Democracy Now! – Информация и дезинформация за ядрената програма на Иран

Amy Goodman

Ноември 2104г, беше обявен като краен срок за постигане на споразумение за ядрената програма на Иран. Преговорите се водят във Виена, между Иран и Шестте световни сили. Ако бъде постигнато споразумение, ще се намалят приложените санкции срещу Иран.
Администрацията на Обама започна да лансира възможност за споразумение с Иран. В сряда, 29 октомври 2014г, Джон Кери направи изявление:

Джон Кери, Държавен секретар: Непрекъснато разговарям с конгресмените относно преговорите с Иран и аз лично, както и Президентът, вярваме, че конгресът има изключителна роля в тези преговори.

Ейми Гудман (ЕГ): Миналата седмица Джон Кери и иранският представител Мохамад Джавад, проведоха шест часов разговор във Виена. Американски и ирански дипломати все още се договарят какъв да бъде капацитета за производство на атомна енергия за Техеран и за евентуалното премахване на западните санкции.
„Международната агенция за атомна енергия“ – МААЕ,  в началото на месеца поясни, че засега Иран отговаря на договорeните условия. Но западните дипломати наблягат на отказа на иранците да предоставят информация за предполагаемите си експерименти за производство на ядрено оръжие. Такава информация излезе в разузнавателен документ, който МААЕ проучва. Но членове на МААЕ вече изказват съмнения за автентичността му.

Робърт Кели (РК): Като член на  МААЕ,  взех участие в групата, работеща в Ирак през 2003г, и видях как прикриването на фактите може да доведе до кръвопролития.

ЕГ: Робърт работеше в националната лаборатория в Лос Аламос – Ню Мексико. Сега е старши изследовател в Стокхолмският институт за мирни изследвания.
Кажи ни в какво обвиняваме Иран сега? Ти беше инспектор на Обединените Нации и един от тези, които бяха в Ирак преди нападението на САЩ през 2003г, за да проучваш дали Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване.

РК: За пръв път бях в Ирак през 1991г. Видях през 1995г, опита за намеса в работата на  МААЕ,  чрез подправяне на документи. Това бяха изкусно направени фалшификати приличащи на истински иракски документи. Като преглеждам документите по сегашния проблем с Иран и доклада на МААЕ за ядрените оръжия, а така също и изтичането на информация, виждам как събитията се повтарят. Прилича на същия модел на фалшифициране. Бяха ни представени подправени документи и за алуминиевите тръби. Дадоха ни некоректна информация, фалшив анализ и подправени документи, които бяха направени да изглеждат, че идват от Нигерия. Доказа се, че всичко това не е истина. Тоест, преди да се задействаме отново, трябва да сме сигурни, че боравим с истински документи.

ЕГ: През 2012г, ти написа: „Обвиненията срещу Иран за ядрените оръжия не са удар в десетката“. Защо казваш, че нещата се повтарят?

РК: Има определен шаблон. Използва се съмнителна информация, която идва от няколко източника. Едно нещо ме безпокои понастоящем – през 2002г, основно САЩ бяха тези, които водеха нещата към война. Сега МААЕ е част от тези инсинуации и разхвърляни сведения, с което изглежда, че също така тласка развитието на събитията към война.

ЕГ: Как упражняваха натиск върху теб през 2002г? Какво виждахте на място и какво се казваше на хората?

РК: Това, което се говореше официално, нямаше връзка с това, което виждахме на място. От американска страна ни заявиха, че те всъщност не искат и да знаят какво имаме да кажем.
За нас беше ясно, че никой не обръща внимание на нашите инспекции, започнали през ноември 2002г, и продължили до март 2003г. Например, ние казваме, че алуминиевите тръби са за ракети. Че сме открили подправени иракски документи. Но никой не слуша! А това, което видях да се представя на американският народ, например речта на Колин Пауъл пред ООН, беше в пълно противоречие с истината.

ЕГ: Представители на администрацията на Буш идваха ли в МААЕ?

РК: Не. Но бюрократи от по-ниско ниво идваха на няколко пъти. Например за алуминиевите тръби имахме много експерти, които заявиха: „Те не са предназначени за газово центрофугиране и нямат нищо общо с атомната технология“. Това са малки ракети. Тогава изпратеният бюрократ отговори „Ако вие знаете това което знам аз, тогава ще ви стане ясно, че съм прав“.

ЕГ: Обясни какво става във Виена. Какво е значението на тези преговори? И какво се представя пред хората?

РК: Две неща е случват в момента. Първо, преговорите водени от Кери и иранското желание да обогатяват уран. МААЕ няма проблем с последното. Те знаят какво вършат. МАЕЕ наблюдава лабораториите, произвеждащи уран. Мисля, че вършат работата си превъзходно. А относно споразумението, за което се преговаря, въоръжението дори не е част от него. Така че, когато се говори, че Иран отказва да дискутира темата за ядреното въоръжаване, то това е защото тази тема не е част от преговорите. Изглежда хората, които изтъкват този отказ, не са добре информирани. Такива неща виждаме непрекъснато.

