athens

Международната кампания за солидарност с 595 гръцки чистачки от Министерството на финансите, стачкуващи вече една година, достигна своята кулминация на 20 септември 2014г, обявен за международен ден за протест и солидарност с тях.

Протести и събирания се проведоха в десетки европейски градове, сред тях Лондон, Мадрид, Берлин и Марсилия.

Тази кампания за солидарност беше стартирана от малки синдикалистки и активистки групи в няколко европейски държави, но накрая към нея се присъединиха и някои от най-големите профсъюзи в Европа като например британския TUC (Trades Union Congress), организация с 6,2 милиона членове.

Стачкуващите чистачки влязоха и в т. нар, Европейски парламент, поканени от българката Костадина Кунева, евродепутат от гръцката СИРИЗА.

Каква е предисторията? През септември 2013г, 595 чистачки от Министерството на финансите са уволнени. Оттогава, всеки ден те продължават своята борба в защита на работните си места, организират протести, бяха бити от полицията, направиха палатков лагер пред Министерството на финансите в Атина в началото на месец май тази година. На първа инстанция съдът отсъжда в полза на чистачките задължавайки държавата да ги върне на работа, но после Върховният съд „замразява“ предходното съдебно решение.

20140613_GRE

Окончателното решение дали ще бъдат уволнени или не, трябваше излезе на 23 септември 2014г.

През тази година на стачка и борба, Правителството и купешките медии не спряха да сипят лъжи и клевети по адрес на борещите се жени, като например, че взимали по 3000 евро заплата. Истината е, че тези жени ( някои с по 15 години стаж) са работили средно между 3 и 8 часа на ден и са получавали заплати между 350-750 евро.

Някои казват, „Ама добре, 500 чистачки да чистят една сграда на Министерството на финансите?“ Истината е, че не чистят само тази сграда, а и 120 данъчни служби, сградите на митниците и др, т.е, всички сгради принадлежащи на Министерството на финансите. Правителството казва, че с тяхното уволнение се спестявали пари, но истината е Министерството иска да предостави тези услуги на частни почистващи фирми (които са на първо място по укриване на данъци), чиито служители работят най-малко 8 часа на ден за 200-300 евро заплата. По този начин тези фирми печелят огромни печалби, а законните и сигурни работни места в сектора са на път да изчезнат.

Друга истина е, че в крайна сметка, борбата на чистачките не е само тяхна, а е симптоматична за положението в гръцкото общество и изхода от нея е много важен.

Провежданата в Гърция политика на „съкращения на разходите“, намаляване на заплатите, затварянето на училища и болници и пр, означават по-малко и по-лоши обществени услуги и разбира се това оставя свободен „терена“ за частния капитал, който иска да заграби обществените услуги. Посланието е ясно (ние в България го знаем много добре) – който може да плати, може да се възползва от тези услуги, който не може – да умира, да не ходи на училище, да ходи пеш и т,н.

Правителството и Тройката унищожават трудовите права в обществения сектор, което позволява в частния сектор да намаляват заплатите както си искат, да извършват колективни уволнения, да въвеждат многочасов работен ден. Всичко това създава “новия работник“ в Гърция – с ниска заплата, без подкрепа, без възможност за съпротива.

Солидарност с борещите се чистачки!

До победата!

cleaners_riot_police

На съдебното заседание на 23 септември 2014г, Върховният съд на Гърция е отложил окончателното си решение за февруари 2015г.

Екип на Без Лого по материали в гръцките медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40