TOPSHOTS Handout photo released by the Venezuelan Presidency of Venezuelan President Nicolas Maduro as he raises his fist during a rally in Caracas, on February 18, 2014. Fugitive Venezuelan opposition leader Leopoldo Lopez, blamed by Maduro for violent clashes that left three people dead last week, appeared at an anti-government rally in eastern Caracas and quickly surrendered to the National Guard after delivering a brief speech. AFP PHOTO / PRESIDENCIAHO/AFP/Getty Images

Николас Мадуро: Добър ден на цяла Венецуела. Свиквам националното радио и телевизията и започвам тази много важна международна пресконференция за съдбата на нашата страна.

Добър ден на цялата Родина и специални поздрави. Ние сме в зала Аякучо в президентския дворец на Мирафлорес. Днес вторник 17 май поздравявам цяла Венецуела.

Свиках тази международна пресконференция с медиите, информационните агенции, също така, сега ще установим специална връзка с различните посолства и консулства на Боливарска република Венецуела в света.

Тук присъстват медии, журналисти, интелектуалци, лидери на общественото мнение от различни страни. Поздравявам всички.

В някои страни, като Китай и Индия, вече е сряда, и там са ранни зори. Изпращам поздрави оттук. Надявам се, че са добре на разсъмване в сряда.

Също така поздравявам нашия дипломатически персонал, посланиците по света. Свиках тази международна пресконференция, в един момент, който е много важен за Венецуела.

Венецуела в момента е обект на систематична, политическа, медийна, и дипломатическа агресия, който излиза от нормалните параметрите на това, което познаваме през последните 17 години на Боливарската революция.

Ние, през тези 17 години се сблъскахме, разгромихме и неутрализирахме различни форми на тази международна агресия, на този международен заговор на силите на световния капитализъм, и излязохме горди защото защитавахме нашата родина с истината, горди защото Венецуела има дълга история на борби за правото на независимост, суверенитет; и правото да съществуваме, да създаваме и да се управляваме.

Това са 17 години на постоянна борба и ние познаваме методите на интервенционизъм и тънкостите, границите на чуждия имперски интервенционизъм от световната столица на десницата, на световните олигархии. И с този опит и с това наследство, с опита, който ме накара да придружавам Команданте Уго Чавес в продължение на почти седем години, като министър на външните работи, мога да кажа, че днес ние сме жертви на агресия: медийна, политическа, дипломатическа и на много сериозни заплахи на които е била подложена нашата страна през последните 10 години, а може би сме изправени и преживяваме най-тежките в момента.

През последните години, преди две години, през 2014 година, преживяхме една брутална международна медийна кампания, която придружаваше опита да залее страната с насилие и беше опит да свали конституционното правителството, което аз председателствам, с така наречените гуаримбас /актове на насилие/. Гуаримбас,които предизвикаха смъртта на 43 души във Венецуела, и повече от 900 ранени, както и 300 съотечественици инвалиди, това може да се нарече международно, силно и настъпателно насилие.

Американската Асоциация на издателите на вестници на Америка, която може да се нарече, международна асоциация на медийни олигархии, реши през месец февруари 2014 г. до публикува всеки ден една цяла страница срещу Венецуела, срещу боливарското правителство и това начинание продължи един, два, три месеца. Един ден те спряха да я публикуват, защото бяха победени, но те подготвяха всички условия за избухването на вътрешна гражданска конфронтация, която да залае Венецуела с насилие, както го правят на други места на планетата, например в Украйна през 2014 година, в Либия през 2011 г., и Сирия от 2011- 2012 г., и това са само примери близки до днешния ден, без да се връщам по-назад в историята.

През тази кампания на гуаримбас, която продължи пет – шест месеца, правителството на САЩ продължи да прилага различни форми на международни сценарии и публикуване на повече от 400 декларации, които се провалиха. Като се започне от президента Барак Хюсеин Обама, Държавният секретар, Началникът на Южното командване, както и всички държавни служители, на които предоставяха микрофони в САЩ по това време, отправиха безброй предупреждения, заплахи, предсказания, които се опитаха да изпълнят.Ако сравним събитията можем да кажем, че не постигнаха нито насилие, нито дестабилизация във Венецуела, не успяха да постигнат, без съмнение, това което в други времена биха постигнали.