ЕГ: Какво се постига чрез заблудата за случващото се в Иран в момента, във връзка с  ядрените разработки и ядреното оръжие?

РК: Има хора, които си мислят, че Иран е заплаха за целият регион. Но ако се върнем на ядреното оръжие, трудно да се каже дали те развиват такава програма.

ЕГ: Добре познатият разследващ репортер Сиймор Хирш  често прави репортажи за това което става в Иран. Ето какво каза той пред Democracy Now!:

Сиймор Хирш: Както и в случая с Ирак, отново ни се представят някакви нереални неща. Очевидно урокът не беше научен. Аз отдавна отразявам Иран, и мога да кажа, че още от 2004г, Буш, и най-вече Чейни, бяха особено загрижени, че там има тайни лаборатории за производство на ядрено оръжие.  Тази тема е много по-различна от въпроса за обогатяването.
В Иран има обогатяване на уран и те не го отричат. Там има инспектори и камери и прочие. Иран е подписал споразумението за неразпространение на ядрените оръжия и никой не ги обвинява в някакъв вид измама. Последния доклад отново доказва това, ние не намираме никакви доказателства, че Иран отклонява обогатен уран. При това те обогатяват много-ниско ниво за мирни цели – 3.8%. Малко количество е обогатено до 20% за медицински нужди. Но това количество  също е под наблюдение на камери и инспектори.
Преди края на мандата си, Дик Чейни непрестанно изпращаше в Иран групи на JSOC (Joint Special Operations Command, армейски командоси изпълняващи задачи възложени от Пентагона или ЦРУ, бел.ред.) . Те работиха с различни дисидентски групи, с азери, кюрди и дори Джундала, която е фанатична сунитска група. Направиха всичко възможно, за да открият някоя необявена скрита лаборатория. Ние наблюдавахме всичко. Имаме невероятна система за наблюдение. Това, което вършихме тогава, сега го вършим дори по-добре. Част от апаратурата е много нова и засекретена. Мога да ви кажа, че сега не можеш да направиш нищо в Иран, много без ние (САЩ) да го видим. Но не откриха нищо. Нищо! Никакви следи от ядрено въоръжаване, няма следи от лаборатории за създаване на Бомбата.

ЕГ: Робърт, как ще коментираш това?

РК: Сиймор открива неща, които никой друг не може. Анализите му са на ниво. Източниците му също. Мисля, че тази информация може да се синтезира така: МААЕ е подходила правилно по въпроса за обогатяването. Това, което предстои да се реши във Виена през идните седмици, е колко уран ще им се разреши да обогатяват. Второто е за откриването на лаборатории за правене на бомбата. МААЕ не е в състояние да върши тази работа. За това има нужда от разузнавателна мрежа и добри анализатори. Но до сега не сме видели някакви доказателства.

ЕГ: Ти си от САЩ и си запознат с американската политика. Но живееш във Виена и в момента наблюдаваш отстрани. Кои са според теб,  институциите, които движат нещата спрямо Иран?

РК: Трудно е да се каже. В САЩ имаме нещо като многоглава хидра. Президентската администрация върши едно, а Конгресът, например, нещо друго. Не знам кой всъщност движи политиката по иранския въпрос, защото е пълна мъгла. Същото е и в самия Иран.

ЕГ: Колко важни са преговорите в момента?

РК: Преговорите за обогатяването на уран са много важни, защото ще определят какво ще е разрешено на Иран да върши. Ако те се съгласят с ограниченията, ще можем да кажем, че имат право на мирна атомна програма. Но преговорите не се отнасят до евентуалното ядрено въоръжаване. Хората, които казват, че разговорите обхващат въоръжаването, само размътват водата, вероятно опитвайки се да прекъснат преговорите.

ЕГ: Какво би казал на американския конгрес?

РК: „Сдобийте се с достоверна информация“ Много хора, не искам да ги назовавам, казват, че Иран не разбира от дума. А Иран напълно се вписва в рамките на изискванията за атомните материали. Когато САЩ поискат да отидат във военните им бази или да отидат във фабрика за производство на ракети, Иран казва, „Това не е част от нашето споразумение“. И тогава на хората се казва, че Иран не иска да преговаря. Което не е истина.

ЕГ: Като имаш предвид какво се случи в Ирак преди повече от 10г, какво мислиш за ситуацията днес?

РК: Това, което стана през 2003г, е нещо много лошо, зло. Срамно е, че нашето правителство игнорира наблюдаващите експерти в Ирак, че не ни обърнаха внимание. Когато САЩ изпратиха група от свои наблюдатели, около два месеца след края на войната, скоро, отговорникът на групата заяви, че се оттегля от мисията. Неговото изявление беше: „Ние бяхме в грешка. Те нямат никакви оръжия за масово унищожение“. Не, нямаше грешка – ние, международните наблюдатели, не сме спирали да казваме, че там няма нищо. Но американските държавни бюрократи извъртяха нещата и видяхме до какво доведе тази „грешка“.

Адрес на статията
Етикети: , , , ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40