74bff549d78722ff0befd1cf3da8cd98dca5fd19_1441956558.jpeg

Град Джизре, област Шърнак, (югоизточна Турция или Северен Кюрдистан, бел.ред.), все още е в центъра на военната операция на турските армия и полиция срещу ПКК. Въпреки, че Джизре преживя страшни дни по време на 9-дневната обсада на репресивните сили, довела до смъртта на 21 цивилни граждани, хората не изоставиха идеите за самоуправление.

Държавният отговор на самоуправлението в град Джизре, бяха брутални атаки, директно насочени срещу населението под претекст “борба срещу терористична организация”, ясно е, че се има предвид ПКК.

Местните жители създадоха 140 комуни, обединени в квартални асамблеи, за да построят отново живота в града.

Усилията за установяване на самоуправление, се увенчаха на 15 Август тази година със създаването на Основна Народна Асамблея, съставена от 17 членове.

Със собствени сили, срещу централизирания и репресивен режим, жителите на Джизре, в момента препострояват живота си на основата на демокрацията, екологията и освобождение на жените.

Народните асамблеи установени в кварталите Джуде, Суч, Йафес, Нуч, Конак, Даакапъ, Кале, Алибей, Диджле и Шах, представляват алтернатива на съществуващата държавна и общинска администрация и се занимават с решаването на проблемите в града.

Тотална съпротива срещу тоталната атака

Самоотбраната срещу специалните части на полицията, които непрестанно атакуваха кварталите Джуде, Суч, Йафес и Нуч по време на 9-дневната обсада, е историческа съпротива на жителите на града, убедени, че падането на техните квартали ще означава и падане на самоуправлението. След като упорито защитаваха кварталите си от държавните сили и успяха да ги принудят да се оттеглят 9 дни по-късно, хората започнаха работа по възстановяването на живота.

201519

TURKEY4-777x437

000_was7629002

140 комуни

Без да се отказват от идеята за самоуправление, въпреки всички атаки и убийства, въпреки всички страдания, хората създадоха 140 районни комуни в 10 квартала на града от 15 Август насам: 40 в Джуде, 30 в Нуч, 17 в Суч, 10 в Конак, 12 в Йафес, 9 в Даакапъ, 6 в Алибей, 5 в Диджле и 4 в Шах. Всяка комуна избира по двама представители, които се изпращат в кварталните асамблеи, където пък работят  8 комисии, организиращи икономиката, правораздаването, самозащитата и образованието.

22 институции въвлечени в строителните работи

22 институции, които са извършвали работа в града в различни области като здравеопазване, култура, изкуство и образование, също играят ефективна роля във възстановяването и строителните усилия.

Докато вече е започната първоначална работа по построяването на нови здравни центрове в кварталите Джуде, Суч, Йафес и Нур, районите комуни на 10 квартала, ръководят местната икономика без интерес от печалба.

Създаване на образователна и здравна комисии

Като допълнение към отвореното миналата година основно училище Бериван, където се преподава кюрдски, в образователния дом Mala Perwerdehîye (МАПЕР) също започва да се преподава майчин език.

Правните комисии се състоят от 10 човека от 10-те квартала и ще се занимават с незабавното решаване на проблемите, които възникват в тях.

От друга страна, Основната Народна Асамблея, която се занимава и с дейностите свързани с култура и изкуство в града, е започнала работа по установяването на клонове, които да се занимават с подобни дейности във всеки квартал.

“Хората ще завършат изграждането”

Съпредседателят на Народната Асамблея на Джизре Мехмет Тънч казва, че всеки ден се полага нова тухла в изграждането на живота от народа, като добавя: “В отговор на онези, които упорито не признават нашата воля и майчин език, ние обявихме самоуправление на народа и обявихме, че и ние също не ги признаваме. Това не означава, че не признаваме тази държава, а този режима и неговото управление”.

Като отбелязва, че хората са продължили самоотбраната в кварталите си, които бяха нападнати от държавните сили с цялата им мощ, Тънч казва, че жителите в Джизре са подновили “строителната работа” скоро след края на атаките по същия самоотвержен начин, по който се съпротивляваха на атаките и защитаваха кварталите си по време на полицейската обсада.

“Ще създадем кооперативи”

Като посочва ангажираността и всеотдайността на хората към модела на самоуправление, Тънч казва: “След като завършим оформянето на комуните, ще започнем да създаваме кооперативи. Това ще бъде един отговор на системата за печалби в икономиката и държавната политика кюрдите да бъдат „дисциплинирани чрез глад“. В работата по построяване на новия живот, ние даваме приоритет на образованието. В момента подготвяме програма-инструктаж относно комуните, асамблеите и самоуправлението, за жителите на нашите квартали. Сега виждаме, че можем да преодолеем всички проблеми, чрез работата на нашите комуни и квартални асамблеи, без да имаме нужда от която и да е държавна институция. Нашите квартали вече не срещат проблеми от рода на кражби и престъпност, а споровете се решават чрез правни комисии, формирани от самите жители.

Превод за Без Лого: А.

източник: http://www.kurdishinfo.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40