- Без Лого - https://bezlogo.com -

„Да живее свободата, да живее анархизмът!“

ANKAamara-620x350 [1]

Представители на турската организация „Жени-анархистки“ присъстваха на Конференцията на младите жени в малкото село Амара, в областта Урфа (Кюрдистан) и изнесоха реч за съпротивата в Кобани, влиянието на жените върху тази съпротива и борбата им за свобода.

В конференцията участваха различни женски организации от различни райони на Кюрдистан. От името на „Жени-анархистки“ говори Мерве Демир. Тя акцентира върху насилието на държавата и мъжете върху жените в ежедневието и даде примери за борба срещу това насилие. Според нея жените от Женските сили за самозащита – YPJ, които се сражават в Кобани, не се борят само срещу ИДИЛ, но също така срещу мъжете и правителството, които потискат и пренебрегват жените.

AmaraConference-620x350 [2]

Според Демир, жените могат да бъдат свободни само в нов свят, в който могат да се създават отношения без власт. Тя завърши с думите „Да живее свободата! Да живее анархизмът!“.

След конференцията, „Жени-анархисти“ отидоха до малкото село Машер, близо до границата със Сюрук, и присъстваха на възпоминанието, организирано в памет на Клането в Робозки. На срещата бе припомнено, че 34 души бяха избити от бомбите на държавата, жените се възмущаваха и казваха, че ще продължат съпротивата.

След възпоминанието, „Жени-анархисти“ се срещнаха със своите другари от „Революционно анархистко действие“, намиращи се в Машер от началото на Съпротивата в Кобани и им занесоха писма от различни места по света, демонстрирайки силата на солидарността.

amara-620x350 [3]