12079575_427330310810633_434604469280024324_n

 

На 3-4 октомври 2015г, в гръцката столица Атина, се проведе учредителната конференция на „Федерация на анархистите в Гърция“. Предлагаме ви, с незначителни съкращения, резолюцията приета от делегатите:

Другари и другарки! Бързината на промените в централизираната политическа система, тежката икономическа криза на капитализма,  унищожителните за нашата класа социални съкращения и промени в трудовото законодателство,  разбиването на илюзиите за едно „по-добро“ политическо управление, правят нашата организация още по-необходима, въоръжена с нови методи, по-ефективни и чисто революционни. Освен това, нашата Федерация, като структура ще е пример за организационен модел,  който ще предложим на цялото общество.

Живеем във времена, когато анархистическата пропаганда може и трябва, настъпателно да разпространява социално-класовата борба, която единствена може да доведе до социално освобождение.

Вече трябва да пределно ясно: анархистите или ще се организират, координират и действат съвместно, или ще изгубят.

План – програма от 21 точки:

1. Анализ и оценка на структурата, на начините на действие, на ресурсите на групите, които  образуват Организацията.

2. Увеличаване на броя на групите и членовете и организационно покритие на цялата територия на Гърция.

3. Публично представяне на Федерацията с големи плакати и транспаранти по време на традиционните демонстрации, като тези за 1 май или 17 ноември, както и на протестите срещу Меморандумите.

4. Способност на Федерацията да реагира в извънредни ситуации и кризисни моменти за политическата система.

5. Равнопоставеност и координация между групите във Федерацията. Обмяна на опит, солидарност, сътрудничество, консолидация, на всички нива в организацията.

6. Образуване от организацията на мрежа от хранителни кооперативи, които да покриват непосредствените нужди на членовете и да помагат на нуждаещи се хора.

7. Осигуряване на финансови средства за покриване на разходите организацията, за да бъде ефективна в ежедневната борба.

8. Използване на асиметрична тактика, която да бъде максимално ефективна – минимум ресурс за максимален политически ефект.

9. Материално-техническо осигуряване на Федерацията.

10. Равноправно и ефективно сътрудничество с други организации от анархисткото пространство, съобразно политическата ситуация и нуждите на борбата.

11. Подкрепа за всички солидарни самоорганизирани инициативи, местни борби и работнически протести.

12. Търсене на връзки и сътрудничество с анархистически организации от Балканите, Средиземноморието, Европа и Света.

13. Ясно присъствие на Анархистката Федерация в политическото пространство, с характерен начин на действие в различни ситуации, който да подчертава и пропагандира анархистическите методи в борбата.

14. Освен срещу централизирания политически режим, организацията ще води борба във всяка една сфера на обществения живот, като ще се стреми на формулира конкретни алтернативи.

15. Фокусиране на дейността и целенасочена пропаганда сред младите хора, в училищата и университетите.

16. Пропаганда по работните места, по кварталите.

17. Конфронтация срещу фашистко-расистката пропаганда и действия. Пропагандиране на класовото единство между обикновените гърци и мигрантите.

18. Съпротива не само срещу гръцката държава и местната буржоазия, но и срещу транснационалните и империалистически структури като ЕС, НАТО и МВФ. Международна революционна солидарност между всички потискани и експлоатирани хора, където и да се намират по света.

19. Засилване на политическата конфронтация срещу Левицата и всяка друга сила, която поддържа илюзиите за класово сътрудничество или някаква алтернатива в рамките съществуващата държавна система и капитализма.

20. Пропагандиране на идеята и полагане на усилия за създаване на масова, анархистическа, класова, синдикална организация, която да води социални борби с крайна цел Революцията, Комунизма и Самоуправлението.

21. Създаване и постоянно надграждане на една революционна програма, която от една страна да дефинира основните принципи на самоуправляващо се безкласово общество, а от друга, да посочи тактиката и стратегията на борбата за тази перспектива.

A policeman walks past protesters holding a sign during a rally near the courthouse where defendants Epaminondas Korkoneas and Vassilis Saraliotis are standing trial in Amfissa town, northwest of Athens in this January 20, 2010 file photo. REUTERS/Yiorgos Karahalis/Files

Инициатива за образуване на Анархистическа Федерация:

Атина: Група „Анархисти за социално освобождение“, „Анархистки колектив “Триаделида“, Анархистки колектив “Неа Филаделфия“, Анархистки колектив “Кат Одон“, Анархистическа група “Кенос Киклос“, Анархистическа група „Рубикон“.

Солун: Анархистки колектив “Ано Триско“, „Либертарна Инциатива Солун“.

Ираклион, о-в Крит: Анархистки колектив “Октава“

Патра: Анархистки колектив “Ничия земя“.

Превод от гръцки: екип на Без Лого

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40