Amy-Goodman-and-Juan-Gonzalez-seated

Democracy Now! е ежедневна, независима новинарска програма на журналистите Ейми Гудман и Хуан Гонзалес. Издържа се от дарения. Няма корпоративни взаимоотношения. Има собствени репортери, които са винаги в центъра на събитията. Не цитират конвенционалните медии без собствена проверка.

Ще публикуваме в резюме по-интересните теми от програмата, за да достигнат те и до българската аудитория.

Ебола 

Девет хиляди починаха. В това число 20 медицински сестри и 5 лекаря. При 70% смъртност се очаква, ако вирусът не бъде овладян скоро, да имаме смъртност по 7000 души на седмица.
В днешно време човек не може да каже „Това е далеко от мене“. Преди две седмици, първият случай на американска земя почина в Далас. Днес, две от медицинските сестри които се грижиха за него са също вече болни.
Президент Обама направи изявление, че при посещението си, за да добие представа за ситуацията се е ръкувал, прегръщал и целувал със сестрите там. Той счита че е в безопасност, но стои в Белият дом под наблюдение.
Случаят с Ебола повдигна фундаментални социални въпроси. Ясно е че за вируса няма „там“ нито „тук“, и че трябва да се бори на всяко място, където се прояви. За това е необходима такава световна здравна система която да може да реагира в момента на получаването на първият сигнал. Сегашната очевидно не работи. Изминаха вече десет месеца откакто ясно се знае с какво е борбата, но все още няма решителни действия. Куба е социална страна и е позната на света с бързата си реакция на помощ при природни бедствия. Този 11 милионен народ изпрати 160 медицински сестри на място. Първоначалната реакция на здравеопазването в Америка представи случаят със заразените две сестри като лично пренебрегване на правилата. Профсъюзът на Американските сестри обаче разкри, че всъщност няма план, оборудване и средства за борба с епидемии. Сестрите не са тренирани и оборудвани за работа при подобни условия. Социалната структура в САЩ е неподходяща за реагиране на епидемия като тази. Ваксина вече е създадена, дори няколко вида. Фармацевтичната промишленост в днешният си вид обаче няма интерес да реагира бързо за проучване, създаване, произвеждане и разпространение на ваксина. Учените наричат това „Морален крах на капитализма“. Ваксината се прилага еднократно и толкова – няма печалба. А лекарство или оборудване за диабет например се произвежда непрекъснато и има печалба на инвестицията.

Хонг-Конг

След като протестът затихна, правителството изпрати преговорите с представителите на протеста в задънена улица.
Протестиращите излязоха отново на улицата. Правителството свали кадифената ръкавица. Протестиращите са разпръсквани с бой и сълзотворен газ. Арестувани са 50 души. Стотици анти-протестиращи се нахвърлиха върху протестиращите за да ги разпръснат.

Мисури

Във Фергюсън (Мисури) се събра голяма демонстрация по повод двата месеца от убийството на Дейвид Браун. Осемнадесетгодишното невъоръжено момче беше убито и оставено четири часа на улицата точно преди два месеца. 38 души от протестиращите са арестувани. Протестът бе срещу набелязване и набеждаване на жители на района само защото са черни. Събрали са се протестиращи от цялата страна – от Чикаго до Тексас. Не са малко белите активисти. Част от организаторите на „Народният марш за климата“ в Ню Йорк също са там. Полицията застреля миналата седмица черно момче на улицата. Полицията твърди че са го застреляли защото е бил въоръжен и е отвърнал на стрелбата с три изстрела. В него са стреляли 17 пъти и седем куршума има в тялото. Свидетели на момчето твърдят, казва адвоката му, че той не е държал пистолет, а сандвич, който тъкмо си е купил. Аутопсията обаче показва, че момчето има барутен прах на пръстите си.

Глашатаите

Ноам Чомски казва за глашатаите че в едно нормално общество те трябва да бъдат провъзгласени за герои вместо да бъдат преследвани. Джулиан Асанж, Едуард Сноудън, Челси Манинг и Джеймс Райсън са американски герои. ДН! излъчи едночасово интервю с Джеймс Райсън, което си струва да се чуе дума по дума, за да знаем с какво тези хора се сблъскват, какво жертват, и какво очакват. За да сме ние информирани за незаконните действия на правителство и корпорации, за да знаем кой къде стои, някой трябва да плати цената. Това интервю бе излъчено на 14ти октомври, вторник, и може да го намерите на страницата на ДН! или качено тук с български текст.

Кобани

ИДИЛ превзеха иракският град Хит, населен най-вече със сунити. Градът е на 180 км от Багдад. 180 000 души, предимно сунити напуснаха града.
Обама заяви че не може да има бързо решение на „кризата с ИДИЛ“ и ще са необходими дългосрочни планове.
След като вече повече от половината от Кобани е в ръцете на ИДИЛ, администрацията на Обама се опитва да се дистанцира от събитията: „Кобани не представлява стратегически обект“; „Нашата цел сега е да доставим хуманитарна помощ в района, да забавим напредването на ИДИЛ чрез бомбардировките и да тренираме бунтовните сили които да се противопоставят на ИДИЛ“.
Администрацията на Обама изостави плана за трениране на Сирийските въоръжени сили и го замени с новият план за трениране на „новите бунтовни сили в района чак до Саудитска Арабия“. Подобен план до сега се е провалял с едно изключение – тренирането на талибаните, които са съставната част на Ал Кайда.
Опасението сега е, че ако Кобани, изцяло кюрдски град, бъде завзет от ИДИЛ, ще настъпи клане.
Пентагонът заяви, че с прецизно „бомбардиране (целене)“ са избили няколкостотин ислямисти.
Турция е под засилен дипломатически натиск за по-активно участие. Искането на Турция е да се създаде буферна зона между Сирия и Турция. Преговорите текат за предоставянето на Турските военни бази. Турция и Саудитска Арабия са старите, солидни американски партньори в района.
One thought on “Демокрация сега! – 17 октомври 2014”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40