brexit-shutterstock2

Всичко живо седнало да разсъждава какво ще става с тоя Брексит. Пък на мен плана за действие ми се види ясен – каналът под Ламанша се зазижда и се прокопава друг до Шотландия. Шотландците от своя страна възстановяват Адриановия вал, за да ги пази от южните варвари, а ирландците си прибират Севера. Уелсците явно са доволни от развитието, така че могат да не си прибират… овцете, предполагам. Остатъчна Англия бива скоростно приета за щат или поне свободно присъединена територия в САЩ, така че местното пакистанско население да осигури победата на Хилъри над Тръмп. И ето, че всички са доволни.

В крайна сметка обсъждането на такива сценарии би било една идея по-адекватно от приказките, които ни заливат от сутринта. Елитните граждани и пазители на правата евроатлантическа вяра започнаха деня си с обяснения колко са прости тия британци и как са се подлъгали по долните популисти. Интелигентният контрапункт изглежда трябва да са самите те, благодарение на чиито усилия мутрата от Банкя ни е премиер вече втори мандат. Няма достатъчно иронична забележка, която да опише такъв гьонсуратлък. После френският посланик им даде картбланш да развиват подразбиращата се теза, че цялата работа е конспирация на Вовата. Даже в сутрешния блок на БНТ основната тема беше колко точно печели Путин.

Картинката като цяло е позната – ангажираните със статуквото в ЕС реагират на сътресенията по същия начин, по който еквивалентите им от съветския блок преди няколко десетилетия – с отрицание. До ден днешен разни хора обясняват, че СССР се е разпаднал само заради подривната дейност на Рейгън и ЦРУ, а не заради очевидните структурни проблеми и безумните решения на ръководството. Така че като нищо вината за процеса на разложение в ЕС може да бъде прехвърлена на злия магьосник от Кремъл.

Междувременно хората ще стават все по-бесни на цинизма на брюкселската номенклатура, докато наблюдават как са по-бедни и несигурни от родителите си и как децата им са победни и несигурни от тях, защото цели държави и континенти са впрегнати в услуга на финансовия сектор, оръжейните и енергийни лобита. И все по-малко ще приемат обяснението, че това се дължи на някакви природни сили и просто няма какво да се направи. И все по-рядко ще дават власт на разни като лелката Меркел, чичака Оланд и тъпунгера Камерън. За последният впрочем има нещо положително в цялата работа. Досега изглеждаше, че историята ще го запомни като премиера, който е правил секс с прасе, лъгал е за офшорните си активи и е съсипал градената поколения наред социална държава. Сега ще е премиерът, който се заигра с темата за членството в ЕС, за да спечели избори, без да си дава сметка какво може да стане. Все е идиот, ама вече с глобални последствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40