- Без Лого - https://bezlogo.com -

Модерното робство в САЩ

r-ARIZONA-PRISONS-IMMIGRANTS-huge [1]

Или как затворите в САЩ се превръщат в индустриално производствен комплекс

Затворите в САЩ са не само място за излежаване на присъди. Това е напълно работеща машина за евтин робски труд. Населението на САЩ е 5% от населението на Земята, но за сметка на това цели 25% от затворниците по света са именно в американските затвори.

Нали така се пееше в химна на САЩ – но това ли е всъщност “страната на свободата”?

През 70-те години на миналия век, президентът Никсън официално обявява старта на първата в историята на страната „война срещу наркотиците“. Статистиките от онова време сочат, че в резултат на тази „война“ затворниците се увеличават със 700%!

В момента в САЩ има над 2.4 милиона затворници, като 50% от тях са осъдени за продажба или притежание на наркотици. Това са присъди, които нямат нищо общо с агресия или насилие. Също трябва да се отбележи, че 20% от всички затворници са наркозависими.

Някой би казал, че властите се грижат за сигурността на американските граждани… или зад кулисите има цяла индустрия, която прави много пари от затворнически труд? Тъжната истина е, че приблизително 1 милион от работоспособните затворници са разпределени на работа в редиците на “Уникор”. “Уникор” е корпорация под шапката на правителството на САЩ, която отговаря за общественополезния труд, полаган в американските затвори. Няма никакво съмнение че властите се възползват от евтиния каторжнически труд. Последната поръчка, която “Уникор” изпълни за правителството на САЩ, бе за ушиването на военни униформи на стойност 100 млн. щатски долара, при заплащане от 2 долара на час на затворниците заети в производството.

“Уникор” декларира над 900 млн. щатски долара годишна печалба.

10669188_10152950679939225_3485392223217792507_o [2]

Мак Доналдс, Уолмарт, Ейти енд Ти, Шеврон и Ай Би Ем са пример за корпорации, които подкрепят експлоатацията на затворници. Публична тайна е, че корпорациите подкрепящи затворнически труд се представляват от лобистката група “Корекшънъл Вендорс”. Само за тази година тази група лобира със сума от 200 хиляди долара за увеличаване на минималните присъди на осъдените затворници. Явно тези корпорации искат да има все повече работещи затворници, готови да се трудят в тази система на безплатно модерно робство.

Превод за Без Лого: Правец Шеснайсе

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Модерното робство в САЩ"

#1 Comment By Атанас On 30 ноември 2014 @ 13:29

Принципно нещата са донякъде верни защото затворниците имат разходи и у нас месечната издръжка на един затворник е 800лв. тоест трябва да работят за да си покриват разходите

Ако им плащат 2$ на час сигурно голяма част са за разходите но ако нищо не отива за разходите значи СТАВА ВЪПРОС ЗА ИЗМАМА – американските данъкоплатци плащат издръжката