351158_Colombia-FARC-rebels

FARC – EP (Революционни въоръжени сили на Колумбия – Армия на Народа) и ELN (Армия за национално освобождение), не спират да атакуват координирано петролопреносната мрежа на Колумбия, причинявайки на капиталистите от сектора загуби за половин милиард щатски долара.

Само през настоящата, 2014 година,  ляворадикалните бунтовнически армии в Колумбия са предприели над 100 атаки, с цел да саботират петролопреносната мрежа на страната. Според индустриалците от сектора, до сега, загубите им възлизат на около 1 трилион песос (531 милиона щатски долара).

Президентът на “Колубийската петролна асоциация” Франциско Хосе Лореда заяви , че проблема с нападенията и саботажите на партизаните,  не е в това, че се бърка в джоба на енергийните босове, а видите ли, „водят до спад в събирането на данъци от петролния сектор,  а от там и спад в бюджета предвиден за образование, здравеопазване и благоустройствени проекти“.

“Загубите ни се равняват на трилион песос. И това е без да включваме допълнителните разходи за ремонт и възстановяване на петролопреносната инфраструктура”, добавя Лореда.

На преговори в Хавана през 2012г., Лореда призова колумбийското правителство да гарантира сигурността на сектора, независимо от това, дали ще бъде постигнато някакво мирно споразумение с партизаните.

“Със или без споразумение с FARC и ELN, нашата нация трябва да се обедини за просперитета на тази индустрия.”, казва Лореда.

През януари тази година, Армията за национално освобождение (ELN), склони да участва в “пробни” предварителни преговори с правителството, чрез посредничеството на администрацията на президента Хуан Мануел Сантос, но въпреки това нападенията продължават.

The National Liberation Army of Colombia

В последните месеци, FARC и ELN проведоха поредица акции, саботирайки петролопреносната инфраструктура. Основна цел на атаките са тръбопроводи и камиони пренасящи суров петрол, главно в северните провинции Араука и Норт Де Сантандер, в близост до границата с Венецуела, а също и в провинцията Потумайо, до границата с Еквадор. Партизаните спират камионите на пътя и принуждават шофьора да излее суровия петрол от цистерната.

Превод с елементи на разсъждение : Правец Шеснайсе

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40