Вестителите – Сноудън, дроновете и документите на NSA

Крис Андерсън: Сега си в Русия. Повечето хора биха намерили ситуацията в която се намираш за доста ужасяваща. Имайки предвид как е третирана Челси Манинг и чувайки, че хора от разузнавателните служби искат да си мъртъв. Как се справяш с този страх?

Едуард Сноудън: Заспивам и се събуждам с мисълта какво мога да направя за американският народ. Не желая да навредя на моето правителство, искам да им помогна. Но те искат да ме обявят за виновен без съд. Това е нещо с което трябва да се борим.

 

thumb640x320_o-EDWARD-SNOWDEN-facebook

Democracy Now!

Ейми Гудман и Глен Гринуолд в разговор за Едуард Сноудън

Ейми Гудман (ЕГ): Ти описа Едуард при срещата ви в Хонг Конг като спокоен и уравновесен човек. Разкажи ни кой е той?

Глен Гринуолд (ГГ): Той е 29 годишен мъж. Животът е пред него. С добра работа, добра заплата, добра кариера, приятелка, която го обича и семейство, което го поддържа. Той зачеркна целият си живот и рискува дълги години затвор. И прави това не за да си отмъщава на някого, а за да защитава политическият си идеал. Да се противопостави на несправедливостта. Това е труден, но важен въпрос – какво става в съзнанието, в мислите и в душата на хората, за да ги подтикне към такова себеотдаване? Той израства в семейство на държавни служители в долната част на средната класа. В обикновен дом. Не завършва гимназията, защото тя не удовлетворява очевидната му интелигентност. Съвсем обикновен човек е. Без престиж и влияние. Роден е в Северна Каролина, но израства във Вирджиния. Там расте с традиционната концепция за патриотизъм. След като се отказа от гимназията, първото нещо, което ще пожелае, е да отиде да се бие в Иракската война, мислейки че това е благородна цел. Той вярва на пропагандата, че ще помогне да се освободят хората там. Но е разочарован, тъй като всичко в обучението е свързано с убиване на хора и не става и дума за освобождаването на някого. Въпреки това все още вярва в правителството. Така започва работа за ЦРУ, NSA (National Security Agency).

ЕГ: По време на военното обучение той чупи двата си крака…

ГГ: Това е поводът да се откаже от обучението. Той прави такива остри житейски завои, защото е силно патриотичен.  През 2003г, решава да отиде в Ирак защото го счита за морален дълг и е готов да жертва живота си. След 10 години той върши същото, за да помогне на хората  да видят истината за правителството, която само той можа да види. И е факт, че този обикновен човек, без влияние, на практика промени света. Това е забележително и вдъхнови и мен. Той промени начина, по който гледам на нещата сега.

ЕГ: От армията той се оказа в NSA. Разкажи как стана това?

ГГ: NSA изгради един огромен апарат. За да функционира този апарат са им необходими огромно количество хора. Тези хора трябва да са от поколението на Интернет. Тоест, трябват им множество млади хора. Такива млади хора, е възможно да са дръзки и антиавторитарни. Най-често те биха предпочели да бъдат хакери, вместо да са част от NSA . Та те наемат тези хора и им внушават да мислят това, което NSA иска от тях да мислят. Очевидно този процес често не е успешен.  Случаят на Сноудън е, че той не е намерил мястото си в живота. Не завършва гимназия и до този момент е разочарование за семейството и себе си. Попаднал в средата на NSA, той веднага просперира, занимавайки се с програмиране, криптография, Интернет… Започва бързо да расте служебно, защото талантът му е оценен. Въпреки, че не е завършил гимназия, той израства от охрана, което е първата му работа за NSA, до държавен служител в корпорация DELL много бързо.

ЕГ: Как става така, че работи в DELL, а всъщност работи за NSA?

ГГ: Той изкарва 3 години, работейки директно за ЦРУ в Женева. Разочарова се от ЦРУ, решава да се включи отново в NSA. Но NSA е в голяма степен приватизирана. Работейки за тях, трябва да отидеш да работиш в някоя огромна корпорация, която има договор с NSA.
Днес 75% от бюджета се пренасочва към частни корпорации. Стандартите за прозрачност и контрол са създадени и приложени в държавните организации. Но нищо от това не е приложимо в частния сектор. Корпорацията по настоящем не е задължена да се отчита пред обществото. И какво става вътре може да бъде тайна. Но на корпорацията се предоставя информация, която принадлежи на обществото.  Така Сноудън, работейки в DELL, има достъп до море от информация.

ЕГ: Защо напуска DELL?

ГГ: Той започва да обмисля идеята да стане „вестител“ още в Женева. Но когато Обама става президент, добива надежда, че нещата ще се променят. Според Сноудън, да си водач, означава да си пример за действие, вместо да чакаш някой друг да се задейства. И започва да мисли какви документи ще са необходими. Започва постепенно да се сдобива с тях, но някои специфични документи може да добие само ако работи за Брус Алън. И тези документи са само в Хаваите. Така той целенасочено отива там на работа, за да си завърши картината, която мисли, че светът трябва да види.

ЕГ: Какво толкова важно разбира Сноудън, докато работи за ЦРУ и NSA в DELL?

