barack-obama-1

САЩ откриха топлата вода. И петролния бизнес на „Ислямска държава”

Из новинарския поток, последвал атаките в Париж, се прокрадна интересната информация, че САЩ взели, че бомбардирали над 100 цистерни, използвани от главорезите на „Ислямска държава” за износ на петрол.

САЩ водят „война срещу Ислямска Държава” от 15 месеца, или поне от 15 месеца харчат по 10 млн. долара на ден, за тази война. През това време, „Ислямска Държава“, завладя, изтреби и пороби цели общности в Ирак и Сирия, и унищожи безценни културни паметници.

Години наред вече, „Ислямска Държава“, теоретично обградени от врагове, успяват да поддържат чудовищна военна машина, да плащат щедро на десетки хиляди професионални главорези и да водят перманентни военни действия. Това изисква огромен приток на пари, оръжия и хора.

За 15 месеца от новата „война срещу тероризма”, чак сега обаче, САЩ решиха да ударят основните източни на финансиране на своя „враг“ – търговията с петрол. Макар схемите, по които „Ислямска Държава“ печели пари, да са отдавна известни и описани в подробности, дори в западните медии.

oil-tank-truck-iraq

Ударената от ВВС на САЩ, вчера, 16.11. 2015г, колона от над 100 цистерни, се оказа само 10% от капацитета на автопарка на джихадисткото петролно предприятие, което е показателно за какви „търговски“ мащаби става на въпрос…

Не се споменава и дума обаче, САЩ да накарат своите „партньори” и съюзници в Турция и Саудитска Арабия да спрат да въртят бизнес и да осигуряват логистика на Халифата. Освен ако не приемем на сериозно решенията на срещата на Г-20 в Турция „да се блокира достъпа на джихадистите до пари и технологии”.

Нима досега не са се сетили да им ограничат достъпа до пари и технологии? Доколкото показните заявления за някакви истински действия на „международната общност” срещу този отгледан от нея Франкенщайн са сериозни, то те очевидно не са движени от възмущение за което и да е от чудовищните му действия.

Разбързаха се, защото намесата на друга „велика сила” на терен, заплашва монопола на САЩ върху ролята на световен жандарм. Надцакването между „политическите полюси“ може би ще доведе, най-накрая, до унищожаване на „Ислямска Държава“, както доведе създаването и. Кой знае обаче какви нови ужаси ще ни донесе в бъдеще това „надцакване“….

Филип

One thought on “САЩ откриха топлата вода”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40