Сапатистите декларират своята подкрепа за стачкуващите учители в Мексико и искат прекратяване на репресиите и освобождаване на всички политически затворници. 

Flag_of_the_EZLN

ОТ ОКОТО НА БУРЯТА

Съвместно комюнике на Националния Конгрес на Местното Население и EZLN* относно страхливата и жестока атака на полицията срещу Националния Координационен Комитет на работещите в образованието и коренното население на Ночистлан (Nochixtlán), Оахака

20 юни 2016.

Към хората от Мексико,

Към народите по света,

Изправени пред страхливата репресивна атака срещу учителите и обществото в Ночистлан, Oaxaca, с която мексиканската държава ни напомня, че това е война срещу всички народи, нации и племена, които съставляват Националния Конгрес на Местното Население, ние,  Сапатистката Армия за Национално Освобождение (EZLN) казваме на всички достойни учители, че те не са сами, че ние знаем, че разумът и истината са на тяхна страна, че колективното достойнство, чрез което те артикулират тяхната съпротива е неразрушимо и че това е основното оръжие на всички нас, тук долу.

Ние осъждаме ескалацията на репресиите, с които неолибералната капиталистическа реформа, уж за „образование“, е налагана в цялата страна и главно в щатите Оахака, Чиапас, Гереро и Мичоакан. Със заплахи, гонения, побои, затваряния и убийства те се опитват да унищожат достойнството на бунтуващите се учители.

Призоваваме нашите хора и гражданското общество като цяло,  да застанат заедно с учителите и да се припознаят в тяхната борба. Насилието, използвано, за да бъдат отнети техните социални придобивки на работното място и в крайна сметка приватизацията на образованието, е отражение на насилието, с което бяха ограбени коренните градски и селски народи.

Тези, които упражняват властта, решиха, че образованието, здравеопазването, местните и селските територии, а дори и мира и сигурността са стока за всеки, който може да плати за тях. Че правата не са права, а по-скоро продукти и услуги, които могат да бъдат отнети и така те прогонват, унищожават или преговарят според диктата на едрия капитал. Те възнамеряват да наложат тези мерки чрез кървави средства – убийствата и отвличанията на нашите другари, затварянето на нашите говорители в затвори с максимална сигурност. Те превръщат безсрамните изтезания в правителствен маркетинг като с помощта на платената преса криминализират най-смелата част от мексиканското общество. Тези, които се борят, които не се предават, не се продават и не се отказват.

Ние настояваме за спиране на репресиите срещу борещите се учители и за незабавното и безусловно освобождаване на всички политически затворници.

Приканваме всички народи от провинцията и градовете да бъдат внимателни и да излязат в солидарност с борбата на учителите. Да се организират автономно за да бъдат добре подготвени и информирани в лицето на бурята, която надвисна над всички нас. Ние знаем че бурята, освен шока и ужаса, също така прави почвата плодородна и подходяща за раждането на един нов свят.

От планините, провинциите, долините, каньоните и кварталите на местните, народи, общности и племена на Мексико.

Никога Вече Мексико Без Нас!
Националния Конгрес на Местното Население
Сапатистка Армия за Национално Освобождение (EZLN)
Мексико, 20 юни 2016

comandantas-del-ezln-en-la-celebracic3b3n-de-los-20-ac3b1os-600x400

*Сапатистка армия за национално освобождение (на испански: Ejército Zapatista de Liberación Nacional, Ехерсито Запатиста де Либерасион Насионал, EZLN) е въоръжена революционна група в щата Чиапас, един от най-бедните райони на Мексико. На 1 януари 1994 г. те обявяват война на „мексиканската държава“, на същия ден, на който влиза в сила Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Главен техен говорител е Субкоманданте Маркос (исп.Subcomandante Marcos). За разлика от останалите сапатистки команданти, Субкоманданте Маркос не е индианец.Името на групата идва от Емилияно Сапата, анархисткия главнокомандващ на Армията за освобождение на Юга по време на Мексиканската революция. Мнозина смятат движението на Сапатистите за първата „постмодерна“ революция: въоръжена революционна група отказва да използва оръжието и предприема нова стратегия за да спечели подкрепата на Мексиканското и международно гражданско общество. Те успяват да реализират това разпространявайки своите комюникета в интернет към различни медии, неправителствени организации и групи за солидарност.EZLN описват себе си като социално движение, част от широката антиглобализация и антинеолиберализъм. За тях е важно да могат сами да управляват ресурсите си, и в частност земята, от която се изхранват. Идеологията им съчетава елементи на социален анархизъм, марксизъм и индианска майска политическа мисъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40