A closed Dita factory is seen in Tuzla

Ние, работниците от фабриката за препарати Дита, намираща се в Тузла, се борихме срещу вълна от корупционна приватизация, експлоатация и източване на активи, които разрушават индустрията на Босна и Херцеговина. За повече от две години, ние пазихме нашата фабрика всекидневно, за да предотвратим премахването на машини и активи.

Процесът на приватизация на ДИТА се проведе в колаборация с корумпирани политици, съдилища и банки, които не успяха да извършат надлежна проверка, и осигуриха убийствени заеми за новите собственици – пари, които никога не стигнаха до фабриката. Нашата страна страда от липса на законов контрол: Криминалните елити се измъкват, използвайки поправки на наказателния кодекс, което означава, че няма съд, който да накаже финансовите и търговски престъпления.
Тази легализирана кражба отрече нашите основни човешки права: имаме над 40 месечни заплати в просрочка, заради които останахме гладни и в лишения; бяхме принудени да гледаме как нашите роднини умират, защото не можем да си позволим медицинското им лечение.

Сега производството по несъстоятелност е започнало.

Ние сме твърдо решени да продължим Окупацията на фабриката и отказваме да признаем властта на управителя, отговарящ за фалита, освен ако интересите на работниците не са защитени, или не се направи нова инвестиция, която да възобнови дейността на фабриката. Намираме се в критично положение. Без външна подкрепа може да бъде въпрос на дни преди да се принудим да построим барикади, за да устоим на действията на специалните полицейски сили.
Спешно отправяме молба към Международното работническо движение за морална и материална подкрепа.

За работниците от фабрика ДИТА, Емина Бусуладжич, ръководител на Стачния комитет и Джевад Мехмедович, цехов отговорник на Съюз на Неметалните Работници.

Контакт: busuladzic.emina@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40