10511348_1498625360372819_650651260867475478_n
Варна имаше нужда от място, където радикалните политически идеи, несъвместими с партийните структури и неправителствените организации, да виреят свободно.

Във Варна вече повече от година съществува Солидарен център. Той беше отворен непосредствено след февруарските протести от 2013 година като пряко следствие от тях. Варна имаше нужда от място, където радикалните политически идеи, несъвместими с партийните структури и неправителствените организации, да виреят свободно. Центърът беше създаден именно с тази цел.

Ето какво пише във „визията“ на Центъра, която стои закачена на табелка пред входа му:

„Солидарен център – Варна е свободно, самоиздържащо се място, в което всеки е добре дошъл да сподели своите идеи, знания и умения.

Центърът е място за активисти в различни сфери – еко-активисти, антикапиталисти и алтерглобалисти, анархисти, антиавторитаристи и др. Място в центъра намират и духовни практики: йога, спорт, изкуство, литература и др.

Тук няма да срещнат разбиране призиви за политически партии, действия, защитаващи интересите на финансови и политически структури, както и каквато и да било дейност, извършвана с комерсиална цел.

Солидарният център се издържа сам. Това означава, че всички разходи за съществуването му се покриват от хората, развиващи дейност в него. Не приемаме финансиране под формата на субсидии от държавни или европейски институции, спонсорство от фирми или други юридически лица като фондации, НПО-та и др.

Солидарният център е свободно пространство. Всеки е добре дошъл да участва във всяка една от дейностите на Центъра, без оглед на пол, религия, етнос, националност, възраст и т. н.

Солидарният център е безплатен. Всяко едно мероприятие в солидарния център е с некомерсиална цел и следователно е напълно безплатно“.

Центърът е създаден от десетина души, запознали се на протестите през февруари. Днес колективът зад него е от около 50 души, а редовните посетители – стотици. Не всички тук се определят като анархисти, но всички сме обединени около идеята за изграждане на едно по-справедливо общество, базирано на солидарността, взаимопомощта и равенството. Центърът се управлява на пряко-демократичен принцип, т. е. чрез общи събрания, на които могат да участват не само членовете на колектива, но и всеки един от посетителите. Разполагаме с безплатна библиотека, в която можете да откриете много от книгите на ФАБ, на издателство Anarres, както и друга радикална литература. Центърът е сборен пункт за организиране на протести и акции. Тук се помещава и варненската секция на анархо-синдикалистите от Автономен работнически синдикат. Често ни гостуват лектори от страната и чужбина. Организираме редовни лекции и прожекции на филми на социална тематика. Освен като място за радикална политика, центърът функционира и като общностно и културно средище – тук се организират концерти на малки местни групи и изпълнители, изложби и презентации на художници и фотографи. При нас се организират театрални групи за импровизации и се снимат късометражни филми. В центъра се провеждат десетки безплатни курсове и уроци. В момента имаме курсове по английски, френски и испански, както и курс по български за чужденци, курсове по китара, пиано, кулинарни курсове, кик бокс, курсове по компютърна грамотност, йога, Норбеков, Autocad, курс за водолази и много други.

Перспективите пред нас са създаването на кооперативно предприятие под работнически контрол, разпространение на идеите на анархизма и пряката демокрация във Варна и околността, както и пряко участие в политическия живот на града чрез натиск над властта, превземане на публичните пространства и организиране на работниците.

Солидарен център – Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40