March_Against_Monsanto_Vancouver

На 25 май 2015 гражданите от цял свят, в петдесетина страни и многобройни техни градове и села, ще излезнат на поход срещу Монсанто и подобни (Байер, Сингента…) транскорпорации на ГМО и пестицидите. Те ще манифестират за едно земеделие, уважаващо здравето на работещите, на консуматорите и на бъдещите поколения, за един нов земеделски модел, уважаващ околната среда. Лансиран през 2013 от движението Окюпай, Световният марш срещу Монсанто извежда на пръв план за себе си една гражданска динамика, самоуправлявана от групите, които го правят свой на местно ниво, в дух на съсредоточаване на всички, които искат да действат, посредством отворени събития без етикети на партии и организации.

 

Всички на семе! Нека заедно да спрем офансивата на ГМО в Европа!

Въпреки съпротивата на общественото мнение, новата Европейска комисия е решена да отвори кнанчето за ГМО: през януари 2015, Европейския съюз променя регламента, така че да позволи ренационализирането на разрешенията за култивиране на ГМО с цел да заобиколи съпротивата на 19 непримирени страни. На 22 април Комисията промени своя регламент относно разрешенията за консумация, човешка и животинска. Два дена по-късно председателя на евро-комисията Жан-Клод Юнкер обявява разрешението за продажба и консумация на 19 нови ГМО, от които 11 на Монсанто. Офансивата се отнася също и до лицензирането на живата природа с решението от 25 март на апелационната камерата на Европейския офис за лицензите да разреши приватизацията на натуралните семена, като броколи или домат, от страна на посевните фирми.

Лобито на биотехнологиите никога не се е отказвало да налага продуктите си на Европейците и продължава своята стратегия въпреки отказа на консуматорите и на болшинството от земеделците, въпреки предупрежденията на тревоговестителите (Whistleblowers) и многобройните борби, водени от времето на първите граждански коситби (на ГМО култури във Франция) през 1999. Нека още веднъж да направим бариера и да задължим нашите правителства да вземат мерки за забраната на ГМО на нашите територии. Всички на семе!

Нашите искания

Край на отравянето! През март 2015, Международният център за изследвания върху рака на Световната здравна организация класира Раундъп на Монсанто, най-продавания хербицид в света и неразделим от отглеждането на ГМО култури, като „вероятно канцерогенен“. Ние изискваме вземането предвид на незвисимите изследвания върху токсичните последствия от ГМО, пестициди, растежни хормони върху нашето здраве и върху околната среда, както и отдаването на държавни бюджетни средства, позволяващи пълната независимост на научните изследвания по тези въпроси. Ние изискваме незабавното изтегляне от пазара, където присъстието им е злоупотреба, на токсичните продукти за земеделци и градинари и особено на Раундъп и неонекотиноидите, пагубни за пчелите.

ГМО и Тафта – една борба! Ние заявяваме нашето противопоставяне на Големия трансатлантически пазар (ТАФТА и ТТИП), същински троянски кон на транскорпорациите на агробизнеса за налагането на ГМО и все по-голямото намаляне на санитарните норми, предназначени да опазват здравето на консуматорите. Утре с помоща на ТАФТА корпорации като Монсанто биха могли да атакуват пред специални съдилища мораториумите на държавите, противопоставящи се на ГМО културата и да изискват обезщетения от по няколко милиона изпомпвани от обществените средства.

Нека да си възвърнем обществените блага, напук на частните интереси на едно малцинство! Ние изискваме незабавното спиране на лицензите над посевите и живото, редовно уличавани в биопиратство, както и свободното използване на дребно-стопанските семена, така и техния обмен между непрофесионални градинари, защото не е приемливо частни предприятия да имат монопола над едно генетично разнообразие, което принадлежи на цялото човечество, което е плод на хилядолетен опит и което се явява източника на всяка човешка храна. Недопустимо е това, че в множество страни, предимно от Юга, „посевните закони“ диктувани от транскорпорациите заплашват хранителния суверенитет и криминализират като прости крадци селяните и селянките, които произвеждат и разменят традиционни семена.

Здравословна храна за всички! Ние изобличаваме отклонението на фермите-фабрики, в които животните са набутани в клетки, за да бъдат тъпкани с ГМО, без никакво етикетиране върху месото да оведомява избора на консоматорите. На 23 май ние ще манифестираме нашата воля за едно земеделие, екологично, релокализирано, уважаващо земеделските работници, както и на екосистемите, както и за храна способна да гарантира нашето здраве и това на нашите деца. Биологичното земеделие, без ГМО, нито токсични пестициди, уважаващо климатичните равновесия, не трябва да се превръща в търговска ниша, резервирана само за една осведомена или привилегирована публика, а напротив – решението за предлагане на здравословно изхранване за ВСИЧКИ. Първи етап би било преминаването на всички учебни и служебни столове към „100% биологични“ менюта, така че да се подкрепя превъплъщението на желаещите да трансформират своите практики земеделци.

Присъединете се на 23 МАЙ към СВЕТА в ПОХОД срещу МОНСАНТО! Нека заедно изискаме правото на ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА за ВСИЧКИ!

Всички на УЛИЦАТА на 23 май 2015

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40