Но глобалната кампания засили заплахите, призивите за интервенционизъм в нашата страна, които достигнаха до върха с изявлението на бившия президент на Колумбия Алваро Урибе Велес, който миналия петък от Маями, придружен от генералния секретар на Организацията на американските държави, призова за военна намеса във Венецуела. Това никога не се е случвало, никога не се е случвало да се призовава за военна намеса във Венецуела!

Поради тази причина, сметнах, че е необходимо да свикам тази международна пресконференция,както и свързване с всички наши посолства, защото трябва да се изградим едно контранастъпление политическо и дипломатическо, и да призовем за мобилизация на съзнанието в света в защита на правото на мир, независимост и демокрация във Венецуела.

Венецуела не иска да бъде водена от външни агенти, с вътрешни съюзници като политически фактори, до една ситуация на масово насилие,което не бе постигнато, тази кампания просто предшества търсенето на оправдания за една обща интервенция в нашата страна.

Вие скъпи сънародници, които ме слушате, познавате нашата твърдост и прозрачност, познавате нашите човешки и демократични ценности, познавате нашия революционен дух и вие знаете, че когато ние отправяме тези предупреждения и разобличаваме, не е, за да създаваме аларма и никога не преувеличаваме, нито на йота от това, което ние искаме да предупредим и разобличим.

Има важни сектори от медийната власт и телевизионни канали в страната, собственици на печатните средства за информация, замесени в нашите планове, има важни сектори от олигархията, на малобройната олигархия от паразити в тези планове, и днес мога да кажа, че това практически е цялата венецуелска политическа опозиция, неефективното Народното събрание, некомпетентно, безполезно, доминирано от старата буржоазна олигархия, всички те участват в тези планове.

Сега, тъй като нашият народ се мобилизира, и аз задействах Боливарската икономическа програма, активирахме се и мобилизирахме всички планове свързани с образованието, здравеопазването, жилищното настаняване, мисиите, големите мисии, и народът е информиран и бдителен, аз активирах CLAP /местните комитети по доставки и производство/,и ние вървим напред заедно с нашия народ, и нашият народ иска мир, нито един от техните планове, до момента, не е успял да предизвика провокацията, която търсят,и ние ще направим всичко, което е в нашите ръце, в моите като Президент,и е предвидено в конституцията, за да запазим мира в страната и ще продължим да печелим битката за международната истина. Две основни задачи: да запазим вътрешния мир и същевременно да спечелим битката за истината, за международния мир, уважението към Венецуела, правото което имаме да имаме собствена политическа, икономическа и социална система, правото което имаме никой да не се намесва във вътрешните работи на Венецуела. Въпросите на Венецуела са на венецуелците, един горд народ защото е син на освободители, и през тези 17 години се научихме да развиваме тази гордост, този бунтовен дух, и когато ни предизвикват от империята ставаме неукротоми, и когато империята иска да ни налага неща, ние сме неукротими. Така отговарям аз на империята: по никакъв начин няма да постигне целите си към които се стреми, особено след държавния преврат в Бразилия. Същата империалистическа геополитика, нека никой не се съмнява в това, империалистическа геополитика на завоюване отново на Латинска Америка и Карибите, която се разгръща от страна на империята САЩ заедно с европейските съюзници и затова си траят за преврата в Бразилия, затова се подкрепят и се нахвърлят срещу Венецуела, като смятат, че е дошъл техния момент.

Комплексирани империи, които имат комплекси за превъзходство и вярват, и смятат, че са старите страни на колонизатори, и са старите колониални елити, те са обединяват в своите комплекси за превъзходство, империята САЩ и центровете на капитала, които управляват Европейския съюз, се съюзяват за всекидневна медийна агресия, постоянна, за непрекъснати заговори срещу Венецуела, и венецуелците трябва да знаят това. Аз имам много доказателства тук защото медийната агресия създава условия, за да се оправдае всичко, за да оправдаят всички други агресии.

Латинска Америка познава тези неща повече от 100 години. В историята на човечеството напоследък имаме лъжи, които се създадоха за народа на Ирак и геополитическото решение на империята да завоюва основните страни производителки на петрол от ОПЕК, това е едно геополитическо решение на империята.

Измислиха оръжията за масово унищожение.Това е от една друга война през 1991 г. Те непрекъснато се обясняваха и обясняваха, и се опитаха да направят преврат,който се проведе във Венецуела в рамките на геополитическия план по маршрута на ОПЕК, да свалят Чавес преди нахлуването в Ирак, и те успяха, но за 47 часа, след това те решиха да нахлуят в Ирак. Какъв беше резултатът? Ето го, един милион мъртви, един Ирак където цари тероризъм, разделение и появата на терористични групи, а сега те се нахвърлят върху останалата част от света.Кои са отговорни за разрухата на Ирак? Същите, които атакуват днес Венецуела, същите елити, същите средства за масова информация, и да не говорим за лавините от хора, които се опитват да търсят убежище в Европа и които предизвикаха най-голямата хуманитарна криза след Втората световна война 1940-1945.

