The_Pentagon_January_2008

Инициативата „Минерва“: милиони за забатачване на въстания

Пентагонът финансира с десетки милиони долари научни изследвания за потушаване на „масови граждански сривове“. Разследване на британския вестник Гардиън разкрива сериозна дългогодишна програма на американската военщина за подготовка срещу стихийно избухващите огнища на съпротива по света.

Името на проекта е Изследователска инициатива „Минерва“, а неговата роля в скучно административен стил е определена като подобряване на познанията на Министерството на отбраната (на САЩ) за социалните, културните, поведенческите и политическите сили, формиращи регионите в света от стратегическо значение за САЩ. Зад засуканата формулировка се крие съществен нов етап в подготовката на превантивната контрареволюция. Доскоро разузнавателните служби – предимно ЦРУ – се грижеха за това да инфилтрират, купуват, шантажират, внедряват провокатори и прочее „традиционни“ тактики в движения и организации, които се считат за „несъвместими“ с интересите на САЩ.

Операциите от тип Пиночет в Чили и шаха в Иран в днешния свят обаче изглеждат все по-неприложими. След „Арабската пролет“ и други горещи точки по цял свят (а според наскоро излязло изследване на в. Индипендънт днес в света има само 11 страни без вътрешни конфликти) става ясно, че инсталирането и поддържането на марионетни режими става все по-скъпо, по-сложно и в редица случаи невъзможно, ако не се изследват съвременните процеси на стихийния бунт.

За тази цел Пентагонът се намесва решително и финансира професори и други „социални лаборанти“, за да разработват непосредствена и дългосрочна вътрешна информация от съществено значение за бойците, за висшето ръководство и отговорните фактори в общността на отбранителната политика и за осведомяване за политиката, реализирана от бойните командвания. Идеята зад Минерва е проста: да се изследва как политическите метежи – т. нар. „масови граждански сривове“ – се провеждат в епохата на социалните мрежи и да се подготви противодействието срещу тях – чрез „насочване на вниманието към мирни действия и протестни движения“.

За чисто „кабинетна“ програма, Минерва е солидно финансирана – от самото начало си начало през 2008 г. програмата планира да осигури над 75 милиона долара в рамките на пет години за социални и поведенчески научни изследвания. Само през тази година тя има общ бюджет от 17,8 милиона, гласуван от Конгреса на САЩ. Финансира се например проект на Корнелския университет под ръководството на Службата за научни изследвания на Военновъздушните сили на САЩ. Неговата цел е разработка на емпиричен модел на динамиката на мобилизацията и заразителните процеси на социалните движения. Проектът ще определи критичната маса (повратна точка) на социалните заразителни фактори, като изследва техните електронни следи в случаите на Египетската революция от 2011 г., изборите за руската Дума през 2011 г., кризата с горивните субсидии в Нигерия през 2012 г. и протестите в парка Гази в Турция през 2013 г.

Публикациите и разговорите в Туитър се изследват, за да се идентифицират лицата, мобилизирани в социална зараза, и кога се мобилизират те.

Друг финансиран проект през тази година е на Вашингтонския университет – той цели да разкрие условията, при които възникват политическите движения, целящи мащабни политически и икономически промени, заедно с техните характеристики и последствия. Проектът, под ръководството на Изследователската служба на Сухопътните войски на САЩ, е насочен към мащабни движения, с над 1000 участници и дълготрайна дейност и обхваща общо 58 страни.

Сред чисто „теоретическите“ последни изследвания, финансирани от Минерва, е проект на Мерилендския университет, в сътрудничество с Националната североизточна тихоокеанска лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ, за измерване на риска от гражданско недоволство поради изменението на климата. Тригодишният проект с бюджет 1,9 милиона долара разработва модели, прогнозиращи какво ще се случи с обществото в диапазон от потенциални сценарии с изменение на климата.

Финансирането на научни изследвания от Пентагона не е новост, но доскоро се считаше, че те са чисто технически. Такъв продукт е например интернет, който от чисто технически проект се превръща – непредсказуемо – в глобално социално явление, определящо цялата съвременна епоха. Техническото му приложение за военни цели е незначително в тази светлина. Новото тук е, че военните вече инвестират в чисто социални изследвания, а строго пазената тайна – разкрита от вестника – е, че техните резултати се подават на военното командване за чисто практически евентуални военни операции. Ръководител на изследванията на Военноморския флот съветва в имейл своите изследователи да мислят как да оформят резултатите, отчетите и пр. така, че те [Министерство на Отбраната] ясно да видят тяхната приложимост на практика. „Практиката“ на Министерството на отбраната очевидно не е свързана със музейното дело или съхраняването на биоразнообразието.

Изследванията набират и доброволци „активисти“, понякога от реномирани неправителствени организации като Сиера Клъб. Те изпълняват класическата роля на доносници, но в модерния контекст на „спонтанните“, „социално-мрежови“ движения „отдолу“. Задачата им е да посочат „решаващите проблеми“, „създаващите проблеми“ и останалата популация, която ще бъде обект на информационните операции, за да се измести нейният Център на тежестта към набора от възгледи и ценности, представляващи „желаното крайно състояние“ на военната стратегия.

Подобни военни учения съответстват на редица планови документи на Пентагона, подсказващи, че масовото подслушване от страна на Националната агенция за сигурност (NSA) е частично мотивирано от подготовка за дестабилизиращото влияние на предстоящи екологични, енергийни и икономически трусове.

Авторът на Гардиън Нафиз Ахмед обобщава: в своята непоколебима решимост да защитават една все по-непопулярна световна система, обслужваща интересите на едно незначително малцинство, агенциите за сигурност нямат никакви задръжки да обрисуват всички нас, останалите, като потенциални терористи.

Тайлър Дърдън от zerohedge.com коментира: когато „масовият граждански срив“ се очаква да избухне, на практика всеки, представляващ дори най-малка заплаха за разпадащия се режим, ще бъде дамгосан като терорист. Въпрос на време е кога сивите костюми или още по-добре – летящи роботи – тихомълком ще арестуват всички потенциално опасни „възли“ на бъдещо терористично поведение в социалните мрежи с простото основание, че самото им присъствие застрашава статуквото с по-бърз разпад.

А. Ванчев

One thought on “Контранаука с пагони”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40