13055353_10209473685788756_7497576057967340471_n

СТАНОВИЩЕ

 Относно решението на Столичен Общински Съвет за повишаване цената на карта за еднократно пътуване в градския транспорт на София.

Гласуваното на 14-ти април, 2016 г. от  Столичен Общински Съвет РЕШЕНИЕ, за повишаване цената на карта за еднократно пътуване в градския транспорт на София, е дело на една корумпирана администрация, единствено и само в интерес на транспортната мафия и по-конкретно общинската фирма със съмнителна репутация „Център за Градска Мобилност“ ЕАД. От години следим действията на общинското търговско дружество и неговите служители. Въпреки многобройните скандали достигнали до медиите за нарушения на законността, убийството на двама от Изпълнителните директори на „ЦГМ“ ЕАД, дружеството продължава да налага транспортен диктат над гражданите и гостите на столицата, чрез монопол на транспортната услуга, рекет, грабеж, а нерядко и побоища над столичани.

Като граждани на Българската столица ние категорично се противопоставяме на повишаването цената на транспортната услуга в гр. София.

Според публикуваните одиторски доклади на „ЦГМ“ ЕАД https://www.sofiatraffic.bg/media/uploads/SUMC%20FS%202015.pdf е очевидно ясно, че градският транспорт се финансира веднъж чрез данъци, субсидии и компенсации от гражданите, а втори път чрез таксуване. За периода 2011 – 2015 г. наблюдаваме спад на приходите от продажба и запазване на дотирането на градски транспорт.

Пример:

През 2011 г. дотацията е била в размер на общо 122 729 000 лева (от които, а приходите от продажба на билети и абонаментни карти 95 540 000 лева.

През 2015 г. дотацията е била в размер на общо 122 587 000 лева, а приходите от продажба на билети и абонаментни карти 93 911 000 лева.

Тези цифри контрастират на фона на увеличения контрол, репресивни мерки и относително ниският брой „гратисчии“.

За същия период нетната ПЕЧАЛБА на „ЦГМ“ ЕАД се е увеличила от 3 830 000 лв през 2011 г. на 6 152 000 лв през 2015 г. ( 8 063 000 лв. През 2014 г.), въпреки изфабрикувания мит, че дружеството работи на загуба.

От горните финансови данни, следва, че аргументацията както на Изпълнителния Директор на „ЦГМ“ ЕАД, така и на общинските съветници, гласували повишаването на цената на картата за еднократно пътуване, е невярна. Самата структура на „ЦГМ“ ЕАД е законспирирана, информация относно техните т.нар.“ експерти“ не може да бъде открита на уеб страницата на дружеството.

Основната функция на градския транспорт е неговата достъпност. Евтиният градски транспорт е достъпен за огромна част от гражданите. По-скъпият градски транспорт, ограничава достъпността на гражданите до него. При липсата на безопасни велоалеи и алтернативни средства за придвижване, гражданите използват автомобилите си, което от своя страна причинява повече задръствания, замърсяване на въздуха, а от там увеличение на белодробните и ракови заболявания.

Гражданите и гостите на столицата са подложени на ежедневен терор от страна на т.нар. „контрольори“, чийто действия са извън закона. Припомняме, че като служители на търговско дружество, те нямат законовите правомощия да налагат глоби, да събират лични данни, да издават наказателни постановления (АКТ) или да принуждават гражданите да напускат превозните средства. Ползването на градски транспорт без валиден превозен документ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Усилените проверки съвместно с Общинска полиция нагнетяват допълнително напрежение в столицата, увеличават агресията в градския хаос. Ежегодно се увеличава броят на „контрольорите“ и издръжката на персонала на „ЦГМ“ ЕАД от 16 553 000 лв. през 2011 г. до 21 371 000 лв. през 2015 г.

Общинските съветници в Столичен Общински Съвет, които гласуваха повишаването на цената на градски транспорт са избрани с едва 12 % от гласовете на столичани. В техните предизборни платформи не са залагали повишаване цената на тази жизненоважна услуга, а гласуваното от тях решение е измама спрямо техния електорат и пладнешки обир спрямо софиянци.

Повишаването цената на транспортната услуга в столицата ще увеличи агресията, насилието и градският хаос, редом със замърсяването на въздуха, белодробните и ракови заболявания.

ГИБГТ предлага въвеждане на изцяло безтаксов градски транспорт в София, по примера на естонската столица Талин и още над 400 града по света. Финансирането на тази жизненоважна услуга ( в размер на 95 млн. лв. годишно) ще се осъществи от бюджета на Столична община чрез солидарно разпределение на разходите за транспорт между гражданите и работодателите, премахване на сега съществуващата гангстерска схема за източване на публични средства чрез „ЦГМ“ ЕАД, частните превозвачи и намиране на алтернативни финансови източници. Според изследване на Института за пазарна икономика, публикувано през юни 2013 г., София губи по 1 милион лева на ден от задръстванията. Въвеждането на безтаксов или напълно субсидиран градски транспорт ще намали значително финансовата, икономическа и екологична тежест над софиянци.

ГИБГТ, призовава гражданите на София да се противопоставят на решението чрез протести срещу новата цена и бойкот на мафията, която стои зад взетото решение, чрез активни граждански действия и самоорганизация.

Ние настояваме за:

–    Незабавно закриване Общинско търговско дружество „ЦГМ“ ЕАД, разследване на цялата му дейност и неговите ръководители, пълен и независим финансов одит от страна на Сметната палата.

–    Оставка на Столичен Общински Съвет и кмета на гр. София г-жа Фандъкова

–    Лустрация на всички досегашни членове на СОС, кметове и зам.-кметове

–    Насрочване на нови избори с участието на пряко избрани непартийни и независими делегати

–    Референдум относно бъдещето на градския транспорт в столицата

–    Задълбочаване на демокрацията, чрез въвеждане на световната практика за пряко участие на гражданите в бюджетирането на градския бюджет

–    Подпомагане развитието на пряката демокрация, създаване на обща платформа за дебат между гражданите, чрез обсъждания, подписки и референдуми

ГИБГТ

Април, 2016г, София

„Гражданска Инициатива за безтаксов градски транспорт“ е създадена в социалните мрежи през 2012 г. от привърженици на идеята за свободен и достъпен безтаксов градски транспорт.  Групата е част от международната мрежа Fare Free Public Transport.

Електронна поща: gizbgt@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/groups/freeptsofia/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40