radko_handjiev_2Привърженици на идеята за свободен и достъпен безтаксов градски транспорт създават през 2012 г. фейсбук-група „Гражданска инициатива за безтаксов градски транспорт“. Групата е част от международната мрежа Fare Free Public Transport. От години мрежата насърчава въвеждането на безплатен градски транспорт. Идеята не е нова. Ежегодно се увеличават градовете по света, в които ползването на градския транспорт е безтаксово. Днес те са над 400. От 01.01.2013 г. гр. Талин – столицата на Естония, страна-членка на ЕС – въведе напълно безтаксово пътуване за жителите си.

С входящ № СО-6200-1323/02.12.2014 г. до кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова е внесено предложение от „Софийски Обществен Съвет“ за безтаксов градски транспорт по наземните линии през коледно-новогодишните празници и съботните и неделните дни на 2015 г.

Аргументи са изцяло в полза на жителите и гостите на гр. София. Те са в услуга и на Столична община, доколкото са в духа на декларациите на местната власт за опазване на околната среда, живота и здравето на хората, законосъобразност, нетърпимост към корупционни практики и т.н… Защото, ето какво показват сметките.

От финансовия отчет на дружеството е видна декларираната нетна печалба от 8,6 млн. лева за 2013 г. За същия период държавните и общински субсидии и компенсации за функциониране на градския транспорт в София са с 23% повече от декларираните постъпления от продажбата на карти и билети. Само поддържането на системата за таксуване струва на софиянци около 12 млн. лева годишно, разходи, които ще станат излишни при отпадане на таксуването. На практика столичният градски транспорт се финансира от публични средства, не от приходите на търговското дружество ЦГМ ЕООД.

Дружеството ЦГМ ЕООД освен това е известно с многобройните си корупционни схеми и практики. Достатъчно е да споменем недопустимия монопол по организиране на градския транспорт и паркирането; скандалът около финансиране на частни автобусни линии през м. ноември 2012 г.; отворените врати за корупция при доставката и сервиза на апаратчетата за проверка, които, при това, нямат независима сертификация за контролен уред; насилието, практикувано често с гангстерски прийоми, спрямо граждани от т.нар. контрольори (последният случай, станал публично достояние, е насилието, упражнено над уважавания от всички синоптик Минчо Празников) и т.н.

Незаконосъобразни са и разпоредбите на действащата Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община (приета с Решение № 458 по протокол №17/24.07.2008г.) досежно правомощията на контрольорите: доколкото ЦГМ ЕООД е търговско дружество, служителите му нямат и не могат да им се възлагат административно-наказателни функции (налагане на глоба, издаване на наказателно постановление, принудително отстраняване от превозно средство т.н.).

През 2013 г. в дружеството са били на щат 1159 служители, повечето от които са хрантутници. Ликвидиране на този „буфер“, този излишен посредник в схемата, ще спести нови десетки милиони на Столичната община и данъкоплатците.

Дейностите по функциониране на градския транспорт да бъдат поети от новосъздадено нетърговско дружество с намален административен персонал, като се даде повече автономия на свързаните предприятия „Столичен Автотранспорт“ ЕАД , „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и др. Финансирането на безтаксовия градски транспорт да се извършва пряко от общината от приходите за рекламна и други дейности.

Правното основание на предложението е чл. 109 от Административно-процесуалния кодекс. При реализирането му:

– ще се оптимизират съществуващите линии на наземния градски транспорт;

– ще се създадат условия и ресурс за разкриване на нови, вкл. денонощни, линии;

– придвижването в милионния град ще се подобри чувствително;

– ще се прекратят ограниченията на достъпа до обществения транспорт;

– ще се повиши безопастността;

– ще намалее автомобилния трафик, задръстванията, замърсяването;

– ще се ликвидира толерираният сега от ЦГМ ЕООД незаконосъобразен произвол на някои от т.нар. контрольори, дискриминацията, проявите на расизъм;

– ще се стимулира туризмът…

Очевидни са социалните, икономически, културни и антикорупционни ползи за града, неговите жители и гости от реализирането на това предложение. София освен това ще се нареди сред все по-нарастващия брой европейски градове с безтаксов публичен транспорт.

Нека подкрепим предложението на „Гражданска Инициатива за безтаксов градски транспорт“, на адрес: gizbgt@gmail.com като в „тема“ посочим за безтаксов градски транспорт.

Радко Ханджиев

Публикувано в „Поглед инфо“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40