Те искат да се предизвикат хуманитарна криза? Потърсете я в собствената си страни. И кой предизвика кризата, така че хиляди иракчани бягат от тероризма? И кой унищожи Либия, например? Кой извърши нападение и бомбардировки? Над 20.000 въздушни нападения, и казват, че това е предизвикало повече от 100 000 мъртви само в първия етап на въздушните нападения, това са невинни мъже и жени. Ние видяхме Триполи, целият е разрушен.И сега кой управлява в Либия? Кой унищожи Либия? НАТО, същите които са в Европейския съюз, които всеки ден публикуват декларации срещу Венецуела. И кой подкрепи и аплодира бомбардировките срещу Либия? Правителството на САЩ с 20 хиляди въздушни нападения. И кой управлява днес Либия? Хаосът, терорът, разделението и смъртта. И къде са тези, които аплодираха нападението на САЩ в Ирак? Мъртви. Защото когато империите пристигат идват срещу всички, понякога идват първо за предателите, които са им предали земите си.

Сирия, нашата сестра Сирия, обичаната Сирия, историческата Сирия, която се съпротивлява с президента Башар ал-Асад, която отново си върна Палмира и всички територии за да се върне отново мира. А сега дойде и хуманитарната криза на Европа, за сега, с повече от един милион бежанци, които идват от къде? От северна Африка с унищожаването на Либия,Ирак, Афганистан и Сирия. Хиляди и хиляди бежанците, мнозина от които умират от студ, много умрели, като тези починали деца, които сме виждали по международните телевизии удавили се в Средиземно море, което се превърна в огромно гробище.

Това е геополитиката на империята в света, да завоюваш и отново да завоюваш, и там където не може да доминира, да се насърчава разделението и хаоса, което те направиха точно сега с Бразилия, която е наш брат, нашата могъща Бразилия. Ние го казваме с гордост, защото ние се чувстваме като братя с хората от Бразилия, ние го знаем много добре. И какво направиха с Бразилия? Да спрат, да спрат Бразилия, тази Бразилия, която започна да се изявява като велика сила на мира, на съюза, на интеграцията, на споделеното развитие оттук от Южна Америка, и която задено с Венецуела и нашия Команданте Чавес създадоха УНАСУР,СЕЛАК и тръгнаха по света и създадоха БРИКС, и започнаха да мечтаят за една нова монетарна система, тази Бразилия бе спряна с държавен преврат.

“Там където не можеш да управляваш, разделяй и създавай хаос” и това направиха със свалянето на Дилма Русеф, по един несправедлив начин, незаконен, прибързано, с една абсолютно неправомерна мярка по отношение на обвиненията, които нямат основание.

Сега казват, че се насочват към Венецуела. Ние от Венецуела наблюдаваме и предупреждаваме за цялата тази кампания.

Тази кампания има много центрове, един от тях е Мадрид. Изглежда, че това е залегнало дълбоко в елитите и олигархията на Испания, това че нашите дядовци, начело с Боливар, с пушките на бедните от Апуре, Португеса, Кумана, Каракас стигнаха до Аякучо и ги изгониха.Това е заседнало дълбоко в историята на тези олигархии и не могат да го забравят, ужасяват се само при мисълта за Симон Боливар, като чуят името му у тях предизвика ужас, както ако се покаже дървен кръст на вампир. Това е нашият кръст на съдбата, боливарският идеал, ликът на Боливар.

