11132293_10204501708838101_785069205_o

По призив на гръцки активисти, 1 април 2015г, беше обявен за ден на международна революционна солидарност с намиращите се в гладна стачка политически затворници в Гърция. Гладната стачка започна на 2 март 2015г, и продължава и към този момент (2 април), като здравословното състояние на повечето от гладуващите затворници – революционери е критично и има пряка опасност за живота им.

За да изразим нашата солидарност организирахме символичен протест пред посолството на Гърция в София, където прочетохме и наше отворено писмо до министър-председателя Ципрас.

Ето и текста на писмото:

До Алексис Ципрас, министър – председател на република Гърция

Посолство на Гърция, София

Г-н Ципрас,

в този текст, не си поставяме за цел да се занимаваме конкретно с вашата личност или с факта, че Вие и вашата партия, не изпълнихте предизборните си обещания и излъгахте „надеждите“ (справка, лозунга от предизборната кампания на СИРИЗА „Надеждата идва“), на хората, които ви подкрепяха, надеждите на всички хора в Европа, които искат и се нуждаят отчаяно от радикална промяна.

От правителството на СИРИЗА се очакваше, че ще се опълчи на Тройката на международните лихвари – изнудвачи и грабители и ще постави началото на радикални социално-икономически промени в Гърция. Нищо подобно, вече трети месец, наблюдаваме единствено отстъпление по всички основни въпроси, камуфлирано с празни приказки, екстравагантните изпълнения на Вашия финансов министър и обещания, че ще има купони за ток и „супа за бедните“…

Но тук не става въпрос за неизпълнените ви обещания, а за друго – как е възможно, хора, които наричат себе си „Радикална левица“, дошли на власт, отричайки политиката на Меморандумите и капитализма по принцип, да използват репресивната машина на Държавата, срещу политическите затворници, озовали се в затворите именно защото са се борили срещу тези пагубни за гръцкия народ политики?

Нужно ли е първите загинали в гладна стачка политически затворници в Европа от много години насам, да са при управлението на „лявото“ правителство в Гърция?

Какво толкова страшно искат затворниците започнали на 2 март гладна стачка?

Да се сложи край на репресиите по политически причини, маскирани в гръцкото законодателство като „борба с тероризма“. Да се сложи край на варварските изолационни режими, използвани най-вече срещу политическите затворници. Да се освободи един тежко болен затворник, официално диагностициран с 98% инвалидност.

Избрахте в Европарламента от листата на вашата партия Манолис Глезос, човекът свалил от Акропола флага на нацистките окупатори. В същото време, подопечните Вам специални служби, работейки по методологията на Гестапо и НКВД, арестуват и вкарват в ареста, съпруги и майки на политически затворници, скалъпвайки им обвинения в „тероризъм“! Май ще ви отива повече, на следващите избори във вашите листи да има хора с имена като Айхман или Берия…

Трябва да знаете, че ако за Вас, полицията или за кресливите буржоазни медии, политическите затворници – социални революционери, са терористи, за нас те са Другари! Ако за вас са затворници, за нас са военопленници. Пленници във войната срещу капиталистическото варварство и господството на класата на паразитите и лентяите над огромната част от човечеството.

Каквото и да се случи, какъвто и да е изхода от тази битка, в която нашите другари се сражават единствено със собствените си тела и силата на техния революционен дух, трябва да знаете, г-н Ципрас, че за разлика от други хора, в други времена, Вас, историята няма ви оправдае!

Без уважение:

Инициатива за революционна солидарност

Редакционна колегия на информационен портал „ Без Лого“

София, 1 април 2015г.

пп. Искахме да връчим това писмо на представител на посолството на Гърция, но въпреки многократните ни позвънявания на звънеца на входната врата, никой не пожела да излезе и да го приеме.

11130712_10204501707198060_748810200_n

Видео от протеста

2 thoughts on “Протест за солидарност пред гръцкото посолство в София и едно писмо до Алексис Ципрас”
  1. Така е , трябва да се оказва натиск защото репресиите ще се увеличават срещу борческа Гърция, а и навсякъде където се осмелят да слездват техния пример!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40