fft64_mf1283548

От доста време се говори, че синтетичният наркотик Каптагон е широко употребяван от бойците на ИДИЛ (Ислямска държава на Ирак и Леванта) и Джаабат Ал Нусра (подразделение на Ал Кайда в Сирия).  Наркотикът се използва от джихадистите за притъпяване на чувството на болка и добиване на повече смелост. Каптагон се произвежда в Сирия и често бива използван като средство за размяна при търговията с оръжия в страните от Близкия Изток.

Приеман под формата на малки хапчета, премахвайки чувствата на болка и страх, този наркотик е широко употребяван по време на гражданската война в Сирия, която вече отне живота на десетки хиляди хора.

Много и различни масмедии оповестиха конкретни факти за наркобизнеса на ИДИЛ. Западните медии най-често се позовават на свидетелства на очевидци, като по последни данни синтетичния наркотик се използва също и от бойците на Джаабат Ал Нусра и Сирийската Свободна Армия.

Френският телевизионен канал „Арте“, наскоро излъчи интервю с местен наркопласьор, който показа как изглеждат таблетките Каптагон и подробно обясни ефектите от наркотика:

„Бойците не се изморяват и атакуват без да се прикриват, тъй като не усещат никакъв страх от опасностите пред тях. Наркотикът се използва и по време на наряди и караули, заради успокояващия му ефект. Може да се ползва и като сексуален стимулант. Под въздействието на Каптагон, бойците забравят, че ислямската религия забранява приемането на наркотици и изобщо не ги е грижа за това.“

syria_1024x544

В друго интервю, служител на отдела за борба с наркотици в град Хомс, Сирия, свидетелства пред агенция „Ройтерс“ за странно поведение на боец от ИДИЛ под въздействето на каптагон: „Ние го биехме, но той не усещаше нищо и дори се смееше.“

Каптагон е произведен за първи път през 1963г, а през 1986г, Световната Здравна Организация го класифицира като психотропно вещество. От тогава е забранен в много страни, а във Франция е официално обявен за наркотик.

Наркотикът има голям принос в сирийската икономика, тъй като в момента Сирия е главният производител и износител на Каптагон. В началото производството му е било главно в Турция, а до 2011г, и в Ливан (също и на Балканите, в България преди 1989г, под контрола на ДС, след това с тази задача се заемат български, сръбски, албански и пр, гангстерски групировки, бел.ред.) от където е бил разпространяван в страните от Близкия Изток.

Според „Ройтерс“, от началото на сирийската гражданска война, производството на Каптагон в Ливан е намаляло с 90%, тъй-като е било преместено в Сирия. Експертът по екстремистки групировки Радуан Мортада споделя, че производството и търговията с Каптагон е довела до реален ръст в икономиката на Сирия, която е главен износител за страните от Залива. Редица екстремистки групировки разменят оръжие срещу Каптагон и след това реализират сериозни печалби от продажба на дрогата.

Цената на 200 хиляди таблетки е около 1,2 милиона щатски долара. Най-големият пазар за Каптагон е в Саудитска Арабия – около 55 милиона таблетки годишно, но според доклад за 2013г, на Службата за борба с наркотиците към ООН, това е едва 10% от реалните продажби в Саудитска Арабия. В Сирия една таблетка Каптагон се продава между 5 и 10 щатски долара.

Превод: П-16

Източник: http://kurdishquestion.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40