Ние продължаваме да наблюдаваме и продължаваме да изобличаваме всички кампании. Поздрав на всички международни медии и на журналистите на всички национални медии, добре дошли. Поздравявам също специално поканените, доктор Рохе Родригес, Министър на външните работи, Ектор Родригес Кастро, лидер на Патриотичния блок, генерал Владимир Падрино Лопес, скъп брат, присъстващите депутати, Виктор Каро, Елвис Аморосо, другаря Министър на културата, Заместник президента на планирането, Председателя на правителството на Каракас, всички оператори, техници, погледнете тази кампания, някой може да се запита каква е причината за нея. Ето я тук, погледнете първата страница на вестник АВС в Испания от вчера, вярвам, че няма нито един вестник във Венецуела, който да направи такава хубава моя снимка, забранено е, но в АВС е непрекъснато там, аз мисля, че мога да се кандидатирам за изборите на 26 юни, и залагам че ще спечеля, защото ме показват по телевизията, в пресата, това е обсебваща идея, наистина обсебваща! Вие гледали ли сте Фатално обсебване? Това е именно фатално обсебване, която олигархиите и испанския фашизъм имат. Вижте: ”САЩ предвиждат, че Мадуро няма да довърши мандата. Венецуелският президент с все по-малка подкрепа за режима взема отчайващи мерки, за да задържи властта” вестник АВС, понеделник 16.

Вие може да отворите АВС и в него можете да намерите всичко, което искате, той е пред мен. Вие отваряте АВС и виждате ” Ню ЙОРК ТАЙМС посвещава своята първа страница на маниакалния и неспособен Мадуро и неговия делириум за конспирации” и това е придружено със снимка, където съм показан като маниак и луд. Това е част от манипулациите, даже графиката. Това е АВС от Испания: „Мадуро нарежда да се нападат предприятията, които се спрели производството” Да се нападат? Разбира се, венецуелският народ може да си направи заключенията за всички тези кампании, всичко това е брутално. На нас ни е трудно да се борим в Испания, защото е брутална лавината от атаки по радиото, пресата, и телевизията всеки ден. Но сигурно имат някакъв интерес, нали? Някои казват, че е вътрешна политика, защото ще загубят изборите срещу левицата, ние нямаме нищо общо с това. Действащите лица във всяка страна имат своите причини да съществуват.

Ето какво публикува „Еl Pais”: „Извънредно положение във Венецуела,“ редакционна статия, написана от собствениците на вестника. Сигурен съм обаче, че зад статията стои някой венецуелски милиардер, който живее там; дори се досещам кой е. В Испания се преместиха да живеят група венецуелски измамници, живеещи в богатите предградия на Мадрид, хора с много пари и състояние. Те искат да направят контрареволюция срещу Венецуела, и от Испания да действат като опозиция, харчейки парите на шепа глупави олигархии. Защо испанските данъчни служби, известни със строгостта си, не прегледат сметките на тези мошеници, и ще се натъкнат на интересни данни, и ние бихме им съдействали. Говорим за самонадеяни, задоволени лица, наели най-добрите правни фирми в испанския елит и намерили място сред най-добрите от испанските бизнес лобита. Точно тези лица не почиват нито ден, нито в Мадрид, нито в цяла Испания, за да готвят кампания срещу собствената си страна. Веднага предоставяме имената им. А вие сами можете да си представите кои са те.

