US President Bush, left, shares a laugh with Saudi Prince Salman, brother of Saudi King Abdullah, while watching a traditional sword dance at the Al Murabba Palace and Natural History Muesum in Al Janadriyah, Saudi Arabia, Tuesday, Jan. 15, 2008. (AP Photo/Susan Walsh)

Всеки период на съществуване на човешкото общество има свое специално наименование. Това със сигурност има своята безусловна логика, защото названията на епохите понякога действително отразяват обществените процеси, които са се случили в миналото. Няма, например, никаква грешка в това, че историческият период между около 1905г. и 1936г. е наречен „епоха на войни и революции“. Докато войни наистина е имало, в същото време угнетените класи са се вдигали на борба и са се сражавали за изграждане на напълно ново общество, основано върху принципите на свобода и равенство.

Понякога названията на историческите периоди се дават не от съвременници, а от хора, живеещи няколко столетия по-късно. Жителите на италианските градове в началото на 16 век, претърпяващи чудовищни лишения от движещите се из Италия френска и испанска армии (състоящи се предимно от войници-наемници, за които убиването на хора е нещо нормално), не биха могли да си представят, че техните потомци ще нарекат това кърваво време „Епоха на Възраждане“. Нашата съвременност не е изключение по въпроса за наименованията. Времевият отрязък след 11 септември 2001г. на Запад започна да се нарича „епоха на борба с тероризма“. С подобен епитет в нашата страна се именува периодът след започването на Втората чеченска война през септември 1999г. Сходството в тази тема, между другото, е още едно доказателство за глобализацията на обществените процеси на планетата. Защо тези, които имат възможност да влияят на общественото мнение, са избрали точно това название е отделен въпрос. Въпреки това, ние живеем в свят с такъв етикет, от това и ще изхождаме.

Въпреки че политиката на западния свят заявява, че се бори с тероризма, тероризма не намалява. Под тероризъм се има предвид убийствата, извършени от реакционни групи, най-вече от ислямисти, на мирни граждани. Само преди няколко дни взривовете в белгийската столица Брюксел отнеха живота на 35 човека. Терористичният акт в центъра на Европа стана най-обсъжданото събитие през изминалата седмица, въпреки че не е най-мащабното, ако въобще можем да говорим за мащаб в този контекст. Взривът по време на футболен мач между аматьорски отбори в иракския град Искандерия доведе до смъртта на 41 души. Както и в случая с Белгия, отговорност пое Ислямска държава. Още по-кървава трагедия се случи в пакистанския град Лахор. Там атентатор-самоубиец се взриви в близост до детска площадка. Взривът се случи в деня, когато християни от редица деноминации празнуваха Великден и затова улиците бяха доста оживени. В резултат на терористичния акт загинаха 72 души, 29 от тях – деца. Отговорност пое ислямска групировка, свързана с талибаните. Трябва да се отбележи, че когато стана известно за смъртта в резултат на взрива на повече от 50 човека, много руски и западни медии престанаха да споменават точния брой на жертвите, ограничавайки се от закръгляне като „броят на жертвите надхвърли 50 души“, след това „60 души“, и така нататък.

Управляващите класи тласкат света надясно, и затова не е изненада, че мракобесническите реакционни идеологически течения разширяват своето влияние. Елитите, не желаещи да загубят властта, се стараят да причисляват всяко освободително движение на угнетените към национализма и религиозната омраза. Достатъчно е да погледнем Египет след Тахрир или разцвета на мракобесническия национализъм в различни отенъци след Майдана в Украйна. Държавата винаги възпрепятства прогресивното развитие. В наши дни въвежданите „антитерористични“ закони ограничават правата на хората, като полицията получава все повече възможности да потиска социалните протести. Държавата не осигурява защита от религиозните фанатици, но затяга примката около врата на своите потенциални критици. Нашата съвременност управляващите я наричат „епоха на борба с тероризма“, но правят все едно и също, както винаги – закрепват своята власт и израстват върху страданията на обикновения народ.

Затова, където няма държава и където решенията се взимат на общи събрания, убийците на невинни хора се срещат много по-трудно. Към случилите се в последните дни терористични атаки се отнася обстрела на ислямистката групировка Фронт ал-Нусра по кюрдски квартал в град Алепо в днешна Сирия. По цивилните жители на квартала бяха изстреляни мини и снаряди. Липса на боеприпаси у Фронт ал-Нусра няма – ислямските бойци редовно получават подкрепления и снаряжения от приятелската им турска държава. В резултат на действията на джихадистите загинаха двама души, а още шестима са ранени. Въпреки това, че в района на Алепо е пълно с ислямисти, кюрдските милиции, тоест въоръжения самоуправляващ се народ, им дават ефективна съпротива.

В последните дни значителни постижения бяха постигнати в борбата срещу ислямистите в йезидските райони в Северен Ирак. В окръг Синджар бойци на Отрядите за съпротива в Синджар (YBŞ), заедно с Народните сили за защита (HPG), проведоха настъпателна операция срещу ислямистите от ИД. Резултатът от тази операция бе ликвидирането на 107 бойци-джихадисти. Кюрдските и йезидски въстаници в хода на настъплението освободиха от плена на ислямистите 12 жени и 41 деца.

Виждаме, че истинска борба с тероризма се случва там, където няма държава. Държавата под предлог за борба с тероризма разширява възможностите за контрол и угнетяване, не гарантирайки при това безопасност от взривяващи се мракобесници. Дали ни харесва или не, нито държавата, нито убийците на цивилни хора ще изчезнат сами. Но както показва практиката, организираният на безвластни начала народ може да ги накара да изчезнат. Истинската епоха на прогреса е възможна само след победа на самоуправляващото се общество над властта на шепа паразити.

Източник: Народна самоотбрана – Русия

Превод: https://anticapitaliststruggle.wordpress.com/

 

На снимките: кюрдски и йезидски бойци в Синджар

кюрди1 кюрди2 кюрди3кюрди 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40