465166482-israeli-prime-minister-benjamin-netanyahu-speaks-about.jpg.CROP.promo-mediumlarge

Знаейки, че шестдесет конгресмени нарочно няма да присъстват, Бенямин (Биби) Нетаняху все пак реши да изнесе подготвената от него реч, относно дългоочакваното споразумение, което САЩ и Иран са на път да постигнат, касаещо ядрената програма на близкоизточната държава, както и наложените от САЩ санкции срещу нея.

Президентът Обама също не се появи в конгреса. Но и това не успя да разколебае израелският премиер. За това, нека ви разкажа какво ми направи най-силно впечатление от снощната реч.

1 – За пореден път Биби претендира да представлява всички евреи по света, а не гражданите на „еврейската държава“ (чийто премиер все пак се явява), една четвърт от които (близо два милиона) въобще не са евреи. Но Биби този път се престара! „Еврейският лидер“ не се притесни да намеси празника Пурим, книгата на Естер и Моше Рабену (Учителят Мойсей) в патетичните си увод и заключение.

2 – Говорейки за това колко е опасно предстоящото споразумение между САЩ и Иран, Биби обясни, че макар и официални врагове, ИДИЛ и Иран са еднакво страшни, като първите наричат себе си „ислямска държава“, а вторите – „ислямска република“. И основавайки се на някаква словесна еквилибристика а-ла Жижек, „еврейският лидер“ обяви, че „врагът на твоя враг е твой…. враг“, без да предложи каквато и да е алтернатива на споразумението. Напротив, еквилибристиката продължи и Биби съобщи, че „никаква сделка е по-добре от лоша сделка“. Но най-неприятното беше това, че изречените от устата на Биби, „ислямска република“ и „ислямска държава“ звучаха почти мръсно, докато „единствената еврейска държава“ провокира всеобхватно въодушевление.

3 – Очакваните апокалиптични картини за Региона, свързани с увеличаването на силата на Иран бяха на лице. Неочакваното за мен беше, че Биби може да стигне толкова далече, че през думите му да прозира манипулативен метод, наричан от психиатрите „проекция“, характерен за психопатите и социопатите. Този метод представлява обвиняване на друго лице в притежавани от психично нездравия човек негативни качества. Изреченото „…докато хората се надяват, че Иран ще се присъедини към общността на нациите, Иран е зает с поглъщането на нациите…“ е чиста проекция. Но Биби не спря до тук и продължи с „..ние всички трябва да се изправим заедно, за да спрем иранския поход на завоевание, подчинение и терор.“… Ала споменаването на термина „терористични държави“ и разпознаването на Иран като такава държава не беше проява на проекция. Беше проява на изумителна безочливост и безгранична наглост.

За често използваното „май френдс“, както и за обръщението „Благодаря ви, вие сте чудесни“, което Биби изрече в края на речта си, аз не желая да говоря. Но не мога да пропусна десет минутните аплодисменти в края на Бибината реч. Те с основание бяха наречени от популярния комедиант Джон Стюърт „най-дългата свирка, която евреин някога е получавал“.

Самуел

п.п. Видео с речта на Нетаняху и шоуто на Джон Стюърт:

2 thoughts on “Впечатления от речта на Биби Нетаняху пред конгреса на САЩ”
 1. Освен впечатленията ми от речта на Биби, не мога да не споделя и други впечатления, които получих след като разгледах добре сайта, както и фейсбук страницата му:

  Макар да ми хареса гледната точка, а и изводите на публикацията „JE NE SUIS PAS CHARLOT*“, нейното „…раздуване на локумите за атентата на летището край Бургас, където един терорист-камикадзе гръмна себе си с половин дузина евреи, дошли на евтин курорт…“ ми се стори прекалено. И не защото от така написаното прозира омаловажаване на „неправилните“ жертви, а просто защото написаното е некоректно и даже тенденциозно. Припомням: жертвите на атентата в Сарафово не бяха „половин дузина евреи, дошли на евтин курорт“, а шестима израелци и един българин. Но ако трябва да го кажа на езика на статията, то по-правилно ще бъде: шестима евреи и един мюсюлманин! Български турчин, българомохамеданин, както искате, така го наричайте, но не го пропускайте! Особено при положение, че говорите за „евреи“.

  След като погледнах във фейсбук-страницата на Без Лого споделянията на моите „впечатления“, останах неприятно изненадан от факта, че някой е постнал написаното от мен в групата „За излизане на България от Еврейския съюз!!!“. А като прочетох коментарите там, щях да повърна. Един от тях гласеше следното:
  „Биби чифутяху!!!Тоя чифут що не спре да се прави на жертва бе!!!А !!От тие чифути ибез това добро няма ми я да ги изтребим преди те нас да са ни изгребали.“

  Обичам да чета този сайт. Обичам и да пиша за него, често го правя спонтанно. Но днес вече не съм сигурен. Дали е така редно.

  Самуел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40