За съпротивата на хората в Кобани и анархистката солидарност

10455971_730965473658940_8934205138737688306_n

Превод на репортажа на турските анархисти от „Революционно анархистко действие“ за случващото се в и около Кобани, плюс тяхна позиция :

„Революционно анархистко действие“ изпрати този репортаж и снимки от тяхната продължаваща акция за  солидарност със защитата на Кобани от атаките на „Ислямска държава“, град, който вече 22 дни удържа атаките на ислямистите в Сирия.

Този репортаж е от преди няколко дни, най-голямото развитие оттогава досега е че турската държава атакува със сълзотворен газ всички онези, които се събират в солидарност на сирийската граница. Това включва и атака срещу журналист от BBC, чиято кола е била запалена след като 2 гранати със сълзотворен газ са били изстреляни срещу прозорците на колата, докато още се е движила. Това се е случило вероятно след като дори мейнстрийм медиите предават как танкове на Ислямска държава/ИД/ са били насочени към границата, докато са били изцяло наблюдавани от турските военни сили. Турската държава също така попречи пострадали да бъдат евакуирани в Турция, както и да бъде внесена храна от Турция в Кобани.

Революционно анархистко действие/на турски език DAF/ е турска анархистка федерация, някои от чиито членове отидоха да се присъединят към съпротивата в Кобани и се опитаха да помогнат и спрат интервенцията на Ислямска държава около турската граница.

Последни събития

Откакто управлението на град Урфа забрани влизането в Суруч, хората отиващи на там се срещнаха с други членове на DAF, коитопо заобиколни пътища се присъединиха към групата „човешки щит“. В същото време турските въоръжени сили увеличиха своите атаки с газови бомби срещу хората от Кобани, които чакат на граничният пункт „Мюшритпинар“. След отблъскването на ИД от стратегическите хълмове, разположени на 500 метра от границата от силите на Отрядите за народна защита / на кюрдски : YPG/, те си възвърнаха някои други хълмове на западния фронт. Това стратегическо превземаме  представлява ефективно действие срещу тежкото въоръжение на Ислямска държава. В Диарбекир (на кюрдски: Амед) имаше призив за обща стачка в солидарност със съпротивата в Кобани и много магазини и училища бяха затворени в целият град, както и в останалата част на Кюрдистан. Нараства важността на наблюдението по границата, тъй като ислямистите получават  доставки през турската граница в последните дни. Наши другари разказват, че хора от Кобани са преследвани на граничният пункт Юмюрталик. Броят на болните и ранените е много висок. Деца са лишени от храна и вода. Много ранени хора чакат на земята с часове без някаква елементарна медицинска манипулация и са транспортирани обратно в Суруч в каросериите на камиони. Безскрупулни хора се опитват да продават жизненоважни продоволствия на хората в Кобани, на много високи цени. Наблюдателите по границата от групата „човешки щит“ също се месят в това. Бомбардировките с тежка артилерия от страна на ИД/ISIS/ се засилват срещу селата, разположени на 1-2 км източно от Кобани и продължават на запад от града.

Турската държава се готви за атака

Турската държава, която пуска ислямистките милитанти и помощите за тях през границата от месеци насам, преследва други стратегически цели, маскирани като „помощ“. Турската военна полиция заплашва общността, която прави човешки щит и от която нашите другари са част, и увеличава атаките за да евакуира селото. Турската държава, която се готви да се намеси за да отстрани опасността от ИД, в същото време пренебрегва офанзивата, предприета от поддържниците на ИД вътре в Турция, показвайки своята политика на лицемерие.

Анархистки женски блок в Кобани

Като революционни анархисти тези дни ние виждаме борбата на хората от Кобани за свобода като нашата собствена борба за свобода. Затова ние се изправяме с принципа на Свободата във всеки един район. Няма да позволим на държави, капиталисти или банди от убийци да наранят хората на Кобани. Нашите другари от „DAF – Анархистка женска организация“ са по своя път да разширят тази революционна солидарност казвайки „За разрушаването на границите и създаването на Свободата : към Кобани!“

Да живее съпротивата в Кобани! Да живее революцията в Рохава!

ИД/ISIS -Ислямска държава в Ирак и Сирия

DAF/тр./ – Революционно анархистко действие

YPG/кюрд./ – Отряди за народна защита, кюрдски народни опълчения, контролиращи цялата провинция Рохава в Северна Сирия и водещи съпротивата срещу Ислямска държава в момента.

Адрес на статията
Етикети: , , , ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*