Започна процеса срещу полицай от поделение „ДЕЛТА“ за тежката телесна повреда на Агелики Кутсумбос

24-thumb-large11

След близо 5 години и малко преди изтичането на давността, случаят с нанесената тежка телесна повреда на Агелики Кутсумбос ,от полицай на поделение ДЕЛТА ще се разглежда от Атински районен съд като пътен инцидент.

Нека си припомним този случай, който тогава шокира света, когато прякото телевизионно предаване показа как полицейски служител на мотор прегази жена-демонстрант и я хвърли във въздуха.

Датата е 6ти декември 2009г, а мястото – демонстрация в памет на годишнината от убийството на младия студент Алексис Григоропулос по време на бунта от 2008г. По време на масовата демонстрация на повече от 40 000 души, отряди на тогава новосформираното полицейско моторизирано спец-поделение ДЕЛТА,  се врязват сред тълпата на площад Синтагма. В този момент представителите на Работническа революционна партия понасят първата жестока атака на полицията, първоначално на служители от ДЕЛТА, а в последствие и полиция без превозни средства. Десетки са ранени и арестувани.

Най-тежко пострадала е Агелики Кутсумбос, член на Работническа революционна партия и ревностен борец срещу диктатурата, която е била арестувана и измъчвана от хунтата на Йоаннидис след бунта на Политехническия университет (17 ноември 1973г.)  На косъм е да се раздели с живота си заради сблъсъка с мотора и палката на управляващия го полицай. Отведена е в болница в кома, където и е поставена диагноза „тежка черепно-мозъчна травма – субдурален хематом, субарахноидален кръвоизлив, мозъчна фрактура, фрактура на синуса, раздробена фрактура на лявата ключица и фрактури на всички предни леви ребра”.

Тогавашното правителство (кабинетът на Папандреу), току-що избрано с лозунга си “има пари” и притеснено от евентуални обвинения за смъртта на жената, при това на годишнината от убийството на младия Алексис, изпраща заместник-министъра по гражданска защита Вугиас в болницата, където той обявява началото на разследване около случилото се. Прокуратурата не нарежда официално разследване. Единствената институция, която се заема със случая е… департамента по пътни злополуки, очевидно в съответствие с партийната позиция на тогавашния говорител Петалотис. Той от своя страна прибързано отсъди, че случилото се е пътно произшествие, без това да влиза в правомощията му!

 Повдигнатото обвинение срещу полицая, както и последвалото обжалване, са отхвърлени от прокуратурата без никаква аргументация.

 Делото за случая като пътно-транспортно произшествие ще бъде разгледано в понеделник, 13ти октомври 2014 година,  точно преди изтичането на петгодишната давност, в трети районен съд в Атина. Според призовката, обвиняемият е полицейският служител от ДЕЛТА Темистоклис Поименидис. Разбира се, ПТПта се разглеждат от едночленен състав, където делото действително е насрочено за изслушване. Можем ли да вярваме, че това е просто грешка или на лице е поредната нарочна машинация, която да доведе до отпадане на делото?

Опитът на държавните власти и пропадналите им правителствени говорители да ‘покрият’ и в последствие да омаловажат жестокото нападение на репресивния апарат, едва не довело до убийство, не бива да бъде подминат без отговор.

αγγελικη-κουτσουμπου-300x2301

Когато човешко същество, едно от „момичетата на дъжда“ от движението против диктатурата, стане жертва на брутално и жестоко насилие от репресивните инструменти на държавата, никой не може да мълчи. Още повече, че този случай отразява всички болести на буржоазната гръцка демокрация, особено след бунта на 2008 година и последвалия икономически банкрут. Той е показателен и за действията на държавата в кризисна ситуация, когато тя потъпква всички основни граждански права в земята на парламентарната демокрация. Не бива да забравяме, че докато официалните власти организираха бруталните репресии срещу демонстраторите на 6ти декември 2009 год., заедно с „оргията“ от превантивни арести (най-характерна е инвазията в анархисткия център „Ресалто“), в същото време нацистките организации получаваха подкрепа и насърчаване и дори подаваха искове срещу почти целия спектър на лявото и анархо движението. Прокуратурата дори заведе дело срещу бившия ректор на Атинския политехнически университет Д-р Мутзурис и главния секретар на Работническата революционна партия Савас Михаил – и двамата триумфално оправдани на 4 септември 2013 год.