Тези дни „El Pais” излиза със заглавие: „Извънредно положение във Венецуела. Mадуро трябва да приключи с тези популистки изпълнения. „Тази демократична революция, която възникна чрез прекрасен конституционен процес, и която трансформира икономическата, социалната, политическата реалност във Венецуела и която беше инициатор на 16 нови организации за интеграция, които трансформираха нашата Америка, това ли е популистко изпълнение срещу расистките обиди от „El Pais” и Испания“: Mадуро трябва да сложи край на популистките си изпълнения и да остави да управляват тези, които народът сам си избере“. И кои са избраните от народа? От 23-ма областни губернатора, 20 са избрани от революцията, от народа на тази страна? А кметовете? О, да, тъй като те косвено спечелиха 2 изборни процеса от общо проведени 20? Така се заплюва истината за една страна. Тук това вече е ежедневие. Представям си как някой става сутрин и отивайки на работа си купува вестник от будката, където прочита във вестник „Ел Мундо”: „Mадуро показва военна мощ,“ Какво е това?! Къде е смисълът на думата „Истина”. Сякаш Испания няма проблеми? Сякаш Испания няма вътрешни проблеми? Не води ли в момента Испания президентска кампания? Или този ден няма други новини и затова тази испанска медия излиза с огромното заглавие: „Mадуро показва военна мощ на фона на появилите се информации за преврат, идващ от неговите собствени редици“. Тоест, аз сам ще си организирам преврат? Тоест, всеки може да говори, каквото си иска. „Армията е готова за всякакъв сценарий”, предупреждава испанския вестник. „В Испания няма ли социални проблеми? В Испания няма ли проблеми със заетостта, сигурността на работното място, доходите, сигурността, здравеопазването, образованието или Испания е истински рай? Ето тук сега гледам редакционната статия в „Ел Мундо” от 16 май- Венецуела е на ръба на социална експлозия“. Същото, което крайната десница върши във Венецуела, заплашвайки страната ни… А на страница 20 от същия този вестник, четем: „Mадуро показва мускули. Президентът на Венецуела мобилизира въоръжените сили, купува бойни хеликоптери и изтребители“, (Смее се) – Кога пристигат? На фона на кризата и в търсене на начини как да се справим с извънредното положение и с опозицията…“ Давате ли си сметка, че това което се подготвя, е същият сценарий, който вече видяхме в Либия, с Кадафи, за да кажат някой ден след това, че Мадуро изкара изтребители, хеликоптери и танкове, за да стреля по опозицията, за да се появи основание за външна военна намеса във Венецуела.“ Това е един и същ сценарий, нещо много сериозно и затова се призовавам света, добрия свят; тези, които искат мир. Венецуела се бори за мир всеки ден като изключва каквито и да е сцени на насилие, които да оправдаят чуждестранна военна интервенция. Те вярват, че е дошло и нашето време, след преврата в Бразилия, и всичко това е международна кампания, която крои планове и намерения, изгражда психологически профил, който се стреми да изостри чувствителността на хората по света, и ако един ден нещо се случи във Венецуела, някакво насилие или конфликт – перфектно, тогава те ще атакуват, ще оправдаят действия, както вече веднъж се случи на 11 април, 2002 г., когато сътвориха засада срещу народа и после, под ръководството на самия Аснар от Испания, излязоха със становища как Команданте Чавес е избил хората си, а по –късно, за да оправдаят действията си, планът им беше да покажат как самия Чавес е убит при задържането му. Това е начинът на действие на тези олигархии, на тази империя. Ето тук е другата империя. Вестник „Ел паис”, десен вестник, публикува снимка и под нея текст: „Чависткото правителство предупреждава, че няма да позволи провеждането на референдум за отстраняване на Президента. „Режимът на Чавес отхвърля провеждане на консултации за свалянето на Мадуро от власт“. Wikileaks вече разсекретиха много документи по повод случващото се във Венецуела.

А националните ни медии или по-скоро анти – националните, подкрепят тази международната анти кампания срещу Венецуела. Един от тези ежедневници е „Ел Насионал”. Вижте какво публикува той, цитирайки The Washington Post: „Венецуела отчаяно се нуждае от външна политическа намеса“, а в същия тон с подобни заглавия излизат The New York Times и други американски издания. Казват, че The New York Times е като Държавен вестник на Белия дом, което не е никак далеч от истината. Казват, че Вашингтон пост е Официален вестник на Пентагона, а The Wall Street Journal е Официален вестник на финансовата власт, военните, индустрията, финансовата и медийна власт, които дори и в упадък, са способни на всичко. Казвам в упадък, защото имперската сила е в исторически спад, но е способна на всичко и само преди няколко седмици, президентът на САЩ, Барак Обама, преподписа Указа за обявяването на Венецуела като необичайна и извънредна заплаха за Съединените щати. Доста гласове се надигнаха срещу този Указ, всички държави членки на UNASUR, всички правителства от съюза CELAC, 120 правителства от Движението на необвързаните, 143 правителства Gот – 77 и Китай, и толкова много декларации на интелектуалци, 21 социални и политически движения, но- не, всичко това не бе достатъчно, за да зачетат световното мнение, суверенитета на един народ. И най-лошото от всичко, за нас, за вас, скъпи сънародници, които ме слушате тук във Венецуела е, че лично трябва да се свържа с тези международни медии, тъй като кампанията срещу нас се засилва.

Аз гледах новините малко преди да сляза, кампанията е повсеместна. Смятам, че телевизионните медии се приближават до сценария от 2002, виждам, че тенденцията е в тази посока, те се включват в една дирижирана, нагласена кампания, изпълняват обща програма. Аз имам същата видео-система, която има доктор Хорхе Родригес, наблюдавам едновременно всички телевизионни канали и по този начин човек си дава сметка, че е в ход една и съща програма до най-малкия детайл: първите четири новини на частните новинарски канали бяха идентични и излъчени по едно и също време, координация и ефективност, която може да бъде постигната от една велика сила, която стои отзад за да шантажира, да подчинява и да доминира. Добре, че ние имаме опита от предишните битки и притежаваме силата, което ни позволява да защитим истината и един толкова прекрасен проект като Боливарската Революция.

