cnte_mexico_teacher_protests.jpg_1718483346

Учителите и властите в Мексико Сити не стигнаха до разбирателство след продължилата дълги часове среща, проведена на 28 Юни. Учителските синдикати потвърдиха твърдата си позиция срещу неолибералното законодателство изготвено от мексиканското правителство в сътрудничество с международни консервативни организации и американски програми за развитие. Правителството заплаши учителите, че ако не вдигнат блокадите, ще ги премахне със сила.  Учителите осъдиха заплахата и обявиха, че няма да отстъпят от исканията си.

Стачкуващите учители от синдиката CNTE влизат в третия си месец на протест. Тази събота, в резултат от провалените преговори и заплахите от страна на правителствените сили, те обявиха началото на безсрочна стачка срещу пазарната реформа в образованието, с начална дата, вторник – 05.07.2016.

Възобновяването на стачните действия ще бъде още по-мащабно от досегашните и в него ще се включат повече местни и граждански обществени организации, казват учителите от синдикатът CNTE. Те ще започнат с шествие в Мексико Сити.

Сред исканията им са диалог с държавните и федералните власти за отмяна на реформата, наказание за организаторите и изпълнителите на смъртоносната полицейска репресия в Ночистлан(Nochixtlán) и освобождаването на всички политически затворници, задържани по време на протестите.

Те също настояват и за оставката на министъра на образованието Аурелио Нуно Майер и отмяна на ултиматума на министър на вътрешните работи Мигел Анхел Осорио Чонг за принудително премахване на протестните блокади.

Мексиканските медии съобщиха, че блокади в Оахака, инициирани от учителите и техните поддръжници, са причинили недостиг на продукти и са обърнали местните хора срещу учителите. Но тази информация бързо беше опровергана. Местните търговци от Оахака казаха, че приказките на правителството за недостиг на продукти са силно преувеличени. Местните земеделски кооперативи и граждански организации също потвърдиха, че става дума за медийна „черна кампания“ на правителството срещу протестиращите учители.
Оаксака има дълга традиция на радикален протест срещу правителството, и много ученици, родители на ученици и други граждански обединения се присъединиха към стачките в знак на солидарност.

Източник / Telesur
CF / AH

Повече информация за протестите на учителите в Мексико можете да прочетете тук – ЗАЩО МЕКСИКАНСКАТА ДЪРЖАВА ИЗБИВА УЧИТЕЛИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40