В конкретния случай, за разлика от десетките други сигнали за насилие от страна на полицейски служители, името на извършителя и неговия спътник са налични и делото не се води срещу неизвестни лица.

Случаят е показателен и за взаимоотношенията на политическите служители на управляващите партии с чуждите служби.  Последвалото публикуване в Wikileaks на разговорите между посланика на Съединените щати в Атина г-н Д. Спекард с тогавашния министър на гражданската защита показва как Хризохоидис и тактиците на гръцката полиция са съставили конкретен план за подтискане на демонстрацията.  Те нападат събралото се множество хладнокръвно и според изработения план. Както отбеляза и тогавашен брой на вестник ‘Атака’ е командата, отправена от полицейската централа към отряд ДЕЛТА, който изчаква на улица Карагеоргис и околността.

 В заключение, случаят отразява и ролята на така наречената независима правосъдна система. Служителите на прокуратурата от самото начало подкрепят версията на г-н Петалотис за транспортното произшествие и отказват да назначат служебно разследване. Те също отхвърлят  без обосновка обвинителния акт на жертвата Агелики Кутсумбос, както и жалбата срещу отхвърлянето.

 Борещите се работници, свободните граждани и интелигенцията трябва да бъдат мобилизирани. Трябва да изискваме:

  • Т. Поименидис и всички виновни за тежката травма на Агелики Кутсумбос да се явят пред съда.
  • подбудителите и политически отговорните за варварската репресия начело с Хризохоидис, който докато играе своите политически игри на ‘антитероризъм’, не се колебае да рискува физическото здраве и живота на гражданите в опасност, да се явят пред съда.
  • искът подаден от другаря д-р Димитрис Георгиу, който притичвайки се на помощ на ранената Агелики Кутсумбос с викове ‘Аз съм доктор, има множество рани, викайте линейка.’ бива жестоко пребит, насинен и с полу-парализирана дясна ръка в следствие, да бъде разгледан от съд.
  • всички арестувани демонстранти, начело със строителния работник Танос Замбетис, чиято жалба се разглежда на 7 октомври, да бъдат оправдани. Т. Замбетис е наказан, тъй като е този, който е спрял полицейския мотор и благодарение на това знаем имената на виновните.
  • всякакви наказателни действия срещу арестуваните на 6 декември да бъдат прекратени.

Допълнителна информация по случая:

Искът на Агелики Кутсумбос е подаден на 17 януари 2010 година. До ноември 2010 съдебните служби не предприемат никакви действия. Единствено посещението на жертвата и нейния адвокат лично при главния прокурор Райкос водят до ‘зелена светлина’ за взимане на показания от свидетели, което приключва през пролетта на 2011.

В последствие папката с делото е прибрана в някое чекмедже до решението на прокурора от 6 февруари 2012 (получено на 28 март 2012), че според прокурор на първа инстанция Апостолос Н. Андреу жалбата е „неоснователна“.

Мотивите на прокурора са:  полицай Поименидис ‘е карал невнимателно, разсеяно и с превишена скорост; в резултат на своето невнимателно поведение той не забелязва своевременно ищеца Агелики Кутсумбос, която навлиза в траекторията му, и в следствие на това невнимателно поведение той пада отгоре ѝ със сила и я ранява’. Но, пояснява той: ‘Няма доказателства, които да подкрепят твърденията на ищеца, че първият ответник е имал намерение да ѝ нанесе тежка телесна повреда; нито пък останалите ответници са го насърчавали да се насочи към нея със служебното си превозно средство и да ѝ нанесе тежка телесна повреда’.

С тази обосновка прокурорът почти налага на Агелики Кутсумбос да плати… съдебните разходи.

На 11 април 2012 Агелики Кутсумбос обжалва това решение пред апелативна прокуратура и настоява искът ѝ да бъде приет. Решението на апелативния прокурор е незабавно. Макар и по време на Великденските празници, на 3 май 2012 год. апелативният прокурор твърди, че е провел първоначално разследване и е готов с отказа: „Официално приемаме и отхвърляме същността на (…) иска на Агелики Кутсумбос“.

Адрес на статията
Етикети: , , ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40