Солидарност с политическите затворници в Русия

Димитри Бученков е професор по политически науки и история, на 36 години, и е автор на няколко книги, посветени на историята на съвременния анархизъм в Русия. Той се присъединява към анархистката организация Автономно Действие, през 2002 г. в Нижни Новгород, а след това се премества в Москва през 2008 г. Той организира няколко улични протести и различни културни събития. Участва в създаването на антифашисткия център – V Project.

EZFBxd7Aqo0Димитри имаше планове да организира антифашистки и анархистки форум на тема „Самоуправлението и либертарния комунизъм“ в цяла Русия в началото на 2016г.. Арестът му съвпадна с последните приготовления за тази инициатива …
Обвиненията срещу него са, че на 6 май, 2012 г. е участвал в сблъсъците на площад Болотная в Москва в контекста на масовите протести в цяла Русия. Този ден Димитри беше в Нижни Новгород. Това обвинение са въздух под налягане, но това е обичаен приом на полицията и съдебната система –  да скалъпят подобни обвинения за да се отърват от политически неудобните. Арестът идва във време, белязано от  70% спад на приходите от петрол след повече от две години на международни санкции срещу Русия. Недоволството се увеличава заради неизплатените заплати и необходимостта за много руснаци да съчетават няколко различни работи, за да оцеляват. Това също води до мултиплициране на стачките и протестните митинги. На тях държавата отговаря с репресии насочени към възпрепятстване на всеки намек за съпротива.
Това не попречи на антикапиталистически и прогресивни организации да организират поход в Москва на 1 май.  Участниците изразиха своята солидарност с политическите затворници в Русия.

Солидарност с Бученков –www.facebook.com/freebuchenkov/https://vk.com/freebuchenkov.
За подкрепа на Бунчеков в затвора, можете изпращате пари на Анархистки Черен Кръст – Москва, организация която играе важна роля в подкрепата на анархисти и антифашисти в Русия:
Paypal на Анархистки Черен Кръст – Москва: abc_msk@riseup.net

Елисавета Цветкова

афсдфНа 31 Май 2016, градския съд в Таганрог осъди 31 годишната анархистка Елисавета Цветкова на една година принудителен труд за разпространение на брошури критикуващи полицията. Тя трябва да плати и 6000 рубли за съдебни разноски. Цветкова бе добавена и в списъка с терористи, а банковите и сметки бяха блокирани. В нейна защита се обявиха много активисти, а професор Елисавета Колтунова се яви в съда като доброволец в качеството си на свидетел-експерт. Повече информация за случая на Елисавета ето тук – Елисавета Цветкова 

Алексей Гаскаров

102(4)Алексей е известен антифашист и анархист. Организатор и участник в много анархистки и леви конференции. Той бе арестуван на 3 август 2010 г. относно случая Кхимки, след като административна сграда в Кхимки беше нападната на 28 юли 2010 г. Това стана по време на екологичен протест срещу обезлесяването на големи парчета от горския резерват, с цел да се изгради частна платена магистрала. Алексей бе зверски пребит от полицията на 6 май, 2012 г., на площад Болотаная по време на протест срещу режима на Путин. На 28 април, 2013 г., той бе арестуван по обвинение за ръководене на група лица, активно участвали в безредиците на площад Болотаная и за насилие срещу полицай. Много политически активисти смятат че затварянето на  Гаскаров е отмъщение от страна на политическат аполиция наречена «Центъра за борба с екстремизма» за дългогодишната му политическа активност.

Сайт за подкрепа на Гаскаров – gaskarov.info

 

Алексей Сутуга

jbDnir7y0f4(1)Добре известен антифашист и анархист от «Автономно Действие». Обвинен в нападение над националисти. Осъден на три години и един месец в трудов лагер. Суруга бе задържан през април 2014 г., в Москва от политическата полиция от «Центъра за борба с екстремизма» след антифашистки концерт.

Иля Романов

1004(1)На 6 август 2015 г. на заседание на окръжния военен съд в Москва бе произнесена присъдата на Иля Романов, анархист от Нижни Новгород – 10 години в затвор с висока сигурност. Съдът игнорира всички аргументи, представени от защитата. След това срокът беше променен на 9 години в затвор с висока сигурност. Романов е обвинен в участие в радиопредаване призоваващо към тероризъм (според властите) – „Radio RKAS – Libertaire“, както и за участие в интернет блогове на анархистка тематика. Към обвинението е добавен и „терористичен акт“ заради опита му да събори опасно дърво в парка на Нижни Новогорд използвайки фишеци.

Етикети: , , , , , , , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

  1. Pingback: Stefan

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40