацас беше включването в нея на харта на социалните права на работника) и екшън-план за директни действия.
Една от първите стъпки която може да се реализира в момента е разработката на балканска информационна мрежа с периодични брифинги от всички балкански страни. Това е едно от нещата по което съвсем скоро ще започне работа.

В близко бъдеще, се предвижда организиране на балканска среща на представители от различни леви, революционни организации от Турция, България, Гърция, Сърбия и евентуално Румъния на която да се обсъдят по дългосрочните перспективи като програмата и екшън плана.

* ЕЕК е гръцка революционна организация. Нейните членове се определят като анти-авторитарни марксисти и троцкисти, привърженици на “перманентната революция”. В Гърция, те участват активно в много от работническите борби включително и в добре познатата ни в България борба на работниците от фабриката ВИО.МЕ в Солун. ЕЕК са единствената гръцка партия която излиза на протест рамо до рамо с анархистите с които поддържат добри взаимоотношения и често организират общи акции.
Организацията е част от голяма мрежа на сходни по убеждения партии и организации в цял свят – Франция, Германия, Италия, Гърция, Сърбия, Турция, Словения, Украйна,Русия, Франция, Португалия Швеция, Аржентина, Южна Африка, Иран и Тунис. (може би и повече)

Участват и в средиземноморската мрежа RedMed – http://redmed.org/

Евгени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40