10003900_1542800155935869_9180763690592312099_n

„От Таксим до Кобани“ – турските анархисти не признават границите .

Турските анархисти, които влязоха във вниманието на медиите по време на битките на площад Таксим, се отправиха към обсадения кюрдски град Кобани, за да помогнат в борбата срещу „Ислямска държава”

Докато турските сили за сигурност наблюдават от другата страна на границата нападението на „Ислямска държава” срещу Кобани, група турски активисти пресече сирийската граница, за да помогне на кюрдите, съобщава Channel 4 News.

Те наричат себе си „Devrimci Anarsist Faaliyet – Революционно анархистко действие“. Членовете на тази група бяха на барикадите при големите протести на площад Таксим и парка Гези в Истанбул през миналата година.

Групата разкрива пред медията, че вече е посещавала Кобани три пъти, промъквайки се покрай турските гранични патрули, за да помогне на кюрдски бежанци да избягат в Турция. „Най-важната задача бе да помогнем на цивилните от Кобани да минат през границата. След това помагахме на бежанците за транспорта, изграждане на лагерите и организацията на разпределянето на материалите, пратени като помощ”, споделя един от анархистите.

„Ние бяхме част от съпротивата, която започна в парка Гези. Бяхме част от съпротивата срещу полицейското насилие, срещу държавния тероризъм и участвахме в експериментите за Пряка демокрация след това. След окупацията на площад Таксим, ние активно участвахме в съпротивата както на барикадите, така и зад тях. Когато има силни сътресения в обществото ние не сме само по улиците”, добавя той.

Връзките между кюрдските групи и анархистите се раждат благодарение на трудовете на анархисткия теоретик Мъри Букчин, с които лидерът на Кюрдската работническа партия ПКК Абдула Йоджалан се запознава в затвора. В Кобани кюрдската партия „Демократичен съюз“- PYD и въоръженото и крило YPG (Народни сили за самозащита), са последователи на Йоджалан и се опитват да прилагат в практиката своя форма на Пряка демокрация. Турските радикали се надяват да научат нещо от техния опит. „YPG, като сили за самоотбрана. организираха на най-високо ниво борбата срещу ИДИЛ. Затова ние се опитваме да ги подпомагаме по всякакъв възможен начин”, заявява турският анархист.

10561540_1541893346026550_7699539852418553304_n

Границата в близост до Кобани, стана свидетел на насилствени сцени, докато турските гранични сили се опитваха да контролират потока на бежанци от Сирия. През последните дни анархистите призовават хората да излязат на улиците в протест срещу политиката на турското правителство спрямо Сирия. Сблъсъците между протестиращите в големите градове и действащите срещу тях полиция, националисти и ислямисти, доведоха до десетки жертви.

Активистите се притесняват, че правителството не приема на сериозно деликатния мирен процес с ПКК. Ако Кобани падне, това значително ще навреди на надеждите за мир между Турция и кюрдските групи. „Турската държава наблюдава с удоволствие бомбардировките и атаките на ИДИЛ срещу YPG. Когато хората се чувстват несигурни и искат да пресекат границата, държавата интерпретира това като спад на доверието в YPG. Всяка военна позиция, която кюрдското народно движение губи от джихадистите, турското правителство смята като намаляване на цялостната му сила”, заявява говорителят на анархистката група. „Нашето отношение с отделните кюрди и цялото им общество и организации се крепи на взаимната солидарност”, добавя той.

Протести на кюрдските общности се провеждат и в Западна Европа, като германския град Хамбург също се стигна до сблъсъци с радикални ислямисти.

Превод от английски за Без Лого: Филип

 

2 thoughts on “Турските анархисти от Таксим до Кобани”
  1. Изключително интересна статия,ако знаете някой сайт,който качва материали за ситуацията в Кобани и материалите не са само на арабски/кюрдски дайте линк. мерси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40