Така че цялата тази кампания има един команден център, една ос, която е Мадрид– Маями – Вашингтон, но има също така център за планиране на действията, лобита, сила, финансиране. Този център се намира във Вашингтон, осъществява се една световна кампания, сред приоритетите на всички посланици на Съединените Американски Щати в страните, в които са акредитирани, е да работят срещу Венецуела и да й причиняват вреди. Натискът, който се осъществява върху правителствата от Латинска Америка и Карибския басейн срещу Венецуела не познава аналог през последните 17 години. Аз съм в постоянен контакт, получавам специални новини и разбира се разменям секретни писмени съобщения с президенти, министър-председатели от цяла Латинска Америка и Карибския басейн и всички те, както и наши приятели от Външните министерствата на страните от Латинска Америка и Карибския басейн, ни информират за интензивната дейност на посолствата на САЩ, които упражняват натиск върху президентите, министър-председателите, преследват и затрудняват външните министри. Това е едно безумно поведение. Чуват се гласове, че “Времето на държавните преврати остана в миналото”. Но за една империя това време никога не свършва, тъй като тяхната цел е да господстват, да ни подчинят, да си възвърнат властта, която притежаваха по време на целия XX век и която загубиха през XXI век и така ще бъде завинаги, но тази страна никога няма да я подчинят и няма да я управляват никога повече нито северноамериканската империя, нито някоя друга имперска сила, ние никога повече няма да им го позволим! Нашата Америка се подготвя за една нова народна вълна от революции и ние ще я видим. Със собствените си очи ще видя как тази нова вълна се надига с повече съзнание, с повече сила, с повече яснота. Това е видно от кварталните улици, от градовете, от селищата, от провинциите на нашата Америка, усеща се силата на новата вълна, която се надига и Венецуела ще бъде в челните редици. Братя и сестри, ние винаги ще бъдем начело с нашите идеи, с нашия морал, с нашите мечти, с нашия Боливар, с нашия Чавес. Няма да могат да ни пречупят с тази война от конспирации и кампании нито в този час, нито когато и да било. Заради това организирахме тази пресконференция и се радвам, че имаме връзка чрез Скайп, Перископ и чрез социалните медии, за да можем да чуем различни мнения и предложения. Например, преди да вляза тук за пресконференцията, получихме следните новини, ще говоря накратко, от Богота, Мадрид, Маями, за кампанията през първите четири месеца от тази година, темите са смяна на правителството, икономическа криза, несигурност, жестокост, политически затворници, конфронтация на властите и т.н., и т.н. Негативни новини за Венецуела в следните три града: Богота, Мадрид, Маями – 97%. Обърнете внимание през тези четири месеца на пресата като имате предвид влиянието, което има Богота в Колумбия, Мадрид в цяла Испания и Маями, чието влияние е голямо и излиза извън границите на този северноамерикански щат. Бяха разпространени 1 315 новини, 1 315 съобщения, състоящи се от цели страници. Няма друга държава, нито друга тема или информация, свързана с държавата или града, в който се съобщават тези новини, която да е заслужила повече внимание, от Венецуела. Нима това е нормално? Не е, това е кампания за подготвяне на условия за масивна агресия срещу нашата Родина. От тези 1 315 съобщения в пресата само в 25 се споменава за Боливарския Икономически план, който както знаете е в центъра на нашето внимание. Ако организираме седмично по 10 обществени събития, а те често са и 10,12, 15, само 7 от тях са във връзка с Боливарския Икономически план.

