OLYMPUS DIGITAL CAMERA

И тази година администрацията на СУ няма да пропусне възможността да ощави малко кожа от студентския гръб. За пореден път се готви увеличение на таксите – този път с 10% за обучаващите се в редовна форма, а за задочниците до позволения от закона таван (2/3 от държавната издръжка). Това означава на практика, че задочно обучаващите се колеги вече стават частни студенти, тъй като ще плащат по-голямата част от необходимата сума за обучението си. Скандалните 10% пък за хуманитаристиката означават допълнителни 50 лв, за математическите специалности – бонус 75 лв, а за медицината – близо 100 лв увеличение, с което общата такса надхвърля 1000 лв. Тези „скромни” надценки за някои може би изглеждат незначителни, но за други означават пропуснат обед, допълнителни работни смени, по-малко време за развитие или направо отказ от образование.

Досегашните такси и без това са бреме за много от колегите, но желанието за повишаването им е вече скандално. На фона на тежката икономическа ситуация в страната това повишение означава обричане на все повече млади хора на безпросветност.

Основното оправдание за повишаването, наред с безумни аргументи като мястото на СУ в рейтинговата класация, е 18 милионният дълг на университета.
Ние питаме нашите преподаватели защо не поискат необходимата сума от държавата; защо не се борят България да напусне последните места по финансиране на наука и образование в ЕС; защо не защитят собствения си и общоуниверситетски интерес пред отговорните институции?

Защо отново прехвърляте тежестта на проблема върху студентите си? Нашите такси няма да го решат. Орязването на бюджета ще продължава и парите все повече няма да достигат.

Новите такси ще се гласуват на Академически съвет на 25 февруари.
Призоваваме нашите преподаватели да не гласуват тези такси!
Призоваваме нашите колеги-студенти да защитат конституционното си право на образование!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40