11053121_102505506763425_6104467759428774233_n

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЗАТВОРНИК СТИВЪН КАЧИНСКИ Е В 42-и ДЕН НА СВОЯТА ГЛАДНА СТАЧКА

Изявление на Дружеството на Прогресивните Юристи, Истанбул, Турция

До Медиите и Обществеността

Британският гражданин Стивън Качински, политически затворник, от 4 месеца се намира в затвор № 3 от тип „L” в истанбулския квартал „Малтепе“(затвора за чужденци). За да бъдат прекратени своеволията на затворническата администрация, противоречащи на правните норми, той провежда гладна стачка. Днес, Качински е в 42 ден на гладна стачка. Управата на затвор № 3 от тип „L” в квартал „Малтепе“ продължава да не взема под внимание неговите искания и да се държи сякаш за нея правните норми не важат.

На Стивън Качински, който от 4 месеца е арестант в този затвор, не са му дадени нито веднъж полагаемите вестници, списания и книги. След като многократните писмени молби и срещи с администрация, с цел този проблем да се реши, не дават резултат, Стивън Качински започна гладна стачка. Колегите, членове на Комисията по Затворите, към Дружеството ни, за последно се срещнаха със Стивън Качински на 4 Август 2015 (Вторник).

На срещата, Стивън Качински е разказал пред колегите ни, че затворническата администрация все още не му е дала полагащите му се периодични издания и книги и поради тази причина той продължава гладната стачка. Качински е заявил категоричната си позиция, че ще продължи гладната стачка докато полагащите му се периодични издания и книги не му бъдат дадени, като обяснява акцията си с погазването на това негово най-изконно право.

Колегите ни, присъствали на срещата са констатирали, че 52-годишният Стивън Качински, е отслабнал с 16 килограма, като поради гладната стачка, изпитва остро чувство на отпадналост и немощ, както и, че има ниско кръвно налягане. В същото време е редно да бъде отбелязан факта, че от както е доведен в затвора, той е държан в тясна килия за 1 човек. Забранено му е да се среща с останалите затворници. Извеждан е на двора, само за по 2 часа на ден, което е много под установената в закона норма. Килията, в която се намира той, е килията, в която биват държани само онези затворници, наказани с престой в т. нар „карцер“. На този етап, отношението на администрацията на на Затвора за Чужденци в „Малтепе“ спрямо Стивън Качински, който е принуден да провежда гладна стачка за да получи полагащите му се вестници, списания и книги, е неприемливо. Исканията на Стивън Шах Качински, които са напълно приемливи и естествени незабавно трябва да бъдат приети! Състоянието на Стивън Качински, който вече 42 ни провежда гладна стачка, е много близо до критичното. С всеки изминал ден здравословното му състоянието се влошава. В случай, че администрацията на затвора, незабавно не приеме исканията, ще се появят здравословни проблеми, които ще бъдат необратими по своя характер.

За нас остава неразбираемо поведението на затворническата администрация, пред състоянието на Стив, който е на ръба на смъртта, само за да получи книги и списания.

Невземането под внимание на тези, напълно изпълними и естествени искания, от страна на администрацията на Затвора за Чужденци в „Малтепе“ разкрива нейната враждебност спрямо него. Крайно време е този проблем да бъде разрешен. Провеждащият вече 42 дни гладна стачка Стив Качински, е на ръба на смъртта; за тази картина, както и за всичко, което може да се случи с него пряка отговорност ще носи управата на Затвора за Чужденци в „Малтепе“.

Ние, като Дружество на Прогресивните Юристи – клон Истанбул, още веднъж заявяваме пред обществеността, че ще продължим да следим положението на Стивън Качински, както и належащите закононарушения и своеволия в Затвора за Чужденци в „Малтепе“.

С уважение:

Дружество на Прогресивните Юристи-клон Истанбул

06.08.2015

11402943_102011796812796_8177454208176336078_n

Бел.ред. Стив Качински е журналист, революционер-интернационалист, арестуван в началото на 2015г, в Истанбул, при акцията на турската полиция срещу Културния Център „Идил Иркмен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40