Всъщност от 1315 съобщения с различна тематика само 25 са свързани с Боливарския Икономически план, и от тях само две бяха позитивни, тъй като се отнасяха до откриването на лифта в щат Мерида. Трудно е да се говори негативно за един лифт, особено когато неговата снимка е толкова красива, и когато се каже, че е най-големият лифт в света как може да реагира човек? Сигурно ще кажат: Това е част от цирка, който Мадуро сътвори, изграждайки един лифт за 12,5 милиона, творение подобно на това на египетските фараони, част от един цирк, който кара народите да забравят проблемите. Сигурно в някои от тези съобщения са включени тези постоянни коментари, част от тази безконечна кампания на омраза към Венецуела, защото това, което се внушава, не е нищо друго, а омраза към нашата страна. Цялата тази кампания заслужава ние да направим контраофанзива от нов тип и сега аз използвам случая да отправя призив към всички честни хора, към всички лидери, до които ще достигне това съобщение, изпратено от Венецуела. Венецуела иска мир, Венецуела е ключов фактор за сътрудничество и стабилност в района на южноамериканския континент, Карибския басейн и Централна Америка. Венецуелската дипломация има за основна задача постигането на мир чрез равенство, справедливост, интеграция. Венецуела има право да живее, да израства, да се развива, да разрешава своите проблеми, да ги превъзмогва и от Венецуела ние отправяме призив за световна солидарност към лидерите, към социалните движения, към президентите, към министър-председателите, към правителствата от целия свят. Във Венецуела е поставен на карта мира на тази Америка и се разиграва бъдещето на нашата собствена независимост през този XXI век. Заради това ние от Венецуела изискваме да бъде прекратена кампанията за преследване, за отправяне на заплахи, медийната кампания за омраза и за манипулиране на достойния живот на един народ, който работи и обича и иска да продължи да обича своята земя, своята родина и история. Да бъдат прекратени кампаниите, предизвикани от Севера и от национални фактори в ущърб на нашата страна! Трябва да защитим правото на нашата държава да създаде своя собствена социална, политическа и икономическа система! (Аплодисменти). Тази система е проста, описана е в примерния конституционен процес (показва Конституцията). Понякога чувам глашатаи от САЩ, които претендират за нещо, което нямат в собствената си държава. Защо не отворят един конституционен процес в САЩ и не предоставят правото за решения на народа на САЩ? Ние бихме могли да предложим на управляващите на САЩ едно предизвикателство от том 3, глава IV, членове 62-74.

Защо на народа от Съединените щати не се предостави ролята на главен участник в демокрацията? И така, аз казвам на всички онези, които се опитват да ни дават уроци по демокрация, правата на човека и политическите права. Това е нашият модел, той е толкова силен, че ние бяхме в състояние да понесем безброй нападки, кампании, лъжи, година след година. Сега отчаянието премина всякакви граници, които са ни известни, мога да го оприлича на отчаяния рев на едно чудовище, което вярва, че само като го чуем всички трябва да се разтреперим, да коленичим и да се предадем.

Тъй като никой не се отказва, ние ще се борим за това тази суверенна, демократична и хуманна Конституция да се запази и да надделее над всякакви обстоятелства, които могат да възникнат. Ще кажа на нашите братя по целия свят: независимо от каквито и да било житейски обстоятелства, независимо от обстоятелството, че съм Президент на Републиката, че хората чрез гражданско – военния съюз ще запазят тази суверенна Конституция въпреки амбициите нашата родина да бъде продадена или предадена. Всички венецуелци трябва да приемем това с почтеност, с чест, с по-високо съзнание, с благородство, с любов към всичко, принадлежащо на нашата нация.

Вече има достатъчно исторически обстоятелства, пред които бяхме изправени. Затова исках да направя тази пресконференция с международен характер, за да отворя един прозорец. Нека от едно кътче от този прозорец, който искаме да отворим към света, да влезе живителна светлина, и аз съм сигурен, че силите ще бъдат обособени така, че Венецуела с международното присъствие до себе си ще може да неутрализира всички тези атаки, всички тези заплахи и че ние ще можем да пречупим тези обстоятелства, които създават условия в страната за една пряка интервенция, на която нашият народ знае как да отговори.

Чрез този малък отворен прозорец моля за пълната подкрепа на социалните движения, на лидерите, които да разкажат истината, и Ви моля, г-жо Външен Министър, г-жо Вицепрезидент, колеги от висшето политическо ръководство, да повишим качеството и капацитета на комуникациите в международен план, за да може светът да се събуди и да види тези нелоялни атаки, както и да прозре, че се извършва подготовка на почвата за военна намеса във Венецуела. Знам какво говоря и не само това, което виждате, че ще бъде достатъчно, но и това, което не виждате. тези дни. Наскоро нашите военновъздушни сили и Боливарската военна авиация откри незаконно влизане за необичаен шпионаж, на Бoинг 707 E-3 Сентри, което е една система за предупреждение, за въздушно наблюдение АВАКС, която притежава всички механизми за електронен, както и за други видове шпионаж. Този тип самолети се използва от САЩ за подкрепа на комуникациите на въоръжени групи в зони, където има войни или за подготвяне на условия за деактивиране на електронно оборудване за работа на правителството, на въоръжените сили или на икономиката. Това е смъртоносен самолет с технически възможности в областта на комуникациите и освен това за шпионаж. Този самолет извърши военни нахлувания, по повод на които ще бъде протестирано пред правителството на САЩ. На 11 май миналата година в 6:09 той е бил открит от наши самолети и нашите смели войници от въздуха отидоха при него, за да го изгонят от нашето въздушно пространство. Също така на 13 май миналата година точно в 06:03 самолетът отново нарушава въздушното пространство на страната ни.

