Amy-Goodman-and-Juan-Gonzalez-seated

Democracy Now! е ежедневна, независима новинарска програма на журналистите Ейми Гудман и Хуан Гонзалес. Издържа се от дарения. Няма корпоративни взаимоотношения. Има собствени репортери, които са винаги в центъра на събитията. Не цитират конвенционалните медии без собствена проверка.

Ще публикуваме в резюме по-интересните теми от програмата, за да достигнат те и до българската аудитория.

Кобани
Срещу „Ислиямската Държава“ (тук ги наричат по няколко начина, най-често ISIL) са противопоставени Сирийска войска, Кюрдски сили и Американските бомбардировки. Изглежда че ISIL набират сила и войските не могат да се противопоставят. Кюрдите искат помощ от Турция (безпрецедентен случай!). Кобани е на 6 км от границата, но турските танкове само наблюдават засега. Въпреки бомбардировките ISIL напредват и вече са окупирали една трета от града. Ако Кобани падне, ISIL ще контролират половината от границата с Турция. В атмосферата „Ислям срещу Америка“ и при успеха на ISIL, те са привлекателна сила за младежта в Близкият Изток. Това се цитира да е главният източник на сила за ISIL. Тяхното въоръжение и муниции са най-разнообразни; може да се открие тук и там руско и китайско оръжие. Но преобладаващо, около 20%, е американско оръжие. На американските стратези не им е ясно като помагат на тази или онази групировка днес дали тя няма да се обърне срещу тях утре. В последните часове изглежда че от бомбардировките може да има полза защото ISIL отстъпи малко.
Eбола

Първият заразен на aмериканска земя почина в Далас. Той беше сгоден в Далас и беше дошъл да се ожени. Годеницата му иска пълно разследване на лечението. Преценката на специалистите е че днес са необходими 20 пъти повече средства и усилия за ограничаването на епидемията в сравнение с август месец, когато тя започна да се появява. При това борбата с вируса трябва да е на мястото където той се появява. Коментира се другата стратегия – всяка страна да предпазва себе си и да се изостави заразения регион. Според специалистите, тази стратегия ще издържи за около три седмици, след което вирусът ще проникне с пълна сила и няма да може да бъде овладян.

Хонг Конг
За сега изглежда че стратегията на правителството дава желаните резултати. Разговорите и протакането неутрализираха силата на демонстрантите и демонстрацията започна да се разпада. Ръководителите на демонстрацията заявиха че ако разговорите не доведат до резултати те ще подновят демонстрацията. Тази демонстрация ще остане в историята като най-голямата след площад Тянанмън. Най-голямата придобивка от демонстрацията е че хората повярваха в силата си че могат да променят събитията.
Полицейска бруталност – Мисури
Демонстранти искат полицаят, който уби 16 годишното момче, да бъде предаден в съда. Полицейските сили в района са очевидно напрегнати и изнервени. Полицай уби друг тинейджър в същият град; Полицаят спира момчето, то побягва, полицаят стреля, момчето отговаря на стрелбата. Момчето умира на място простреляно със 17(!) куршума.
Стачка „по-болест“ на учителите
Учителите и учениците се съпротивляват на изискването на властващите да направят историята „по-патриотична“. Учителите и учениците искат да изучават историята такава каквато тя е за народа на тази страна а не такава, каквато властващите искат тя да бъде – „по-патриотична“. Властващите считат че стремежът на учители и ученици учи на „гражданско неподчинение“. Засега, за да избегнат директна конфронтация учителите ползуват „отпуска по болест“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40