- Без Лого - https://bezlogo.com -

Множество нарушения и неизплатени заплати в Енемона АД

ЕНЕМОНА-Козлодуй [1]

Всички сме запознати със скандалите около небеизвестната фирма „Енемона“ АД, които избухнаха преди няколко месеца. Фирмата е собственост на Дичко Прокопиев и е сред най-големите строително-инженерингови компании у нас. В българските медии излязоха материали за бедстващи български работници в Норвегия. Оставени без заплати, месеци наред те са били изправени пред глад и мизерни условия на живот, като част от тях са били принудени, да се изхранват със събиране на пластмасови бутилки от кофите, други с риболов. Скандала беше отразен и от норвежките медии, като в защита на българските работници се включи и норвежкия синдикат EL&IT.

Работниците организираха и стачка, която беше потушена от ръководството на фирмата с обещания за изплащане на дължимите заплати в определен срок.

Photo-2482 [2]

Въпреки това, фирма „Енемона“ АД и до днес отказва да изплати заплатите на служителите си, повечето от които са вече бивши служители. С нас се свърза Димитър Димитров, бивш служител на „Енемона“ АД и участник в събитията в Норвегия. Ето какво ни разказа той:

„Аз съм един от стотиците работници на които от месец януари 2015 год, до момента фирма Енемона АД не е изплащала заплати. С много големи обещания аз и моите колеги бяхме командировани в Норвегия, Англия и Германия с редовни трудови договори подписани в София. Там оцеляхме благодарение на нашите близки, който ни изпращаха пари и благодарение на благотворителни организации в съответните страни, доставящи ни храна. От фирмата получавахме постоянни обещания и лъжливи графици за изплащане на заплатите. Никога не сме предполагали, че ще попаднем в схема за трафик на хора с цел трудова експлоатация. Вече сме в България и за нас и нашите семейства е още по трудно при тези закони с който се сблъскваме.“

Photo-2472 [3]

Освен неизплатените заплати, работници от фирмата на Дичко Прокопиев сигнализират и за множество други нередноси и нарушения на закона от страна на ръководството, сред които частично или пълно незаплащане на извънреден труд, принудителен неплатен отпуск за боледуващите, отказ на медицинска помощ и много други. Фирмата е била обект на проверки от Главна Инспекция по Труда, но инспекцията е отказала да констатира нарушенията.

Предвид обстоятелствата и категоричния отказ на фирма Енемона АД, да изпълни задълженията си, ние, работниците от Автономен Работнически Синдикат се присъединяваме към разгневените работници от Енемона и ще подкрепим всеки техен протест или стачка. Обявяваме и началото на кампания, с която целим да хвърлим повече светлина върху случая със стотиците излъгани и ограбени работници и да докараме този казус до положителна за работниците развръзка.

Очаквайте повече информация за предстоящите ни действия в най-скоро време.

Екип АРС

3 Comments (Open | Close)

3 Comments To "Множество нарушения и неизплатени заплати в Енемона АД"

#1 Comment By ПЕТЪРЧО On 23 ноември 2015 @ 08:37

Започнаха изплащането на заплатите първо на директорите

#2 Comment By Бай Благой On 27 ноември 2015 @ 20:24

Имаш ли източник?

#3 Comment By данчо прашката On 1 декември 2015 @ 07:34

То всички директори, а и служителите в София си получават редовно парите. Само на тия в КОзлодуй не дават, поточно на тия водещи се в Енемона. Всичко отива за новата фирма на Дичко -Атомстрой.Но не трябва да има притеснение за заплатите на енемона. Като продадат и оградната мрежа ще се издължат на банките и хората. То тая мрежа е от злато