Впечатления от речта на Биби Нетаняху пред конгреса на САЩ

465166482-israeli-prime-minister-benjamin-netanyahu-speaks-about.jpg.CROP.promo-mediumlarge

Знаейки, че шестдесет конгресмени нарочно няма да присъстват, Бенямин (Биби) Нетаняху все пак реши да изнесе подготвената от него реч, относно дългоочакваното споразумение, което САЩ и Иран са на път да постигнат, касаещо ядрената програма на близкоизточната държава, както и наложените от САЩ санкции срещу нея.

Президентът Обама също не се появи в конгреса. Но и това не успя да разколебае израелският премиер. За това, нека ви разкажа какво ми направи най-силно впечатление от снощната реч.

1 – За пореден път Биби претендира да представлява всички евреи по света, а не гражданите на „еврейската държава“ (чийто премиер все пак се явява), една четвърт от които (близо два милиона) въобще не са евреи. Но Биби този път се престара! „Еврейският лидер“ не се притесни да намеси празника Пурим, книгата на Естер и Моше Рабену (Учителят Мойсей) в патетичните си увод и заключение.

2 – Говорейки за това колко е опасно предстоящото споразумение между САЩ и Иран, Биби обясни, че макар и официални врагове, ИДИЛ и Иран са еднакво страшни, като първите наричат себе си „ислямска държава“, а вторите – „ислямска република“. И основавайки се на някаква словесна еквилибристика а-ла Жижек, „еврейският лидер“ обяви, че „врагът на твоя враг е твой…. враг“, без да предложи каквато и да е алтернатива на споразумението. Напротив, еквилибристиката продължи и Биби съобщи, че „никаква сделка е по-добре от лоша сделка“. Но най-неприятното беше това, че изречените от устата на Биби, „ислямска република“ и „ислямска държава“ звучаха почти мръсно, докато „единствената еврейска държава“ провокира всеобхватно въодушевление.

3 – Очакваните апокалиптични картини за Региона, свързани с увеличаването на силата на Иран бяха на лице. Неочакваното за мен беше, че Биби може да стигне толкова далече, че през думите му да прозира манипулативен метод, наричан от психиатрите „проекция“, характерен за психопатите и социопатите. Този метод представлява обвиняване на друго лице в притежавани от психично нездравия човек негативни качества. Изреченото „…докато хората се надяват, че Иран ще се присъедини към общността на нациите, Иран е зает с поглъщането на нациите…“ е чиста проекция. Но Биби не спря до тук и продължи с „..ние всички трябва да се изправим заедно, за да спрем иранския поход на завоевание, подчинение и терор.“… Ала споменаването на термина „терористични държави“ и разпознаването на Иран като такава държава не беше проява на проекция. Беше проява на изумителна безочливост и безгранична наглост.

За често използваното „май френдс“, както и за обръщението „Благодаря ви, вие сте чудесни“, което Биби изрече в края на речта си, аз не желая да говоря. Но не мога да пропусна десет минутните аплодисменти в края на Бибината реч. Те с основание бяха наречени от популярния комедиант Джон Стюърт „най-дългата свирка, която евреин някога е получавал“.

Самуел

п.п. Видео с речта на Нетаняху и шоуто на Джон Стюърт:

Етикети: ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

2 коментара

  1. Pingback: Смел

  2. Pingback: modrin

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40