- Без Лого - https://bezlogo.com -

ПКК: победата при Кобани е победа на свободното човечество

1525318_1511617359121343_6927432741848462031_n [1]

Изпълнителният комитет на ПКК (Кюрдска работническа партия), разпространи поздравително комюнике по повод победата в Кобани, (Западен Кюрдистан – Рожава). Героичната съпротива срещу атаките на ИДИЛ (Ислямска държава на Ирак и Леванта), започна на 15 септември 2014г, и продължи 135 дни.

“Това е победа на свободата и демокрацията. Това е победа на кюрдските мъже и жени, на тяхното желание за свобода, на тяхната смелост, готовност за саможертва, воля и настойчивост. Това е победа за лидера ни Йоджалан и неговите съвременни схващания, отхвърлящи всяка форма на реакция. Това е победа за всички хора от Кобани, Рожава и останалите четири района на Кюрдистан. Това е победа за демократичните движения в Турция и Близкия Изток, и за всички демокрaтично мислещи хора по Света. Така както началото на Революцията в Рожава от 19-ти юли 2012г, запали искрата на свободата за всички хора, така и историческата съпротива на Кобани, ще бъде фарът осветяващ пътя за освобождение на човечеството” подчертават от ПКК.

„Дължим почит на всички мъченици, които паднаха в борбата за Кобани. ПКК винаги ще пази светлия спомен за тяхното дело в името на освобождението на Кюрдистан и братството между народите.“

„ПКК иска да изкаже своите благодарности на смелите бойци , които дариха тази победа на кюрдския народ, както следва:

 

10945669_1526091511007261_5004975777293840381_n [2]

„Предвид обстоятелствата около историческата съпротива в Кобани и победата срещу фашистите от ИДИЛ, сега очевидно имаме нова ситуация в Кюрдистан, Сирия и Близкия Изток.“

ПКК декларира: “Преди всичко ние доказахме, че мракобесните сили на фашистите от ИДИЛ могат да бъдат озаптени. Всички хора от региона трябва да окажат съпротива и да се обединят в името на унищожението на тази освирепяла сган.”

Според ПКК, тази победа е огромна крачка напред към установяването на автономно демократично управление в Рожава. Това е и крачка към приемане на постоянен статут за кюрдите в Сирия и разрешаването на кюрдския въпрос на регионално ниво. ПКК изтъква, че тази победа поставя началото на нови процеси и показва пътя, по който Освободителната Революция в Рожава да прерастне в освободителна революция за цяла Сирия. В манифеста на ПКК се подчертава, че народно управление в Сирия може да се постигне само по пътя на автономията и създаването на демократично общество, което зачита свободата на всички културни идентичности и вероизповедания.

Изпълнителният комитет на ПКК посочва, че победата в Кобане показва пътя към победа в Синиджар, Кюрдистан и Сирия, тъй като след разгрома им в битката за Кобани, силите на ИДИЛ са в отстъпление.

Източник: www.kurdishinfo.com [3]

Превод за Без Лого: П-16