CmRhR1eWYAA7qNJ

Работниците от окупираните и поставени под работнически контрол заводи на ВИО МЕ, в Солун, и РОБЕН, във Верия, заедно с привърженици от цяла Гърция, започнаха своят „Поход за солидарност и борба“ и се отправиха към Атина в следобедните часове на четвъртък – 31 юни. Походът е организирана като част от протестите на работниците срещу бездействието на правителството и неговото нежелание да се узакони дейността на двете възстановени от работниците компании.

Мобилизацията съвпада с края на шестмесечния мораториум върху процеса на търг за ликвидация на помещенията на ВИО МЕ. Мораториум, който бе спечелен след интензивна борба на работниците, които успяха физически да блокират разпродажбата четири пъти през декември миналата година.

Въпреки обещанията на уж „лявата“ СИРИЗА, която беше върл поддръжник на борбата на работниците от ВИО МЕ докато беше в опозиция, нещата се промениха коренно веднага, когато партията се докопа до властта. Сега представителите на СИРИЗА не само си заравят главата в пясъка по отношение на исканията на работниците, а вече и директно ги атакуват. В петък, това се случи без провокация от страна на работниците, в момента в който те опъваха палатковия си лагер, за да изпълнят обещанието си да къмпингуват пред Министерството на труда, докато не бъдат изпълнени исканията им.

CmQ-Zw7UcAEyU60

Комитет, съставен от делегати на двете фабрики и техни поддръжници от социалните движения се срещна със заместник-министъра на труда в 13.30 в петък 01 юли и повтори исканията им за незабавно и окончателно прекратяване на процеса на ликвидация на ВИО МЕ, гарантиране на доставките на  ток и вода за заводите, както и легализирането на работата на фабриките под контрола на работниците. Заместник-министърът още веднъж обяви неясна „подкрепа“ за борбата на работниците и потвърди, че процесът на ликвидация може да започне веднага. В отговор, работниците изразиха намерението си да се разположат пред министерството, докато не получат окончателен отговор по казуса.

По-малко от десет минути след края на срещата, докато работниците и привържениците разопаковаха палатките си, три взвода от полицаи атакуваха протестиращите без провокация и използваха палки и сълзотворен газ срещу тях. Двама демонстранти бяха задържани, сред тях един независим журналист, който отразяваше протеста с фотоапарата си, и то въпреки обявената от него на висок глас професионална дейност като журналист. Няколко демонстранти получиха порязвания и натъртвания, а някои от тях трябваше да бъдат отведени до болница, за да получат шефове и лечение.

Ето момента на бруталната непровокирана атака, заснет от обектива на независимия журналист, който бе арестуван по-късно:

CmSwnPkWYAAFWb1

След сблъсъците, жандармерията напусна мястото и протестиращите се прегрупираха. Задържаните бяха освободени без обвинения. Накрая палатките бяха опънати и се свика общо събрание, на което  работниците и поддръжниците от социалните движения осъдиха страхливата атака, напомняща на най-лошите дни на репресии по време на протестите срещу мерките на съкращения.

Пострадалите протестиращи се върнаха от болницата, за да участват в събранието. На общото събрание се взе решение за запазване на палатковия лагер, укрепването му с повече доброволци и придвижване към ескалация на протестните действия въпреки правителствената репресия.

Заводите принадлежат на обществото и на тези, които работят в тях! Докато са хранени с празните обещания и със задкулисните схеми на правителството, работниците от ВИО МЕ и РОБЕН остават в Атина, на лагер пред Министерството на труда. Докато всички техни искания не бъдат изпълнени!

Работниците не просят за някакви специални привилегии, те просто изискват от правителството да спре да взима страната на силните на деня и да уважава всичко, което бе спечелено от работниците след четири години борба. Те изискват отстраняването на пречките пред едно истински автономно управление на обществените нужди от самото общество.

Те не могат? Ние можем!

Източник: http://www.viome.org/2016/07/police-attacks-viomes-caravan-of.html

За повече информация за окупираните заводи:

Опити за работническа самоорганизация в Гърция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40