76436_4345838557039_748626096_n

Фейсбук групата „Гражданска Инициатива за безтаксов градски транспорт“ е създадена през 2012 г. от привърженици на идеята за свободен и достъпен безтаксов градски транспорт.  Групата е част от международната мрежа Fare Free Public Transport.

Електронна поща: gizbgt@gmail.com   Телефон: 0887/673046

До

Йорданка Фандъкова

Кмет на Столична община

 

Относно:Предложение с входящ номер СО-6200-1323/02.12.2014 г., внесено от „Софийски Обществен Съвет“ за организиране на безтаксов обществен градски транспорт през коледно-новогодишните празници и всяка събота и неделя през 2015 година по наземните линии.

Г-жо Фандъкова,

С настоящото Фейсбук групата „Гражданска Инициатива за безтаксов градски транспорт“ подкрепя внесеното на 02.12.2014 г. ПРЕДЛОЖЕНИЕ от „Софийски Обществен Съвет“ за организиране на безтаксов обществен градски транспорт през коледно-новогодишните празници и всяка събота и неделя през 2015 година по наземните линии. Посочените в предложението аргументи са изцяло в полза на жителите и гостите на гр. София, както и в услуга на Столична община, предвид водената политика от местната власт по опазване на околната среда, живота и здравето на хората. Финансирането на предложението да бъде за сметка на „Център за Градска Мобилност“ ЕАД. Търговското дружество е декларирало нетна печалба от 8,6 млн. лева за 2013-та година.

Като допълнение„Гражданска Инициатива за безтаксов градски транспорт“,

ПРЕДЛАГА:

  1. Въвеждане на цялостно безтаксово пътуване по всички линии на наземен градски транспорт в град София.

От финансовият доклад на ЦГМ ЕАД за 2013 г. става ясно, че държавните и общински компенсации и субсидии, финансиращи функционирането на градския транспорт в София са с 23% повече от декларираните постъпления от продажба на карти и билети. Поддържане на системата за таксуване в градския транспорт струва на софиянци около 12 млн. лева годишно. Тези разходи ще станат излишни при отпадане на таксуването. Финансирането на безтаксов градски транспорт да се извърши чрез пряко дотиране от общината, рекламна и други дейности. Смятаме, че при намиране на подходяща схема за финансиране, приходите за градски транспорт в Столична община ще надхвърлят приходите от съществуващата в момента практика на таксуване.

  1. Премахване на длъжността „Контрольор по редовността на пътниците“.

Като служители на търговско предприятие контрольорите имат правомощия, които поставят под въпрос законосъобразността им. Съществуващата Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община предоставя на контрольорите  административно-наказателни функции (глоба, издаване на наказателно постановление и принудително отстраняване  от превозно средство), които са недопустими за служители на търговско дружество каквото е ЦГМ ЕАД.

  1. Закриване на „Център за Градска Мобилност“ ЕАД и отделяне на свързаните към дружеството предприятия, „Столичен Електротранспорт“ АД, „Столичен Автотранспорт“ ЕАД и др. в автономни общински дружества.

 От създаването си ЦГМ ЕАД придоби монополна функция при организацията на градски транспорт и паркиране в гр. София. Медийните публикации относно въвеждането на „данък паркинг“  и скандала около финансиране на частни автобусни линнии през м. ноември 2012 г. потвърждават основанията  за наличие на корупционни схеми и практики, в които е замесено общинското търговско дружество. Закриването на ЦГМ ЕАД ще спести десетки милиони разходи на Столична община и данъкоплатците. Дейностите свързани с функционирането на градски транспорт да бъдат поети от новосъздадено нетърговско предприятие с оптимализиран административен персонал.

  1. Актуализация на съществуващите линии на наземен градски транспорт в столицата и разкриване на нови и денонощни линии. Подобряване и осигуряване на бързо, достъпно и удобно придвижване на гражданите в милионния град.

Целите на това ПРЕДЛОЖЕНИЕ са:

–      подобряване достъпността на гражданите до услугата градски транспорт;

–      намаляване на автомобилния трафик, задръстванията и  замърсяването на въздуха;

–      повишаване на безопасността по пътищата.

Недостатъците от съществуващата в момента практика на таксуване са:

–          Ограничаване на достъпа до обществен транспорт;

–          Дискриминация и расизъм;

–          Агресия, насилие и стрес;

–          Обедняване;

–          Замърсяване на околната среда;

–          Корупция и монопол;

Ползите от въвеждането на  безтаксов градски транспорт:

–          Намаляване на агресията, дискриминацията, недоволството и мизерията.

–        Намаляване на автомобилния трафик, задръстванията и замърсяването на околната среда, повишаване на безопасността по пътищата.

–          Социални, културни и икономически ползи за града и неговите жители.

–          Стимулиране на туризма и гарантирано придвижване за всеки.

Примерите:

Идеята за безтаксов градски транспорт не е нова. Ежегодно се увеличават градовете по цял свят където ползването на тази услуга е изцяло дотирано. Съществува международна мрежа от групи и организации за промотиране на безтаксов градски транспорт. От 01.01.2013 г. естонската столица Талин, въведе напълно безтаксово пътуване за жителите на града.

Град София също има възможност да последва този пример.

09.12.2014 г.                                  Гражданска Инициатива за безтаксов градски транспорт-гр. София

гр. София

/Любен Радков/

Гражданска Инициатива за безтаксов градски транспорт

Електронна поща: gizbgt@gmail.com

Телефон: 0887673046

https://www.facebook.com/groups/freeptsofia/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40