Някои елементи, които искам да разкрия в хода на тези дни и тези седмици: Нашите Боливарски Национални въоръжени сили са сили за мир, твърдо установени върху конституционните и морални боливарски принципи, те са Боливарски, Чависки Национални Въоръжени Сили с ясно съзнание за своята историческа роля. Също така всички тези атаки не са незначителни, те са хор от заплахи, от лъжи, защото смятат, че им е дошло времето. Може би наистина е дошъл момента за нова революция, нова революция, и ние във Венецуела сме подготвени да направим още една революция за утвърждаване на независимостта, суверенитета и правата на нашия народ, винаги спрямо конституцията. Решени сме да се борим.

Ние участваме в битката за тази страна. Това не е време за предателства или за предатели, а е време за лоялност и за любов към всичко наше, към нашата история, за правото ни да изграждаме и да се самоизграждаме, както и да правим грешки, които имаме право да допуснем като свободна страна, да ги коригираме, да научим по време на историческите процеси как да изградим своя собствена система, нашата собствена, не такава, която ни се налага, или такава, за която искат да съобщят в цяла Америка, в целия свят. Аз съм подготвил видео, знаете ли? Хайде да го пуснем, за да приключим с тази така важна встъпителна част. Ние ще трябва да приключим с тази много важна встъпителна фаза. На това видео ще станете свидетели на най-различни заплахи, както и някои от личностите, които ежедневно подстрекават, стрелят и атакуват страната ни.

Отправям призив към съвестта на хората за национално единство, за обединяване на цялата ни страна, за обединяване на целия ни народ, за абсолютно обединяване на Боливарските Национални Въоръжени Сили, и за гражданско – военен съюз, за да бъде постигнат мир и да се консолидира това време за тежко изпитание за Боливарска революция и страната ни. Ние ще видим това видео и веднага ще преминем към въпросите на присъстващите международни медии към размяна на мнения и въпроси, които ще идват от различни страни по света.
Видеото е пуснато. Имате синтетизирано резюме на два момента, когато ние сме изправени пред сходни обстоятелства и директни заплахи: Обама; Аснар, който като президент подкрепи преврата от 2002 във Венецуела и инвазията в Ирак, той беше поддръжник на инвазията в Ирак, вие ще видите този престъпник Алваро Урибе Велес, екс-президент на нашата братска Колумбия, наркотрафикант и паравоенен, как отправя призив за военна интервенция или както го видяхме в Туитър акаунта на г-н Рамос Алуп. Наскоро публикува, туитна отново на една личност, наречена Рафаел Полео, за когото знаете, че е агент на ЦРУ в продължение на 50 години, един човек, много добре информиран за всички конспирации и безчинства на ЦРУ в континента, който казваше, че Венецуела със сигурност ще свърши като Доминиканската република през 1965 г. и това изказване беше направено в същия ден, когато Урибе отправи заплаха за военна интервенция срещу Венецуела и го туитна отново в своя официален Туитър акаунт на Председател на Народното събрание г-н Рамос Алуп.

Всичко върви в тази посока. Така че нека да започнем. Аз ще освободя националното радио и телевизия. Исках да обобщя тази поредица от изстъпления срещу страната, абсолютно несправедливи и непропорционални нападения, пълни с отчаяна медийна и политическа лудост, със заплахи, военни планове и военни хайки. Ето защо взех решения, както и специални мерки, които ще ми гарантират и ще ни гарантират доброто управление, мира, запазването на целостта на страната ни и особено правата на нашите хора. Ние продължаваме тази интерактивна пресконференция като казваме довиждане на нашия народ, призовавайки го към възможно най-висок борчески морал. Да защитим истината за Венецуела, да гарантираме и да печелим мира всеки ден като гаранция за упражняването на нашата конституция, за правата на нашия народ и за вечната независимост на страната на освободителите! Добър ден Венецуела, останете с редовното предаване на Венесолана де Телевисион и с тези канали, които също го отразяват, за да го видите и чрез Перископе.

До победа завинаги! (Възклицания:“Ще победим!“) (Аплодисменти).

One thought on “Международна пресконференция, дадена от Николас Мадуро, 17 май 2016 г.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40