521402Oxi!

Вече втора седмица гърците и Ципрас успяват да изместят руснаците и Путин като основен враг на тутраканската селищна система в социално-медийния наратив…

Цялата жлъч и патоса, които се изливат, сякаш се въртят основно около недоумението, че някакви хора могат да не споделят овчето раболепие към западните апаратчици. Последните явно имат полу-божествен ореол на всезнаещи и всеможещи в очите на аборигенската интелигенция – независимо от удивителното количество кризи и войни, в които успяват да се (ни) забъркат.

За виртуалните вагабонти-десничари, този тип плямпане си е естествено състояние. Това мислене обаче се прокрадва и в говоренето на уж съзнателни журналисти и коментатори, които иначе нямат проблем да изобличават нередностите и цинизма на властимащите на местна почва. Явно дори и тяхната психика не може да преглътне, че в евробюрократичния Олимп политиците са същите корумпирани схемаджии, каквито са у нас; че администрацията е същата паразитираща сбирщина от некадърници; че банкерите са същите изпуснати далавераджии, които печелят от чужди пари, благодарение на шуробаджанашки връзки с първите две категории; че е много вероятно всички тези да не са прави и всъщност да не знаят какво правят; че демокрацията може да не е само дума, която да служи за декорация на все по-недемократична система.

При някои тази наивност може да се обясни с непреодолени заблуди от преживяната в друга система младост.

Същевременно обаче се изгражда цяло ново поколение, което също е решило да преживява чрез такъв войнстващ конформизъм. Изобщо целият ни европейски избор си е останал на нивото на байганьовската посредственост. Дори най-наперения евроатлантик, който бълва ехидни статуси и назидателни статийки, обикновено няма представа какво става в Европа – какви процеси текат, какви дебати се водят.

Знае само кой е баш хазяина на „обединена Европа”, който трябва да бъде ласкан, и не се вълнува от битките на останалите обитатели, защото явно продължава да се чувства гост.

Не знае и какъв всъщност е проблемът с Гърция, но се чувства длъжен да коментира – поради което ражда махленски фейсбук статуси и нелепи сравнения между Ципрас и Бойко, Варуфакис и Путин и прочее. Най-чудното в цялата работа ми се вижда какво точно му тачат на европейския цивилизационен избор такива хора, ако според тях той се свежда до преклонение пред волята на мега-бюрократи и банкстери?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40