ГГ: Повратната точка за вземане на решението му е докато работи за NSA в Япония. Това е работата му непосредствено преди DELL. Той ми каза, че е можел да наблюдава шпионирането с дронове в реално време. Че можеш да видиш например едно цяло село, което не е във война; и тези малки точки – хората; и какво вършат в момента; и всичката информация за тях; кои са те и на кого се обаждат в момента и прочее. Мащаба на тази информация за всеки и навсякъде шокира дори него, който работи вътре в разузнавателните служби. Не можеш да допуснеш, че съществува такава технология, ако не я видиш в действие. Тези дронове са за разузнаване, но ако е необходимо на някого, могат и да убиват. Можеш да видиш как правителството на САЩ слага населението на определен район под микроскоп.  И така, колкото повече той наблюдава тази система на следене по подозрение, толкова повече се убеждава, че не трябва да я пази в тайна.

ЕГ: Не са били само дроновете. Също и наблюдението на всяка буква, която хората печатат на компютъра у дома си. Обясни това!

ГГ: NSA ползуват програма наречена „Мауер“. Това е вирус. Те могат да те накарат да си го сложиш на компютъра по няколко начина: да те излъжат да кликнеш на линк; да ти го изпратят с имейл, с който да го „инжектират“ в системата ти; да ти изпратят файл, който трябва да отвориш; физически да влязат в дома ти и да сложат вируса на компютъра ти. Веднъж инсталирайки го, те вече „притежават компютъра ти“. Тоест, виждат всяко чукване на клавиатурата. Така Сноудън е можел да наблюдава какво вършат хората, без те да имат и най-малката представа за това.

ЕГ: Един откъс от филма на Лора, където Сноудън говори за това:

Едуард Сноудън: Всеки анализатор може да си избере всеки човек, навсякъде. Дали това ще се случи, зависи от настройката на мрежата и пълномощията на анализатора. Не всички анализатори са упълномощени да достигат навсякъде. Но аз, седейки на бюрото си, бях упълномощен да наблюдавам всеки – от обикновения гражданин, до държавния съдия, дори до президента, ако имам подозрение.

ЕГ: Именно това, администрацията на Обама отричаше категорично.

ГГ: Администрацията на Обама съзнателно отричаше всичко това през първата седмица след публикуването на данните. Тогава те не знаеха с какви документи разполагаме. Програмата за следене, която анализаторите на службата ползват е изключително проста. Пишеш имейла на лицето, от което се интересуваш. Избираш от падащо меню причината – например, терорист. И на компютъра ти излизат всички имейли на това лице. За да върша това не е необходимо да получавам одобрение от някого. Системата е направена така, че да събира цялата информация за всички по света.

ЕГ: Сноудън е трябвало да учи и други на занаята.

ГГ: Знаем, че масовите медии, от които получаваме информация за събитията по света, са изключително ненадеждни. Но когато сме „вътре в случая“, се убеждаваме колко вярно е това. Почти незабавно всички американски медии решиха, да опишат Сноудън като глупак, който по случайност се е натъкнал на документите. От самото начало на контакта с него, аз видях, че е точно обратно. Той е много добре трениран оператор, не само в компютърните атаки и защити, но е трениран и като хакер, да окупира компютърните системи на други страни. Напреднал е до ниво да тренира други анализатори, не само как да защитят информация, но и как да я откраднат от други места. Иронията е, че сега го преследват за кражба на информация. Защото е трябвало да краде от другите правителства, но не от собственото. От сега нататък той ще е беглец номер едно в света.

ЕГ: За да е ясно: Правителството е знаело точно кой е той, в момента когато той се разкри, нали?

ГГ: Те не знаеха кой е източника на изтичането на информация. Отне им време да наберат скорост и да обхванат мащабите на работата. Мисля, че до момента, в който той не се разкри публично, те не знаеха кой е. Но след като се индентифицира, те вече знаеха кой е и на какво е способен.

ЕГ: Това е Президентът Обама, няколко седмици след като Сноудън разкри някои от нещата които знаеше:

Барак Обама: Мога определено да кажа, че ако си американски гражданин, NSA не може да подслушва телефона ти и да преглежда имейлите ти. Не могат и не са го вършили… по закон и по правилник. Освен ако ФБР не отиде в съда и не получи разрешение за това.

ГГ: От всичките изявления на правителството, аз мисля че това е най-фалшивото. През 2005г, имаше съдебен процес на който Буш беше обвинен за подслушването на телефонните обаждания на гражданите. Обществото тогава реагира. За да омекотят ефекта от това, през 2008г, Конгресът гласува да узакони подслушването на американски граждани, които разговарят или пишат имейли с чужбина. А всъщност, NSA подслушва и чете през цялото време. Точно обратно на това, което Обама казва. Другото изявление на президента е, че ФБР трябва да получи съдебно разрешение от съда. Тези съдебни разрешения са пълна подигравка. През 1970г, народа беше недоволен от скандалите с подслушванията и тогава за да тушират ситуацията,  направиха този закон, за съдебните разрешения –  резултата е, че съда не отхвърля нито едно искане за шпиониране.

Етикети: ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40